Haczenie na trójce |
Autor |
Wiadomość |
jedrys
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID 2008
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-12-2009, 13:45 Haczenie na trójce
|
|
|
Witam,
Czy ktoś natknął się na problemy z haczeniem skrzyni biegów przy próbie szybkiego włączenia trójki? Zdarza mi się to średnio raz na miesiąc i jest lekko wkurzające |
|
|
|
 |
zbyszko_orzech
Forumowicz

Auto: Outlander Intense+ SE
|
Wysłany: 29-12-2009, 13:54 Re: Haczenie na trójce
|
|
|
jedrys napisał/a: | Witam,
Czy ktoś natknął się na problemy z haczeniem skrzyni biegów przy próbie szybkiego włączenia trójki? Zdarza mi się to średnio raz na miesiąc i jest lekko wkurzające |
Tylko przy przełączaniu na 3 bieg? Z 2 na 3 czy z 4 na 3 dzieje ci się tak samo? Może to być wina synchronizatora który nie zdąży prawidłowo się załączyć. Jeśli powtarza ci się to częściej może podjedz do ASO niech zobaczą co i jak bo później będą większe problemy i nie będzie co liczyć na usunięcie w ramach gwarancji a skrzynia to już jest kosztowna sprawa. No chyba że zdarzy ci się za szybko puścić pedał sprzęgła a bieg jeszcze się nie załączył. |
|
 |
jedrys
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 29-12-2009, 16:07 Re: Haczenie na trójce
|
|
|
zbyszko_orzech napisał/a: |
Tylko przy przełączaniu na 3 bieg? Z 2 na 3 czy z 4 na 3 dzieje ci się tak samo? Może to być wina synchronizatora który nie zdąży prawidłowo się załączyć. Jeśli powtarza ci się to częściej może podjedz do ASO niech zobaczą co i jak bo później będą większe problemy i nie będzie co liczyć na usunięcie w ramach gwarancji a skrzynia to już jest kosztowna sprawa. No chyba że zdarzy ci się za szybko puścić pedał sprzęgła a bieg jeszcze się nie załączył. |
Dzieje się tak tylko przy przełączeniu z 2 na 3, kiedy obroty nie są zbyt wysokie (zwykle nie więcej niż 2.5k). Wygląda to w ten sposób, że przez chwilę nie można wrzucić 3 - inne biegi wchodzą normalnie. W przyszłym miesiącu jadę na przegląd, więc zgłoszę ten problem. |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 29-12-2009, 17:24
|
|
|
A przed pojawieniem się tych dolegliwości nie zmieniałeś czasem klocków hamulcowych? |
|
|
|
 |
jedrys
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 29-12-2009, 21:43
|
|
|
sylb napisał/a: | A przed pojawieniem się tych dolegliwości nie zmieniałeś czasem klocków hamulcowych? |
Nie, jeżdżę jeszcze na oryginalnym komplecie. |
|
|
|
 |
wtw
Forumowicz
Auto: Outlander Intense 2.0 DID
|
Wysłany: 12-01-2010, 18:50
|
|
|
W moim Outku też coś takiego się zdaża, wprawdzie nie jest to częste ale wkurza. Zauważyłem że przeważnie ma to miejsce gdy samochód jes zimny. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-01-2010, 20:05
|
|
|
sylb napisał/a: | A przed pojawieniem się tych dolegliwości nie zmieniałeś czasem klocków hamulcowych? |
Jaki związek maja klocki hamulcowe z pracą skrzyni biegów? |
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 12-01-2010, 20:39
|
|
|
Nie jestem fachowcem, wiec mogę to pisać nie fachową terminologię. W poprzednim samochodzie układ wspomagania sprzęgła jest "zasilany" płynem hamulcowym. Przy wyminie kloców odpowietrzyli tylko hamulce a sprzęgło już nie i miałem kłopoty z wrzucaniem biegów 1 i 3 i to też nie zawsze. Stąd też moje pytanie o wyminę klocków.
P.S.
Być może takie rozwiązanie jest stosowane tylko w Fordzie. |
|
|
|
 |
|