[Cari 1.6] Dziwny stuk przy puszczaniu sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 12-01-2010, 21:20 [Cari 1.6] Dziwny stuk przy puszczaniu sprzęgła
|
|
|
Witam wszystkich,
Od jakiegoś już czasu denerwuje mnie jedna rzecz w mojej Cari.
Chodzi o to że podczas szybszego, lub mniej płynnego puszczenia sprzęgła, jeżeli obroty nie są zbyt wysokie z przodu auta słyszę pojedyncze głuche puknięcie (sam nie wiem czy to z komory silnika, bo czasami mam wrażenie że to zaraz pod pedałem sprzęgła). Jeżeli sprzęgło puszczane jest wraz z idealnie zsynchronizowanym wciśnięciem pedału gazu nie ma tego efektu. Problem również nie występuje jeżeli przed puszczeniem sprzęgła obroty wejdą na jakieś 2000 - wtedy nie ma wcale lub słychać to puknięcie o wiele ciszej.
Na początku myślałem że to może któraś z poduszek puszcza i stąd ten efekt. Ostatnio jednak zauważyłem że również na postoju, ale na włączonym silniku jeżeli wcisnę sprzęgło wrzucę jakikolwiek bieg, następnie wrzucę luz i puszczę sprzęgło również słychać to puknięcie.
Jeżeli "majtam" sprzęgłem na luzie jest ok.
Dosyć to dziwne i nigdzie nie widziałem żeby ktoś opisywał podobny przypadek. Dodam też że problem raz jest mocniej wyczuwalny, a niekiedy nie ma go wcale lub jest minimalnie odczuwalny.
Gadałem z moim mechanikiem, ale kazał się nie przejmować. Co wy na to? Jest to objaw czegoś grubszego czy faktycznie nie ma co się przejmować? |
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 12-01-2010, 23:29 Re: Dziwny stuk przy puszczaniu sprzęgła
|
|
|
ig_or napisał/a: |
Na początku myślałem że to może któraś z poduszek puszcza i stąd ten efekt. |
a czy oprócz myślenia zostały dokonane jakieś czynności sprawdzające aby wykluczyć lub potwierdzić twoje przemyślenia.
Bo dla mnie opis pasuje do poduszki niekoniecznie skrzyni albo przegub
puszczasz sprzęgło i jeżeli silnik nie obraca się tak jak powinien przy danej prędkości i wrzucanym biegu to różnica sił musi gdzieś się przenieś czyli część sił przejmą poduszki które rozproszą a część koła. Jeżeli któraś poduszka ma luzy wtedy słychać uderzenie. Jeżeli zaś przegub ma luzy również można zaobserwować uderzenie zwłaszcza na skręconych kołach. |
_________________ ===========================
carisma i ja
 |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-01-2010, 06:48
|
|
|
Poduszki sprawdzałem i według mechanika z przednią zaczyna się coś dziać, ale nie ma tragedii co by już wymieniać.
Ale jeżeli byłaby to jakaś poducha to czy ta siła która się przenosi z silnika również przenosiłaby się na biegu jałowym, na postoju podczas puszczania sprzęgła? |
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 13-01-2010, 10:17
|
|
|
spróbuj na zbyt wysokim biegu jechać prawie na granicy przeciągnięcia jeżeli zacznie grzechotać to przeguby do robienia |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-01-2010, 14:06
|
|
|
Sprawdze, ale jeżeli by były to przeguby to czy byłoby to słyszalne również na postoju po zrzuceniu jakiegokolwiek biegu na luz i puszczeniu sprzegła? |
|
|
 |
banzai54
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma98r.
|
Wysłany: 13-01-2010, 20:26
|
|
|
Na postoju przeguby nie hałasują, posprawdzaj u siebie wszystkie śruby pod spodem czy wszystkie są dobrze dokręcone. U mnie w carismie też miałem różne stuki, po dokręceniu ich problem ustąpił. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 15-01-2010, 15:50
|
|
|
ciężko wywnioskować musiałbym usłyszeć dokładnie skąd to puka, jak masz padniętą poduszkę to podczas przyśpieszania i hamowania silnikiem dźwignia zmiany biegów przesuwa się znacznie do przodu do tyłu, albo w górę i w dół jednocześnie (ale nie zawsze) dochodzą stuki z okolic mocowań, przeguby grzechoczą w specyficzny sposób w jakim są stanie można już po paru minutach jazdy wyczuć podczas przyśpieszania i hamowania silnikiem słychać cichutkie puknięcie z okolic silnika, jeżeli jedziemy pod lekkie wzniesienie na zbyt wysokim biegu i lekko odpuszczamy gaz w pewnym momencie zaczynają nam specyficznie grzechotać, jeżeli chodzi o sprzęgło może to być łożysko oporowe albo wypadła sprężyna-y z tarczy to już ciężko zdiagnozować ale jeżeli jakieś stuki puki dochodzą z okolic sprzęgła to zawsze warto rozebrać i wymienić daną część za wczasu bo odwlekając to można się wbić w straszne koszta i tak np jeżeli wypadła sprężyna w tarczy którą niedawno wymieniliśmy można ją spokojnie reklamować wymienią na nową, jeżeli rzucimy im na ladę "miał" który żeśmy wygrzebali zmiotką i szufelką z dzwona to raczej nam nie uwzględnią reklamacji i popukają się w czoło poza tym jak taką tarcze zajeździsz to będziesz miał również łożysko i docisk do wymiany |
|
|
|
 |
|