|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pomysły na biznes.. |
Autor |
Wiadomość |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-01-2010, 22:55 Pomysły na biznes..
|
|
|
Witam.
Aby odpoczac nieco od glosowan, postanowilem spytac was o opinie na temat pomyslu na biznes.
Tak sie zlozylo ze kilka dni temu kolega zaproponowal mi "spółę", mianowicie bysmy zajeli sie praniem tapicerek, czysczeniem, polerowaniem, i inna kosmetyka aut (acz nie tylko aut mysle).
Dzisiaj biegajac po roznych forach przypadkiem natknalem sie na "uprawe" tego sportu jednego z klubowiczow mazdy. Ceny mial zachecajace, sprzet i ezultaty podobno bardzo ladne - jednym slowem calkiem pro i wszyscy zadowoleni.
Wiem, ze nie jest to innowacyjnosc, a zwykla kalka pomyslu.
Chcialem spytac co o tym myslicie?
A moze moglbym wrecz zapytac (jesli admini nie beda warczec) Czy rozwazylibyscie skorzystanie z opcji np prania tapicerki po wyraznie nizszej cenie niz robia ta profesjonalne (lub nie) zaklady?
z opcja dojazdu do klienta na pryklad
A moze sami macie jakis pomysl na biznes i chcecie sie wymienic uwagami? |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
costa brawa
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
|
Wysłany: 27-01-2010, 23:14
|
|
|
pomysl nie glupi - sam mialem podobny ale niestety nie wyrobilbym ze wszystkim bo pracuje u ojca i sie tak wszystkim zajmuje co trzeba razem z bratem
koszty sprzetu w zasadzie nieduze - 3-4 uzadzenia ( np karchera) jakies plyny srodki itp
dojazd do klienta - ciekawa propozycja
wszystko kwestia za ile to mozna robic zeby sie oplacalo i zeby cos zostalo co dzis nie jest takie proste bo wiadomo ze dla przyjemnosci to mozna sobie miskiem pojezdzic a nie robic
tymbardziej ze teraz jest sporo myjni samoobslugowych itp gdzie mozna samemu sobie wysprzatac umyc auto za "5 zlotych"
sam zreszta sobie kiedys liczylem to mi sie nieoplaca karchera wyciagac z hali do mycia jednego auta bo jak na samoobslugowej za 4-5 zl umyje tak samo a myjac u siebie ok 3 zl kosztuje mnie plyn na umycie auta (osobowki) plus jeszcze szukanie wezy szczotek opryskiwacza itp ..
ale jakbym mial 3 osobowki i dostawczaka myc na myjni to juz koszt znaczny - wtedy oplaca sie miec swoja myjke itp .
moim zdaniem warte przemyslenia - np w mielcu mieli goscie cos podobonego ale nie wiem czy sie zwineli i przeniesli czy zrezygnowali ale ruch mieli ,non stop cos sie dzialo u nich - przy glownej drodze do mielca i widac bylo jak sie przejezdzalo co robili |
_________________ Mój misiek
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33851
 |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
|
Wysłany: 27-01-2010, 23:25
|
|
|
karchera mam takiego do mycia karoserii. Niby mialbyc bez rewelacji ale jak nim miska umylem to nigdzie do tej pory takiego efektu nie bylo.
Jednak nawet nie o tym mowa, bo mycie karoserii to grosozwe sprawy i nie ma po co jechac do klienta. Pranie tacpierki to jednak ciekawsza sprawa wg. Np leniwi handlarze aut jesli mieliby wyjatkowo usiwnione auta mogliby skorzystac - tym tokiem ide.
Skoro mowisz ze przy glownej ulicy chlopakom szlo niezle - to cos w tym jest |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
costa brawa
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
|
Wysłany: 27-01-2010, 23:33
|
|
|
na handlarzy bym nie liczyl raczej ... wiem co kumpel robi jesli auto na handel ma zasyfione ( w skrocie wyciaga wszystko, myjka pod cisnieniem , montuje spowrotem , plak i tyle . czasami wypierze tapicerke jesli sie boi zeby nie zniszczyc ale wszystko ma swoj sprzet ) ...
ale sporo jest osob ktore nawet nie maja gdzie sobie umyc konkretnie wnetrza samochodu i wlasnie na takich bym liczyl ... co w tarnowie ( juz nieco wieksze miasto) moglbo by byc nie glupim pomyslem .
kwestia tylko czy nie ma tez takich zakaladow juz za duzo u was
tak jak i polerowanie/woskowanie itp zabawy
ale tez nie ma sie co oszukiwac - miejscowke trzeba tez miec konkretna do tego bo wiekszosc jak nie zobaczy to nie przyjedzie oraz jakosc rowniez niczego sobie - |
_________________ Mój misiek
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33851
 |
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
|
Wysłany: 05-02-2010, 06:04
|
|
|
costa brawa napisał/a: |
kwestia tylko czy nie ma tez takich zakaladow juz za duzo u was
|
Od tego bym zaczął, czyli analiza konkurencji. Sprecyzujcie usługi, które chcecie świadczyć i później szukajcie podobnych firm w okolicy. |
_________________ Impossible is not a fact. It’s an opinion. Impossible is not a declaration. It’s a dare.
Impossible is potential.
Impossible is temporary.
Impossible is nothing! ^^^ |
|
|
|
 |
|
|