Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:03
[I 2.0] Wahacze tylne, naprawa/wymiana
Autor Wiadomość
elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-09-2010, 19:11   [I 2.0] Wahacze tylne, naprawa/wymiana

Witam
Dzisiaj moja żona podjechała do ASO w celu ustawienia geometrii po małej stłuczce i się okazało że są "luzy na tylnych wahaczach". Oczywiście cena nowych wahaczy w ASO jest dość wysoka więc zacząłem zgłębiać temat. Wahacz na rysunkach technicznych wygląda jak wahacz, z jednej strony mocowanie na gumie, z drugiej strony łożysko piasty, od góry dwa ramiona i z dołu jedno. Niby wygląda na to że wszystko jest rozbieralne i wymienialne oddzielnie więc skąd potrzeba wymiany całego wahacza? Zakładam że mechanik w ASO ma jakąś praktykę i wie co mówi, więc dlaczego potrzeba wymienić cały wahacz?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 16-09-2010, 08:02   

elektryk napisał/a:
Zakładam że mechanik w ASO ma jakąś praktykę i wie co mówi, więc dlaczego potrzeba wymienić cały wahacz?
1. Bo wymiana całego wahacza jest zgodna z instrukcją naprawy. 2. Bo wymiana całego wahacza to zysk 50x większy od wymiany jego części. 3. Polityka niektórych producentów - w tym Mitsu - zakłada wymianę całych podzespołów zamiast ich części składowych i w firmowym obrocie nawet nie będzie ori części, a tylko zamienniki (nie pamiętam w jakiej marce pada czujnik temperatury powietrza za kilka złotych, a trzeba kupować cały kolektor za kilkaset). 4. Bo łatwiej wymienić cały wahacz niż wybijać/wyciskać (nie wiem jak w Outku) z niego tuleje. Kolejność odpowiedzi przypadkowa.

Maddox 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 Di-D
Wysłany: 16-09-2010, 15:26   Re: Wahacze tylne, naprawa/wymiana

elektryk napisał/a:
Witam
Dzisiaj moja żona podjechała do ASO w celu ustawienia geometrii po małej stłuczce i się okazało że są "luzy na tylnych wahaczach". Oczywiście cena nowych wahaczy w ASO jest dość wysoka więc zacząłem zgłębiać temat. Wahacz na rysunkach technicznych wygląda jak wahacz, z jednej strony mocowanie na gumie, z drugiej strony łożysko piasty, od góry dwa ramiona i z dołu jedno. Niby wygląda na to że wszystko jest rozbieralne i wymienialne oddzielnie więc skąd potrzeba wymiany całego wahacza? Zakładam że mechanik w ASO ma jakąś praktykę i wie co mówi, więc dlaczego potrzeba wymienić cały wahacz?

a ile tak z ciekawosci kosztuje ustawienie geometrii w ASO??

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 16-09-2010, 19:29   Re: Wahacze tylne, naprawa/wymiana

rezon napisał/a:
1. Bo wymiana całego wahacza jest zgodna z instrukcją naprawy.
2. Bo wymiana całego wahacza to zysk 50x większy od wymiany jego części.
3. Polityka niektórych producentów - w tym Mitsu - zakłada wymianę całych podzespołów zamiast ich części składowych i w firmowym obrocie nawet nie będzie ori części, a tylko zamienniki
4. Bo łatwiej wymienić cały wahacz niż wybijać/wyciskać (nie wiem jak w Outku) z niego tuleje. Kolejność odpowiedzi przypadkowa.
No więc tak,
Ad 1, instrukcja serwisowa pokazuje procedurę wymiany tulei
Ad 2, 3, ori tuleje to 1/2 ceny wahacza, tuleje są w katalogu, ale nie pytałem czy są dostępne od ręki
Ad 4, niby racja, dodatkowy koszt to robocizna wymiany.
Oficjalnie ASO tłumaczy się tym, że na wymianę tulei nie ma gwarancji, ale akurat ten argument mnie nie przekonuje, bo i tak będzie ciężko udowodnić że tuleje miały wadę a nie uszkodziły się na dziurawych drogach. Trzeba sobie po prostu przeliczyć i zaplanować wydatki, jak ma samochód posłużyć dla siebie dłużej to opłaca się oryginały, a jak kiepsko z kasą i auto w ciągu kilku lat ma być sprzedane to opłaca się nawet zamienniki.
Maddox napisał/a:
a ile tak z ciekawosci kosztuje ustawienie geometrii w ASO??
W Satal powiedzieli 150zł, z tego co pytałem to mniej więcej w innych zakładach podobna kwota.

Odpowiedz do tematu