Gwarancja |
Autor |
Wiadomość |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

Auto: Lancer SB 2008 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-01-2010, 22:50 Gwarancja
|
|
|
Panowie i Panie. Dość mam pytania kilkunastu osób i słuchania różnych odpowiedzi. Denerwuje mnie to a przecież pytam o bardzo prostą rzecz. Pierwsza rejestracja mojego Lancera była w październiku 2008. Badanie techniczne ma do listopada 2011. W tej chwili ma 17.5 tys. przebiegu. Wychodzi więc na to, że ma ponad rok, ale nie ma 20k km. I oto moje proste pytanie - kiedy zrobić przegląd w ASO? Już teraz bo minął rok czy spokojnie czekać do 20k km? I dalej - żeby utrzymać gwarancję to jak należy postępować z oględzinami/przeglądami auta? Również co roku czy mogę spokojnie podczas 20k km tym się martwić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 31-01-2010, 23:16
|
|
|
Przeglądy nowych samochodów Mitsubishi należy robić co 20 tys km, lub rok czasu, w zależności co nastąpi pierwsze.
Więc jeżeli minął ci już rok użytkowania to serwis, jeżeli chcesz mieć utrzymaną gwarancję (nawet jeżeli nie masz 20 tys.km).
Komputer pokładowy na pewno to przypomina
Pozdrawiam |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3268 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 01-02-2010, 08:56
|
|
|
marrok napisał/a: | co 20 tys km, lub rok czasu |
a tak naprawdę to do 13 miesięcy . Ale jakby nie liczyć to Silverrr już dawno ten termin przegapił ( od X.2008r.) - w styczniu minęło 15 miesięcy . Różnie może się ASO zachować . |
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

|
Wysłany: 01-02-2010, 16:55
|
|
|
Komputer pokazuje mi 2300km, 8 miesięcy... Więc sam nie wiem co mam zrobić |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-02-2010, 17:06
|
|
|
Silverrr napisał/a: | Komputer pokazuje mi 2300km, 8 miesięcy... Więc sam nie wiem co mam zrobić |
Pokazuje 2300 bo tyle zostało do 20000 oraz 8 mies. bo tyle zostało z 12 miesięcy ale już do następnego przeglądu...
Teraz to tylko próbować uprosić jakieś ASO, żeby zrobiło przegląd i podbiło pieczątkę na gwarancji...
Trzeba by dokładnie przeczytać warunki gwarancji i co się dzieje, jak się przegapi... |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 01-02-2010, 17:16
|
|
|
Luk napisał/a: | bo tyle zostało z 12 miesięcy ale już do następnego przeglądu... |
no nie wiem
jak miałem "po staremu" czyli przegląd co 15.000 km (komp. nie przestawiony) to po przejechaniu 15.000 km licznik nie zaczynał bic od nowa, tylko piszczał -w ASO na przegladzie trzeba było wyzerować
myślę, że podobnie jest w liczniku czasu.....
Silverrr, kupiłeś uzywany od kogoś, czy nowy od dealera?
jeśli nowy (i przebieg kilka km), to trzeba było zrobic po 12 m-cach w Twoim przypadku
jeśli od kogoś - pytaj tamtego, czy zrobił przegląd, i może wyzerowali licznik? dziwne, że tylko czasowy....
jako przykład - znajoma kupiła mazdę od dealera, ale auto do testów. zarejestrowane pół roku temu, przebieg kilka tys km. Dealer (a razcej ASO) zrobił przegląd w momencie zakupu, i ma teraz 20.000 km lub 12 m-cy, mimo, że I rejestracja była pół roku temu a przebieg kilka tys km |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-02-2010, 17:35
|
|
|
Luk napisał/a: | Pokazuje 2300 bo tyle zostało do 20000 oraz 8 mies. bo tyle zostało z 12 miesięcy ale już do następnego przeglądu... |
Nie jest chyba tak do końca. Ja miałem w dniu zakupu na kompie 22500mil i 20 miesięcy do przeglądu Może fabrycznie jest 20 miesięcy i potem w zależności od rynku resztę trzeba ustawiać. |
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

