|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Iskry przy czujniku krańcowym ? |
Autor |
Wiadomość |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 22-01-2010, 14:39 Iskry przy czujniku krańcowym ?
|
|
|
Hello Mitsumaniacy
Zaobserwowałem pewną nieprawidłowość, jak sądzę...
Mianowicie na prawym, tylnym czujniku krańcowym drzwi, w momencie odkręcania go (śrubki), przeskakują iskry. Dodam, że jeden z czujników jest nie sprawny (z tej samej strony, tyle, że przedni). Sprawdziłem czujnik po drugiej stronie, czy występuje podobne zjawisko przeskakiwania iskier - nie ma. Chyba jeszcze, coś z masą przy klapie jest nie tak, bo co prawda światełko zapala się przy otwieraniu klapy bagażnika, ale coś lekko przygasza się itp...
Może Panowie od alarmu coś zmajstrowali...
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 22-01-2010, 16:34
|
|
|
MichuGdy napisał/a: | Sprawdziłem czujnik po drugiej stronie, czy występuje podobne zjawisko przeskakiwania iskier - nie ma. | rozbierz i wyczyść ten czujnik |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 267 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 22-01-2010, 21:20
|
|
|
MichuGdy napisał/a: | Mianowicie na prawym, tylnym czujniku krańcowym drzwi, w momencie odkręcania go (śrubki), przeskakują iskry. |
no i bardzo dobrze, to znaczy że przewód ma kontakt z masą, nie rozumiem tylko dlaczego ten czujnik uważasz za zepsuty, włsćnie to przeskakiwanie iskry świadczy o sprawności czujnika. Czujniki krańcowe w 3 drzwiach to żadna filozofia, kawał blachy i tyle, wystarczy przeczyścić wszystko papierkiem ściernym tak żeby dobrze przewodziły i wszytsko gra. Co innego z czujnikiem przy drzwiach kierowcy, tam sprawa jest o tyle skomplikowana że dodatkowo służy on jako czujnik brzęczyka od zapalonych świateł. Jest w plastikowej obudowie i niestety jest dosyć delikatny w środku. Dwa dni temu naprawiałem go dolutowując na blaszkach w środku dodatkowe kawałki miedzi tak żeby dobrze kontaktował. Blaszki wytarły się i zabrudziły i nic nie kontaktowało (a rok temu go naprawiałem i czyściłem). Co do klapy to u mnie też światło jest troszkę ciemniejsze niż przy otwieraniu drzwi ale nigdy mi to jakoś nie przeszkadzało i nie zaglądałem tam. |
|
|
|
 |
|
|