Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
MSS-podróżnik
Autor Wiadomość
wieloryb791 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-05-2013, 00:00   MSS-podróżnik

Chciałbym w końcu zaprezentować naszego MSS-a. Jest to srebrny model po lifcie w wersji family z silnikiem 1.6. Kupiony od drugiego właściciela (pierwszym był diler) z przebiegiem 99 tyś. km. Przebyliśmy nim niecałe 40 tyś. km i sprawuje się bardzo dobrze, nigdy nas nie zawiódł na trasie. Z usterek to zaraz po kupnie okazało się, że katalizator jest do wymiany, potem był jeszcze przegub zewnętrzny. Poza tym ma znane bolączki, czyli tylna wycieraczka, nieodbijający ręczny oraz gnijąca maska.

Auto zostało kupione, żeby moja druga połówka ćwiczyła jazdę oraz przy okazji żebyśmy mogli nim podbijać "dziki" wschód. MSS był już w Stambule, na Krymie i w Albanii. W tym roku wybieramy się nim do Petersburga. Poniżej zamieszczam zdjęcia MSS-a z naszej ostatniej wyprawy, której celem była Albania. Poza tym zapraszam na naszego bloga motoyage.eu , na którym opisujemy wyprawy naszym Miśkiem.

\
Sarajevo

Trasa do Sarandy, Albania

Droga na Pantokrator, Korfu

Widok z Pantokratora na wybrzeże Albanii i Grecji

Widok z Pantokratora na Korfu

Korfu

W oczekiwaniu na prom do Igoumenitsy

MSS płynie

Autostrada w Grecji

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 21-05-2013, 15:45   Re: MSS-podróżnik

Zazdroszczę. Takie podróże Miśkiem to jest coś co bardzo chciałbym robić, a nie robię :mrgreen:
Zdarzały się jakieś awarie/przygody podczas wypraw?

wieloryb791 napisał/a:
Poniżej zamieszczam zdjęcia MSS-a z naszej ostatniej wyprawy

Na blogu zbyt dużo Miśka nie ma... :doubt: W tym temacie obowiązkowo musisz nadrobić :D

wieloryb791 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2013, 19:27   

Awarii żadnych nie było, jedynie w Albanii zaczęło skrzypieć zawieszenie, ale nie było to nic poważnego. Specjalnie też chciałem benzyniaka, żeby nie było problemów z zanieczyszczonym paliwem.

Na bloga rzeczywiście musimy jeszcze powstawiać zdjęcia MSS-a. Może zrobimy nawet osobny dział dla niego.

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 22-05-2013, 11:55   

Ciekawe jak się tylny wielowahacz zachowa po powrocie z Petersburga.

wieloryb791 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-05-2013, 15:47   

Przetrwał już drogi na Ukrainie, w Mołdawii i Albanii. Mam nadzieję, że tam też da radę. Poza tym miałem kiedyś Carismę i z zawieszeniem nie było żadnych problemów.

Bartekkita 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Wysłany: 22-05-2013, 23:02   

fantastyczne podróże! Też byłem na Krymie, ale w bardziej folklorystyczny sposób czyli samolot do Kijowa, a potem pociągi i Marszutki :rolleyes: W tym roku planuje jechać już Miśkiem do Czarnogóry :D Jakieś wskazówki?

Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 23-05-2013, 08:42   

Bartekkita napisał/a:
W tym roku planuje jechać już Miśkiem do Czarnogóry :D Jakieś wskazówki?
Zależy co Cię interesuje :)
Ale polecam Park Narodowy Durmitor, kanion rzeki Tary, rzeki Pivy, boka Kotorska, Stary Bar.... :)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

wieloryb791 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-05-2013, 12:09   

Bartekkita napisał/a:
fantastyczne podróże! Też byłem na Krymie, ale w bardziej folklorystyczny sposób czyli samolot do Kijowa, a potem pociągi i Marszutki :rolleyes: W tym roku planuje jechać już Miśkiem do Czarnogóry :D Jakieś wskazówki?

Autem zdecydowanie wygodniej, w szczególności na Krymie na miejscu. W Czarnogórze byliśmy jedynie w Kotorze - bardzo ładne miasto. Niestety zbyt ładnej plaży nie ma.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 23-05-2013, 12:54   

wieloryb791 napisał/a:
Niestety zbyt ładnej plaży nie ma.
Plaża jest trochę dalej, prawie pod Albanią :) Może nie jakaś super. Taka:

wieloryb791 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-05-2013, 15:32   

Mi chodziło o sam Kotor. :) Zbyt wiele nie mogę się wypowiedzieć o Czarnogórze, bo byliśmy tam w sumie przejazdem.
Jedynie jeszcze tyle, że w Kotorze jedliśmy w niedrogiej, ale dobrej knajpie dla tubylców.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 23-05-2013, 17:14   

Mógłbyś napisać coś o Albanii :?:
Gdzie jechać, gdzie spać, gdzie się kąpać, co zwiedzać, jakie są ceny... :?:
Czy można liczyć że to podobny kraj do Chorwacji :?: Bo Czarnogóra to taka w zasadzie Chorwacja :)

Zastanawiam się nad wyjazdem do Albanii na jakieś późne wakacje - 2 połowa września, może październik - czy będzie tam wystarczająco ciepło :?:

wieloryb791 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-05-2013, 19:08   

Bardzo dużo jest opisane na naszym blogu: link

Jeżeli chodzi o wygląd wybrzeża, to według mnie jest ono ładniejsze w Albanii. Samo morze wydawało mi się czyściejsze - czuć było, że jest otwarte, a nie otoczone wyspami.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że Albania jest jeszcze krajem trochę dzikim. Nie mieli oni tam takiego komunizmu, jak my czy Jugosłowianie, tylko raczej taki jak w Korei Północnej. Byli całkowicie odizolowani przez dziesięciolecia i dlatego ten kraj też nie jest tak rozwinięty.

