Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sciaga w lewo
Autor Wiadomość
michalpan
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2006, 22:20   Sciaga w lewo

kilka dni temu zalozylem nowe tarcze i klocki, od tego momentu auto lekko skreca w lewo, pojawily sie rowniez drgania na kierownicy powyzej 120 kmh. samo hamowanie jest ok.
wrocilem do zakladu ktory dokonywal wymiany tarcz i po dokonaniu ponownego wywarzenia kol .. problem pozostal (tzn sciagnie w lewo, drgania nie wiem bo nie mialem okazji sie rozpedzic)..

ktos moze mial podobny problem? dodam ze przed zmiana hamulcow bylo OK
Michal

bobirobson
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2006, 22:24   

Mam podobny problem choć nie robiłem nic przy hamulcach. Stało sie tak po zimie. Geometria ok, koła zamieniane i nie wiadomo o co chodzi. Powoli sie do tego przyzwyczajam. Pozdrawiam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2006, 22:45   

jak sciaga to przyczyny najprawdopodobniej sa dwie: wina opon lub geometrii.
michalpan byc moze sciagajac tarcze uzyli "niezbednika kazdego mechanika" czyli mlotka i poprzestawiali.

jedras 
Forumowicz

Auto: CARISMA1.8GDI '01/MSS1.3 '00
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2006, 23:04   

u mnie po zimie tez byly takie objawy ale lecial w prawo. Musisz pojechac na dobra geometrie i ustawic nie tylko przod ale koniecznie i tyl. U mnie pseudo fachowcy ustawiali tylko przod i nie wiedzieli o co chodzi bo wiecznie sciagal. i w koncu trzeci warsztat ustawil tez tyl i okazalo sie ze tu byl problem. Ale Ty wymieniales tarcze wiec problem moze byc gdzie indziej.................
MSS 1.3 2000

michalpan
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2006, 23:55   

oki to raczej geometria, moze faktycznie chodzi o uzycie mlotka,

opony sa nowe Michellin Energy wiec powinno byc ok

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 27-07-2006, 08:46   

czy opony maja bieznik kierunkowy?? jesli nie to zamienic stronami i zobaczyc co sie stanie, moze byc tez tak ze sciagneli stara tarcze i nie oczyscili syfu z piastu, nowa zalozyli i z tym syfem krzywo doszla przez co w jakistam sposob kolo moze byc krzywo stad sciaganie,
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Michal_alton
[Usunięty]

Wysłany: 09-09-2006, 02:27   

Ja mam taki problem:
Kupilem auto - Carisma 1.9TD DiD (2 letnia), opony byly troszke zdarte, ale jestem nowicjuszem i nie zwrocilem na to uwagi. Gosc oczywiscie zaproponowal wymiane na nowe no i wymienil, 2 przednie opony oraz okladziny i tarcze przednich hamolcow. Po kupnie okazalo sie, ze samochod zjezdza na lewo i to dosc mocno jak an moj gust (mieszkam w anglii wiec auto zjezdza "od srodka"). Nosilem sie z zamiarem robienia tego, bylem na zbieznosci kol, ale nie widzialem co i jak zrobili (zreszta i tak sie nie znam). Problem pozostal,
ALE
jak pojechalem do Polski na urlop samochodem, to mialem wrazenie ze w niemczech przestal zjezdzac na lewo a juz jechal bardziej prosto z tendencja do zjezdzania na prawo. Jak wjechalismy do Polski to auto na prostym odcinku zjezdzalo na prawo - rowniez odsrodkowo. Pojechalem na stacje kontroli pojazdu, zaplacilem 20zl za obiektywna opinie i chyba byla obiektywna bo nic nie znalezli. Zaproponowali zeby sprawdzic geometrie, ale logicznie patrzac, jesli by cos bylo nie tak z geometria, to chyba by zjezdzalo ciagle na ta sama strone?
Po powrocie do Anglii, wszystko wrocilo do normy i auto dalej jedzie na lewo.

Co moze byc przyczyna? Probuje to sobie wytlumaczyc odsrodkowym pochyleniem drog, ale mnie to nie przekonuje bo jadac starusienka Honda Concerto samochod jezdzil prosto zarowno w Polsce jak i w Anglii.

Prosze o pomoc do jakiego fachowca sie zglosic, czy moze ktos mial takie zjawisko i wie co tym fantem zrobic. A moze jest jakas czesc w samochodzie, ktora jest odpowiedzialna za korekcje jazdy przy pochyleniu drog i bedzie powodowala takie objawy?

PS. nie wiem czy to ma znaczenie, ale auto jest jeszcze na gwarancji producenta, tyle ze powiedzieli ze trakcja gwarancji nie podlega :/

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-09-2006, 08:25   

Michal_alton, ja bym jednak zrobil, ale pelna, geometrie.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 09-09-2006, 09:25   

Michal_alton napisał/a:
...samochod zjezdza na lewo ... (mieszkam w anglii wiec auto zjezdza "od srodka")
jak pojechalem do Polski ... jechal bardziej prosto z tendencja do zjezdzania na prawo.
Jak wjechalismy do Polski to auto na prostym odcinku zjezdzalo na prawo

Ja widzę że to po prostu sprawa polityczna jest. Bo jak to inaczej wytłymaczyć :wink: :roll: 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 09-09-2006, 09:31   

Michal_alton, Kofi też miał zjeżdżającą w jedną stronę Cari, zdzierane opony itd. Okazało się że przy dzwonie zostało to zamaskowane a nie naprawione ;-)

Zrób geometrię,

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Berni
[Usunięty]

Wysłany: 09-09-2006, 10:30   

pelna geomoetria z katami zbieznoscia przod i tyl...

jakies 100-150zl (taka dobra na dobrych urzadzeniach) jesli chodzi o wawe...

Odpowiedz do tematu