Zamknięty przez: Adaho_krak 23-12-2009, 21:00 |
[1G 90-94] POSTAŁ NA MROZIE I NIE CHCE ZAPALIĆ. |
Autor |
Wiadomość |
maciek_n1
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse 1G
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-12-2009, 21:16 [1G 90-94] POSTAŁ NA MROZIE I NIE CHCE ZAPALIĆ.
|
|
|
Proszę o pomoc. Rano zapalił bez problemu a około 14 przy temp -15 stopni nie zapalił. Rozrusznik kręci, silnik tak jakby chciał zapalić ale nie zaskakuje. Postawiłem do ciepłego garażu grzał się gdzieś z 4h bo myślałem że może coś zamarzło. No ale dalej to samo kreci kreci chce zaskoczyć ale nie może. Może mieliście już taki problem w swojej eclipsie. Co to może robić że nie chce zapalić? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2009, 21:24
|
|
|
maciek_n1 napisał/a: | Co to może robić że nie chce zapalić? |
robic tak moze ze niechce zaplic akumulator |
|
|
|
 |
maciek_n1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-12-2009, 21:27
|
|
|
Akumlator jest ok. Bo rozrusznik kręci z dobrą prędkością. Ale nie chce zapalić. Słychać tak jakby silnik zaczynał chwytać ale gaśnie. |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 590 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 20-12-2009, 22:17
|
|
|
mimo wszystko podładuj ako - może być słaba iskra |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
Futrzakowaty
Nowy Forumowicz
Auto: eclipse'92 2.0 DOHC 16V
|
Wysłany: 20-12-2009, 22:28
|
|
|
sprawdz też paliwo. Dawno wymieniałeś filtr paliwa- może nazbieralo sie syfu/ wody i na mrozie przyłapalo a teraz nie da rady zassac. U mego kumpla przy pierwszym mrozie daly znac struchlale przewody paliwowe i przy cisnieniu na mrozie pękl jeden:/ |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 590 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 20-12-2009, 23:05
|
|
|
Futrzakowaty napisał/a: | przy pierwszym mrozie daly znac struchlale przewody paliwowe i przy cisnieniu na mrozie pękl jeden:/ |
podobnie parę dni temu przydarzyło się kumplowi który od lat jeździł Audi 80 z 89' (1.8 z LPG) - nalał benzyny bo kiepsko odpalał na LPG przy -10 i samochód się spalił bo gdzieś pociekło na kolektor wydechowy... - sorry za OT, ale przewody paliwowe są ważne |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse 2.0 GS '92
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 241 Skąd: Wodzisław Śląski
|
Wysłany: 21-12-2009, 13:35
|
|
|
...to nie aku, skoro rozrusznik kręci jak ma. Możesz ewentualnie sprawdzić czy masz iskrę, jak tak to musi być problem z paliwem, obstawiam tragiczną jakość, ale powodów może być mnóstwo.
Futrzakowaty jakby miał wodę w filtrze paliwa to już dawno nie miałby .... silnika.
Mój po paru dni stania trochę dłużej kręcił ok. 2-3 sek ale odpalił. |
_________________ ... ale ja się nie znam.
Mitsubishi Eclipse 1G 2.0 GS '92
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
Mitsubishi Lancer 1.5 GLXi '92 |
|
|
|
 |
Futrzakowaty
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-12-2009, 19:53
|
|
|
wuerce dla twojej informacji benzynie zawsze toważyszy woda- z niej samej sie wytraca- po to miedzy innymi jest filtr... |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-12-2009, 23:30
|
|
|
-jeśli już to "towarzyszy"
-jeszcze raz - z benzyny wytrąca się woda?!?
-filtr jest m.in po to żeby oddzielić tą wodę? dobrze rozumiem to co napisałeś? |
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-12-2009, 11:59
|
|
|
maciek_n1, moim zdaniem awaria aku też odpada, możliwe że faktycznie gdzieś przymarzł przewód paliwowy choć w benzyniakach wtryskowych to rzadkość. Powodów nieodpalania Twojego auta może być cała lista, trzeba by zacząć sprawdzać pokolei, iskre na świecach WN, szczelność dolotu, obecność paliwa itp.
wuerce napisał/a: | -jeśli już to "towarzyszy" |
To nie forum POLONISTYKA.PL
wuerce napisał/a: | -jeszcze raz - z benzyny wytrąca się woda?!? |
Futrzakowat'emu, chodziło ot że benzyna nie miesza się z wodą, a woda w benzynie bierze się ze skroplania się pary wodnej, która to powstaje z powodu różnicy temperatur tzw. PUNKT ROSY. wuerce napisał/a: | -filtr jest m.in po to żeby oddzielić tą wodę? dobrze rozumiem to co napisałeś? |
Źle zrozumiałeś, filtr paliwa to miejsce gdzie najczęściej ta woda pozostaje i w razie niskiej temperatury potrafi zamarznąć i zatkać filtr. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Futrzakowaty
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-12-2009, 00:09
|
|
|
Adaho_krak dokładnie o to mi chodziło! sorki za moją gramatyke ale niestety...
mimo wszystko takie rzeczy jak zamarzniecie filtru paliwa zdaza sie, mało tego zdaża sie że zamarza katalizator- zapycha sie lodem- ale wtedy słychać charakterystyczne syczenie |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2009, 10:03
|
|
|
Adaho_krak to że to nie jest polonistyka.pl nie znaczy, że nie obowiązuje tutaj język polski. To tak jakby w trakcie mówienia nie odmieniać wyrazów i tłumaczyć się tym, że nie jesteśmy na języku polskim w szkole. Masz odpowiedni podpis pod postami, więc wiesz o co chodzi, ale dobra niech będzie, że się czepiam.
Co do reszty wypowiedzi to się zgodzę i faktycznie filtr może zamarznąć, ale jak się tego wszystkiego dopatrzyłeś w zdaniu " benzynie zawsze toważyszy woda- z niej samej sie wytraca- po to miedzy innymi jest filtr..." to naprawdę nie wiem.
W takim razie wniosek jest taki, że maciek_n1 musi postawić auto w ciepłym garażu na więcej niż parę godzin? |
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
|
|
|
 |
maciek_n1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-12-2009, 20:07
|
|
|
Zamykam temat. Autko odpaliło. Dwie świece naraz padły. Założone nowe świece i zapala jak nówka. Dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
|