|
Wysłany: 01-02-2010, 17:44
|
|
|
Kupowałem od gościa, który go sprowadził z Austrii. Tam było badanie techniczne w 2008 do 2011. Przeglądu raczej nie było... tak myślę. W momencie, gdy go wziąłem od owego Pana auto miało około 16k km przebiegu. Teraz ma niecałe 18. W książce mam tylko wpis z listopada 2008, dlatego też śmiem mówić, że ASO Polskie nie widziało mojego Misia. Jest tylko jakiś Austriacki warsztat Denzel. Czy to znaczy, że już w tej chwili muszę popylać do ASO i wytłumaczyć się na dywaniku? Co do kompa to tak jak pisałem - 2300 8 months... A dodatkowo Check Engine się włączyło... Koszt za kosztem |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3268 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 01-02-2010, 18:06
|
|
|
W sumie mało ważne co wyświetla - jeśli nie ma wpisu w książce ,że był przegląd , to jest problem - auto z X.2008r. , więc termin minął . |
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2010, 19:22
|
|
|
Silverrr napisał/a: | Kupowałem od gościa, który go sprowadził z Austrii. |
Oj, to sprawa się gmatwa... Ale gwarancja jest na całą Europę...? Coś podejrzewam, że najłatwiej byłoby podbić gwarancję w Austrii... Oni tam są bardziej liberalni, a jak znam życie nasze ASO zacznie piętrzyć problemy. I jeszcze ten Check engine... Będą się bronić rękami i nogami, żeby tylko za darmo nie zrobić... Ale może zbyt czarno to widzę...? |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-02-2010, 19:36
|
|
|
Pytanie:
Czy w warunkach gwarancji jest wymóg przeglądu technicznego co 12 miesięcy lub 20000km (w zależności co nastąpi wcześniej)? Czy tylko takie luźne dywagacje? |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 01-02-2010, 20:48
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Czy w warunkach gwarancji jest wymóg przeglądu technicznego co 12 miesięcy lub 20000km | marrok, pisał i tak nie stety jest.
U mnie dla odmiany (produkcja 2007) jest co 15Kkm. Przy wymianie oleju na 5Kkm niby przestawili że po 20Kkm a przy 35kKm okazało się, że niema teges śmeges, musi być co 15Kkm i komp warsztatowy nawet nie myślał zmieniać na więcej No i robię co 15Kkm i mi to lotto. Za dużo robię kilometrów w małym mieście żep się miał przejmować czy mi oleum wytrzymie czy jaki inny pizdryk. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 01-02-2010, 23:01
|
|
|
Luk napisał/a: | jak znam życie nasze ASO zacznie piętrzyć problemy. I jeszcze ten Check engine... Będą się bronić rękami i nogami, żeby tylko za darmo nie zrobić... Ale może zbyt czarno to widzę...? |
No sorry ale takie stawianie sprawy jest nie fair. Co znaczy piętrzyć problemy? Nie dotrzymując warunków gwarancji klient z niej rezygnuje a każde:
Luk napisał/a: | Teraz to tylko próbować uprosić jakieś ASO, żeby zrobiło przegląd i podbiło pieczątkę na gwarancji... |
tego typu działanie byłoby niezgodne z prawem (dokładnie chodzi o współudział w wyłudzeniu nienależnych korzyści). You play - You pay, takie życie.
BTW, jak znam Austriaków (a trochę ich znam, wszak pradziadunio się stamtąd wywodził ) to przekreśliliby książkę zanim klient zdołałby ją wyszarpać.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2010, 00:03
|
|
|
Jackie, poczekaj, poczekaj, bo zmanipulowałeś moje wypowiedzi
Jak napisałem że:
"Teraz to tylko próbować uprosić jakieś ASO, żeby zrobiło przegląd i podbiło pieczątkę na gwarancji... " to jeszcze nie wiedziałem że nie był kupowany w Polsce i że wyskoczyło Check Engine.
Myślę, że nie stało by się nic złego, jakby ASO sprawdziło samochód i było wszystko OK, a że nie minęło jeszcze 20000km, więc poniekąd mogli by zadziałać na korzyść klienta...
Sprawa się jednak radykalnie zmienia, po przyznaniu że jest jakiś problem z silnikiem.
I teraz tak: wszystko zależy od dobrej woli ASO i od uszkodzenia - czy powstało z powodu przeciągnięcia W CZASIE terminu przeglądu (bo nie w ilości km).
U nas mamy taki problem, że wszystko musimy traktować bardzo restrykcyjnie: i to zarówno z powodu klientów, którzy chcą naciągnąć ASO, jak i odwrotnie. Napisałem o austriackim ASO, bo oni mogą nie mieć takich przypadków (albo rzadko) i jak przyjdzie klient i powie, że zapomniał, to rzeczywiście zapomniał a nie ściemnia...
W przypadku naszych ASO napisałem o "bronieniu się rękami i nogami" zainspirowany przypadkami z tego forum jak i np. reportażami TV... Ja wiem, że Twoje ASO jest trochę inne (vide: kwestia lakierowanych części) a moja wypowiedź zabrzmiała trochę tendencyjnie Bezsprzeczne jest to, że nasz kolega nie dopełnił formalnie warunków gwarancji. Jak ASO odmówi, to będzie miało do tego pełne prawo. Reszta to już kwestia dobrej woli i dogadania się obydwu stron.
BTW zaskoczyła mnie in plus reakcja polskiego ASO na akcję serwisową USA (wymiana czujnika airbagów w samochodzie Jaca71), nie wiem właśnie czy nie była to dobra wola - mogli wszakże odesłać klienta do USA |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 02-02-2010, 09:20
|
|
|
Luk napisał/a: | to jeszcze nie wiedziałem że nie był kupowany w Polsce i że wyskoczyło Check Engine. |
Generalnie to mniejszy problem, bo gdyby taka rzecz wystąpiła w samochodzie kupionym w Polsce to również nie można by było tego zrobić. Jedynym normalnym sposobem załatwienia sprawy jest pismo do MMC na ręce p. Adama Męcińskiego (z użyciem argumentu, że jest się czynnym członkiem Mitsumaniaków) i prośba o uznanie gwarancji po wykonaniu przeglądu certyfikującego w ASO. Jeżeli importer wyrazi zgodę na prolongatę gwarancji - nie ma problemu Myślę, że warto pójść tą drogą, szczególnie, że mamy w Adamie przyjaciela i, zapewniam, że jeżeli będzie mógł to nagiąć (nie znam przepisów importera...) to dokładnie to zrobi
Luk napisał/a: | Jackie, poczekaj, poczekaj, bo zmanipulowałeś moje wypowiedzi |
Bo ja Panie taki manipulantur jestem Spoko, nie miałem nic zdrożnego na myśli ani też nie podejrzewałem Cię o złą wolę Staram się podpowiedzieć jak można wyjść z sytuacji i jak przy tym nie łamać prawa
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
|