[MSS ALL] nakładka na progi |
Autor |
Wiadomość |
lucxxx
Forumowicz
Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 135 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 29-09-2011, 18:35 [MSS ALL] nakładka na progi
|
|
|
Moi drodzy mitsumaniaki, kto mi powie czy te plastikowe nakładki na progi trzymają się tylko na śrubach czy też może są dodatkowo jakoś przymocowane/przyklejone?
Zauważyłem że z tyłu spod tych nakładek niestety "uśmiecha się" do mnie ruda i muszę się z nią rozprawić i najlepiej byłoby ściągnąć nakładki, ale jeśli nie są mocowane tylko na śrubkach to będę musiał zarezerwować więcej czasu na to. |
_________________ był MSS DID / jest Mazda Premacy 2.0 Sportive
 |
|
|
|
 |
futrzany
Forumowicz Futrzany
Auto: Space Star DID
Pomógł: 19 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 185 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 30-09-2011, 05:49
|
|
|
na górze są mocowane na taśmę dwustronną i spinka w błotniku przednim jest 1 sztuka |
|
 |
dybir
Nowy Forumowicz
Auto: space star 1.6 2003
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Cze 2011 Posty: 28 Skąd: grodzisk mazowiecki
|
Wysłany: 19-10-2011, 23:00
|
|
|
a jak z powtórnym montażem tych nakładek, polecacie jakieś taśmy???? bo myślałem nad zastosowaniem silikonu a bardziej masy klejąco-uszczelniającej bądź kleju do szyb. czekam na patenty? |
|
|
|
 |
lucxxx
Forumowicz
Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 135 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 20-10-2011, 11:04
|
|
|
No właśnie sam się nad tym samym zastanawiam. Ktoś mi doradził żeby to na zrobić na silikonie albo właśnie jakimś kleju.
A tak jeszcze wracając do tematu rdzy to zdjąlem te nakładki i to co pod nimi zobaczyłem niezbyt ciekawie wyglądało. Musiałem się troche opracować żeby to wszystko wyczyścic i zabezpieczyć. Zrobiłem to tak: papier ścierny-> Brunox->zaprawka lakierem -> lakier bezbarwny -> na koniec przeciągne to jeszcze smarem armatnim, a w progi poszedł olej pełzający. Najgorsze jest to że jak odklejałem te nakładki to w niektórych miejscach razem z taśmą dwustronną odszedł też lakier i pokazała się ruda. Wcześniej w tych miejscach nie było widać żadnych niepokojących oznak rdzy. Wydaje mi się że ta taśma dwustronna za bardzo wchłania wilgoć i dlatego pod lakierem coś się zaczynało dziać. To tez jest argument żeby teraz nakładkę zamocować na silikonie. |
_________________ był MSS DID / jest Mazda Premacy 2.0 Sportive
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 20-10-2011, 11:14
|
|
|
lucxxx napisał/a: | To tez jest argument żeby teraz nakładkę zamocować na silikonie. | Jak wilgoć która jest normalnie w powietrzu (a w czasie montażu też będzie) nie będzie miała się którędy wydostać bo skleisz szczelnie silikonem to dopiero tam się zacznie dziać |
|
 |
dybir
Nowy Forumowicz
Auto: space star 1.6 2003
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Cze 2011 Posty: 28 Skąd: grodzisk mazowiecki
|
Wysłany: 20-10-2011, 18:20
|
|
|
tak się nad tym zastanawiam i u mnie w tych nakładkach są dziurki u spodu a jak ktoś nie ma to niech zrobi i tam tędy wszystko ucieknie, w progach też tak jest i trzeba dbać o tą drożność bo w oplu mi się zakleiły i rdza się u góry progu pojawiła.
co do taśmy to właśnie też uważam że ciągnie wilgoć, mogli to na spinki zrobić. heeh zdjąłem i rzeczywiście po całej długości mam spinki, trochę purchelków jest ale tragedii nie ma. więc myślę że wystarczy sam silikon montażowy dać na krawędzi żeby uszczelnił. myślę że jak bym to skleił na klej do szyb to bym tego nie oderwał jak ruda znowu wyjdzie. co myślicie o tym? |
|
|
|
 |
chojny1989
Nowy Forumowicz 1,9 Di-D 102KM

Auto: Mitsubishi Space Star 04r.
|
Wysłany: 30-01-2012, 23:48
|
|
|
Jeśli ruda znów wyjdzie to odkleisz listwę razem z progiem
Taśma dwustronna jest bezpieczniejsza, bo nie trzyma wilgoci, a w momencie jej odklejenia nie trzyma się tak mocno powierzchni (jak już uda się odkleić pierwszy 1cm) |
_________________ "Prawnik: Proszę Pana, wierzę, że jest Pan uczciwym i szczerym człowiekiem...
Świadek: Dziękuję. Gdybym nie był pod przysięgą powiedziałbym o Panu to samo." |
|
|
|
 |
zygmunt1611
Nowy Forumowicz
Auto: MSS
|
Wysłany: 22-06-2015, 18:03 [MSS DID] progi
|
|
|
Witam wszystkich, chciałem zdjąć osłonę progu,która jest przykręcona od środka śrubkami M6,ale od zewnątrz trzyma się " diabelstwo"czegoś ale czego, nie chciałbym urwać jakichś zaczepów, może ktoś wie jak to ugryść
Edit by MOD.
Proszę używać szukajki. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 22-06-2015, 22:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 346 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 17-07-2015, 14:40
|
|
|
Jest po prostu przyklejona. Sam chciałem zdemontować |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 17-07-2015, 22:52
|
|
|
cakp napisał/a: | Jest po prostu przyklejona | Nie jest przyklejona tylko od boku jest wciśnięta na kołki, a od dołu przykręcona na kilka śrubek M6 na klucz 10. Za przednim kołem jest przykręcona na 2 wkręty na klucz 10. |
|
|
|
 |
wanmic1
Nowy Forumowicz
Auto: Mercedes
|
Wysłany: 24-02-2016, 01:05
|
|
|
Cześć,
Kupiłem sobie nowego lancera z nakładkami na progi i się mocno zastanawiam czy nie montować ich samemu... Nie chcę żeby mi wiercili dziury w progach... Chce to przykleić tylko na taśmę dwustronną i silikon. Myślicie za tak będzie ok? Nie rozleci się w trakcie jazdy? |
|
|
|
 |
henio1112
Forumowicz
Auto: Space Star 1.8 MPI 2004r
|
Wysłany: 09-03-2020, 21:17
|
|
|
na co przyklejacie tą nakładke na progi w miskach? ta tasma dwustronna nie wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem, moze klej do szyb? jakies pomysły? ostatnio odrywalem nakladke na próg i musze ja podkleic czyms |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Mar 2015 Posty: 1865 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: 10-03-2020, 12:46
|
|
|
henio1112, u mnie poszła w ruch masa uszczelniająca z Bolla. Akurat takie coś mi zaproponowano |
|
|
|
 |
henio1112
Forumowicz
Auto: Space Star 1.8 MPI 2004r
|
Wysłany: 10-03-2020, 20:03
|
|
|
i w razie czego da radę odkleic potem tą nakładke od progu? zdjełem nakladke na prog by sprawdzic w jakim stanie są progi, o dziwo tylko na łączeniu jest lekka rdzawka, a błota w srodku co nie miara.
Zrobie zaprawkę. i podkleje, kleiłes tą masa uszczelniajaca tylko od góry czy tez dałeś ją od dołu tam gdzie sa mocowania na srube? gruba warstwe dales? Dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
|