Wszystko jeszcze nie jest tak przygotowane pod turystów, jak w Chorwacji czy Czarnogórze, ale się starają. Budują i remontują drogi, ale mimo wszystko lepiej uważać niespodzianki w postaci dziur i zwierząt. Lepiej też nie zjeżdżać z głównych tras, bo boczna może się okazać bardzo dziurawa albo nieasfaltowana. Za kierownicą są trochę szaleni, ale idzie się przyzwyczaić. O dziwo im dalej na południe tym spokojniej jeżdżą. Patrolów policji jest dużo na drogach, ale turyści mają w wakacje amnestię i zatrzymują jedynie tubylców.

Ludzie są tam bardzo mili i gościnni, ale tak jest z reguły w "biednych" krajach. Bardziej też dbają o turystę niż Chorwaci. Mogę powiedzieć, że czułem się tam bezpiecznie, ale zdrową porcję rozsądku trzeba zawsze mieć.

Według mnie najlepiej pojechać wzdłuż wybrzeża na samo południe, do Sarandy - głównego kurortu w Albanii. Przy okazji ma się murowany opad szczęki przy pokonywaniu przepięknej nadmorskiej trasy. Warto też zobaczyć jezioro szkoderskie (nam niestety czasu nie starczyło), Tiranę (chociaż piękna nie jest), Berat, Gijrokastrę i Butrinti. Z Sarandy można też zrobić wycieczkę na Korfu.

O dziwo w Albanii mają bardzo dobrą bazę noclegową. Podczas zeszłorocznej wycieczki własnie tam mieliśmy najlepsze noclegi! Ceny oscylują około 10 euro za dobę i osobę. W Tiranie zatrzymaliśmy się w samym centrum w ładnym apartamentowcu z garażem (wifi, mini śniadanie i sprzątanie pokoju w cenie). W Beracie spaliśmy w 17-wiecznym albańskim domu u przemiłych i bardzo gościnnych ludzi. W Sarandzie mieliśmy pokój w pensjonacie, prowadzonym przez albańską rodzinę, która żyła przez długie lata w Grecji, więc mieliśmy zachodnioeuropejskie warunki: czyste i ładne pokoje, śniadanie w cenie noclegu, codziennie sprzątany pokój. Jeżeli ktoś chciałby namiary, to odszukam i wstawię.

O pogodzie trudno mi się wypowiedzieć, bo byliśmy w połowie lipca. Oczywiście wtedy było bardzo gorąco. :D

Na koniec filmik z wyprawy:

Ostatnio zmieniony przez mkm 25-05-2013, 14:43, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 23-05-2013, 21:16   

Nooo.... Traska do Sarandy super :D :D :D
I filmik fajny. Widać też jakie manewry odwalają lokalni kierowcy :) Dzięki za garść informacji. Trzeba będzie pomyśleć :roll:
Przeraża jedynie odległość - do Sarandy ok. 2 tys. km. Toż to już Grecja prawie :shock:

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 23-05-2013, 22:02   

JCH, o tym samym pomyslalem, Grecja, Turcja :shock: Az jakos to abstrakcyjne mi sie wydaje - samochodem tam dotrzec :D Co nie zmienia faktu, ze bym chcial i zazdroszcze!
Widoki cudowne! Jako, ze mam bzika na punkcie gor, gdziekolwiek widze taka droge juz mam ochote wsiadac do auta :D

wieloryb791, powiedz, podczas takich wypraw noclegi jakos ustawiacie sobie wczesniej czy pelen spontan?

FIESTA ST150

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 24-05-2013, 08:37   

Fragu napisał/a:
JCH, o tym samym pomyslalem, Grecja, Turcja :shock: Az jakos to abstrakcyjne mi sie wydaje - samochodem tam dotrzec
Hm.... są tacy, którzy jeżdżą daleko. Z naszego Forum Motocyklowego ludzie byli np. w Turcji, inni byli Gruzja-Armenia-Azerbejdżan, inni na Korsyce. Oczywiście Norwegia i Nord Cap a tam jest w pyte jazdy.
To trzeba lubić bo praktycznie codziennie jazda i połykanie kilometrów. Z tym nie ma u mnie problemu, na szczęście :) Ograniczeniem są po prostu koszty, które trzeba ponieść na dojazd tam i z powrotem - no ale coś za coś :)
Druga sprawa to trzeba mieć dobrego kompana/kompanów do takiej podróży (albo wybrać się solo, co jest nieco ryzykowne), który będzie tak samo jak Ty cieszył się jak dziecko, że droga ma coraz więcej zakrętów ;) Po prostu mieć wspólny cel :)

wieloryb791, sorry, że rozpisuję się w Twoim temacie, miał to być temat o Twoim miśku a tu trochę zbaczamy z niego. Ale może będzie to przyczynek do tego by założyć dział o podróżach :roll:

Odpowiedz do tematu