Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana turbosprężarki na nową i większą.
Autor Wiadomość
LukaszSZ999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DI-D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-01-2010, 17:06   Wymiana turbosprężarki na nową i większą.

Mam Di-D 102KM. Czy wrzucenie turbosprężarki od renault dci 120KM (to chyba ta sama co w Di-d 115KM, jesli nie, to poprawcie :) ) pociąga za sobą jakieś przeróbki mechaniczne?
Czy ten "siłowniczek podciśnieniowy" do regulacji kąta łopatek będzie działać prawidłowo, bo w 102-ce regulowany jest zawór przelotowy?
Jak jest z rurkami od oleju, będą pasować?

skubi25 
Nowy Forumowicz
Rysiek

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD
Wysłany: 10-01-2010, 18:10   

Witam . A nie lepiej pojechać na warsztat do chłopaków żeby ci zrobili tzw. czip tuning to tylko chwila i te 115 czy 120KM będziesz miał napewno w zależności ile się da wycisnąć jeszcze.

LukaszSZ999 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2010, 21:53   

Wiem że tak można tylko i tak moja turbinka ma już swój przebieg i trzeba będzie ją wymienić nie długo więc wpadłem na pomysł wrzucenia czegoś większego

tom17 
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Wysłany: 11-01-2010, 21:57   

interesowałem się tym tematem ponieważ planowałem to zrobić w swoim aucie i z założeniem większej turbiny nie ma problemu tylko pociąga to za sobą również zmianę programu (przynajmniej w VW tak jest ale zasada działania silnika ta sama więc tutaj też powinno to pójść). w naszym regionie jest gość który się tym bawi i ma dobrą renomę. jak coś mogę podać ci namiar to pogadasz sobie

LukaszSZ999 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2010, 19:37   

Pewnie trzeba bedzie jeszcze zwiększyć dawkę na kompie...
zobaczę na razie musze upolować turbo :)

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 14-01-2010, 13:09   

Turbinka o zmiennej geometrii od DID HP 115 na pewni nie podejdzie Ci tak plug&play. Ewentualana rzeźba z tym związana z pewnością nie będzie opłacalna finansowo. Poza tym weź pod uwagę, że jak uprzesz sie na grubsze zmiany i większe przyrosty parametrów to w ciemno do wydatków możesz doliczyć sprzęgło i dwumasę. Najlepiej zrobić porządny remap softa na starej turbinie i zobaczyć czy efekt jest zadowalający. Myślę, ze spokojnie uzyskasz >20 KM i 40-50 Nm i poczujesz znaczącą różnicę. Jeśli turbina nie wytrzyma zbyt długo to i tak liczyłeś się z jej wymianą a przynajmniej będziesz wiedział czy wystarczy Ci seryjna turbina z chipem czy szukasz czegoś większego=droższego.
Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu