Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomysły na biznes..
Autor Wiadomość
j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2010, 22:55   Pomysły na biznes..

Witam.
Aby odpoczac nieco od glosowan, postanowilem spytac was o opinie na temat pomyslu na biznes.
Tak sie zlozylo ze kilka dni temu kolega zaproponowal mi "spółę", mianowicie bysmy zajeli sie praniem tapicerek, czysczeniem, polerowaniem, i inna kosmetyka aut (acz nie tylko aut mysle).
Dzisiaj biegajac po roznych forach przypadkiem natknalem sie na "uprawe" tego sportu jednego z klubowiczow mazdy. Ceny mial zachecajace, sprzet i ezultaty podobno bardzo ladne - jednym slowem calkiem pro i wszyscy zadowoleni.
Wiem, ze nie jest to innowacyjnosc, a zwykla kalka pomyslu.
Chcialem spytac co o tym myslicie?
A moze moglbym wrecz zapytac (jesli admini nie beda warczec) Czy rozwazylibyscie skorzystanie z opcji np prania tapicerki po wyraznie nizszej cenie niz robia ta profesjonalne (lub nie) zaklady?
z opcja dojazdu do klienta na pryklad :D
A moze sami macie jakis pomysl na biznes i chcecie sie wymienic uwagami? :)

costa brawa 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Wysłany: 27-01-2010, 23:14   

pomysl nie glupi - sam mialem podobny ale niestety nie wyrobilbym ze wszystkim bo pracuje u ojca i sie tak wszystkim zajmuje co trzeba razem z bratem
koszty sprzetu w zasadzie nieduze - 3-4 uzadzenia ( np karchera) jakies plyny srodki itp
dojazd do klienta - ciekawa propozycja
wszystko kwestia za ile to mozna robic zeby sie oplacalo i zeby cos zostalo co dzis nie jest takie proste bo wiadomo ze dla przyjemnosci to mozna sobie miskiem pojezdzic a nie robic :D
tymbardziej ze teraz jest sporo myjni samoobslugowych itp gdzie mozna samemu sobie wysprzatac umyc auto za "5 zlotych"
sam zreszta sobie kiedys liczylem to mi sie nieoplaca karchera wyciagac z hali do mycia jednego auta bo jak na samoobslugowej za 4-5 zl umyje tak samo a myjac u siebie ok 3 zl kosztuje mnie plyn na umycie auta (osobowki) plus jeszcze szukanie wezy szczotek opryskiwacza itp ..
ale jakbym mial 3 osobowki i dostawczaka myc na myjni to juz koszt znaczny - wtedy oplaca sie miec swoja myjke itp .
moim zdaniem warte przemyslenia - np w mielcu mieli goscie cos podobonego ale nie wiem czy sie zwineli i przeniesli czy zrezygnowali ale ruch mieli ,non stop cos sie dzialo u nich - przy glownej drodze do mielca i widac bylo jak sie przejezdzalo co robili :)

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 27-01-2010, 23:25   

karchera mam takiego do mycia karoserii. Niby mialbyc bez rewelacji ale jak nim miska umylem to nigdzie do tej pory takiego efektu nie bylo.
Jednak nawet nie o tym mowa, bo mycie karoserii to grosozwe sprawy i nie ma po co jechac do klienta. Pranie tacpierki to jednak ciekawsza sprawa wg. Np leniwi handlarze aut jesli mieliby wyjatkowo usiwnione auta mogliby skorzystac - tym tokiem ide.
Skoro mowisz ze przy glownej ulicy chlopakom szlo niezle - to cos w tym jest ;)

costa brawa 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Wysłany: 27-01-2010, 23:33   

na handlarzy bym nie liczyl raczej ... wiem co kumpel robi jesli auto na handel ma zasyfione ( w skrocie wyciaga wszystko, myjka pod cisnieniem , montuje spowrotem , plak i tyle . czasami wypierze tapicerke jesli sie boi zeby nie zniszczyc ale wszystko ma swoj sprzet ) ...
ale sporo jest osob ktore nawet nie maja gdzie sobie umyc konkretnie wnetrza samochodu i wlasnie na takich bym liczyl ... co w tarnowie ( juz nieco wieksze miasto) moglbo by byc nie glupim pomyslem .
kwestia tylko czy nie ma tez takich zakaladow juz za duzo u was :)
tak jak i polerowanie/woskowanie itp zabawy
ale tez nie ma sie co oszukiwac - miejscowke trzeba tez miec konkretna do tego bo wiekszosc jak nie zobaczy to nie przyjedzie oraz jakosc rowniez niczego sobie -

rafq 
Mitsumaniak
MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Wysłany: 05-02-2010, 06:04   

costa brawa napisał/a:

kwestia tylko czy nie ma tez takich zakaladow juz za duzo u was :)

Od tego bym zaczął, czyli analiza konkurencji. Sprecyzujcie usługi, które chcecie świadczyć i później szukajcie podobnych firm w okolicy.

Impossible is potential.
Impossible is temporary.
Impossible is nothing! ^^^

Odpowiedz do tematu