Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Dziwny stuk przy puszczaniu sprzęgła
Autor Wiadomość
ig_or 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-01-2010, 21:20   [Cari 1.6] Dziwny stuk przy puszczaniu sprzęgła

Witam wszystkich,

Od jakiegoś już czasu denerwuje mnie jedna rzecz w mojej Cari.

Chodzi o to że podczas szybszego, lub mniej płynnego puszczenia sprzęgła, jeżeli obroty nie są zbyt wysokie z przodu auta słyszę pojedyncze głuche puknięcie (sam nie wiem czy to z komory silnika, bo czasami mam wrażenie że to zaraz pod pedałem sprzęgła). Jeżeli sprzęgło puszczane jest wraz z idealnie zsynchronizowanym wciśnięciem pedału gazu nie ma tego efektu. Problem również nie występuje jeżeli przed puszczeniem sprzęgła obroty wejdą na jakieś 2000 - wtedy nie ma wcale lub słychać to puknięcie o wiele ciszej.

Na początku myślałem że to może któraś z poduszek puszcza i stąd ten efekt. Ostatnio jednak zauważyłem że również na postoju, ale na włączonym silniku jeżeli wcisnę sprzęgło wrzucę jakikolwiek bieg, następnie wrzucę luz i puszczę sprzęgło również słychać to puknięcie.

Jeżeli "majtam" sprzęgłem na luzie jest ok.

Dosyć to dziwne i nigdzie nie widziałem żeby ktoś opisywał podobny przypadek. Dodam też że problem raz jest mocniej wyczuwalny, a niekiedy nie ma go wcale lub jest minimalnie odczuwalny.

Gadałem z moim mechanikiem, ale kazał się nie przejmować. Co wy na to? Jest to objaw czegoś grubszego czy faktycznie nie ma co się przejmować?

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 12-01-2010, 23:29   Re: Dziwny stuk przy puszczaniu sprzęgła

ig_or napisał/a:

Na początku myślałem że to może któraś z poduszek puszcza i stąd ten efekt.

a czy oprócz myślenia zostały dokonane jakieś czynności sprawdzające aby wykluczyć lub potwierdzić twoje przemyślenia.

Bo dla mnie opis pasuje do poduszki niekoniecznie skrzyni albo przegub

puszczasz sprzęgło i jeżeli silnik nie obraca się tak jak powinien przy danej prędkości i wrzucanym biegu to różnica sił musi gdzieś się przenieś czyli część sił przejmą poduszki które rozproszą a część koła. Jeżeli któraś poduszka ma luzy wtedy słychać uderzenie. Jeżeli zaś przegub ma luzy również można zaobserwować uderzenie zwłaszcza na skręconych kołach.

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-01-2010, 06:48   

Poduszki sprawdzałem i według mechanika z przednią zaczyna się coś dziać, ale nie ma tragedii co by już wymieniać.

Ale jeżeli byłaby to jakaś poducha to czy ta siła która się przenosi z silnika również przenosiłaby się na biegu jałowym, na postoju podczas puszczania sprzęgła?

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 13-01-2010, 10:17   

spróbuj na zbyt wysokim biegu jechać prawie na granicy przeciągnięcia jeżeli zacznie grzechotać to przeguby do robienia

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-01-2010, 14:06   

Sprawdze, ale jeżeli by były to przeguby to czy byłoby to słyszalne również na postoju po zrzuceniu jakiegokolwiek biegu na luz i puszczeniu sprzegła?

ig_or - 3Miasto

banzai54 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma98r.
Wysłany: 13-01-2010, 20:26   

Na postoju przeguby nie hałasują, posprawdzaj u siebie wszystkie śruby pod spodem czy wszystkie są dobrze dokręcone. U mnie w carismie też miałem różne stuki, po dokręceniu ich problem ustąpił.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 15-01-2010, 15:50   

ciężko wywnioskować musiałbym usłyszeć dokładnie skąd to puka, jak masz padniętą poduszkę to podczas przyśpieszania i hamowania silnikiem dźwignia zmiany biegów przesuwa się znacznie do przodu do tyłu, albo w górę i w dół jednocześnie (ale nie zawsze) dochodzą stuki z okolic mocowań, przeguby grzechoczą w specyficzny sposób w jakim są stanie można już po paru minutach jazdy wyczuć podczas przyśpieszania i hamowania silnikiem słychać cichutkie puknięcie z okolic silnika, jeżeli jedziemy pod lekkie wzniesienie na zbyt wysokim biegu i lekko odpuszczamy gaz w pewnym momencie zaczynają nam specyficznie grzechotać, jeżeli chodzi o sprzęgło może to być łożysko oporowe albo wypadła sprężyna-y z tarczy to już ciężko zdiagnozować ale jeżeli jakieś stuki puki dochodzą z okolic sprzęgła to zawsze warto rozebrać i wymienić daną część za wczasu bo odwlekając to można się wbić w straszne koszta i tak np jeżeli wypadła sprężyna w tarczy którą niedawno wymieniliśmy można ją spokojnie reklamować wymienią na nową, jeżeli rzucimy im na ladę "miał" który żeśmy wygrzebali zmiotką i szufelką z dzwona to raczej nam nie uwzględnią reklamacji i popukają się w czoło :lol: poza tym jak taką tarcze zajeździsz to będziesz miał również łożysko i docisk do wymiany

Odpowiedz do tematu