|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
nowy zakup |
Autor |
Wiadomość |
kozioł [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2006, 11:23 nowy zakup
|
|
|
Witam ,
od tygodnia jestem posiadaczem CARISMY 1,8 , 96r ,
sprowadziełm od niemca , starszy Pan 67 lat , jedyny właściciel ,auto wyprodukowane w Holandi , klimatronik , 4 elektr, szyby , lusterka itp. Autko bardzo zadbane , żadnej rdzy , w środku bardzom dobrze utrzymane. No i tu mija wiedza na temat auta sie kończy.Na autach zanam sie jak ginekolog na budowlance. Sprawdziłem ksizkę serwisową , od początku serwisowana w ASO.Ostatni przegląd zakończony rok temu 2005.06.04.
Samochód ma przejechane 150 tys , pod maską na obudowie rozrządu jest napis 18.05.200 , przebieg 89 tyś. Na oleju rok 2005 i przebieg 140 tyś. Jechałem nim jak go kupiłem do domu.Sprawdzxałem czy nie znosi na którąś stronę ,czy wszystko jkest ok.I nic nie zauważyłem , wszystko działa , elektryka , klima beż zastrzeżeń .No ale może to z wrażenia , przesiadłem się z poloneza CARO 1,6 96r .
zpomiałem że oczywiście ma ABS , i dwie poduchy.
Mam pytanie co powinienem zrobić przed dalszą jazdą tym samochodem ? , wmienić pasek ?, czy cały rozrząd ? , olej ? .A może jest coś co muszę zrobić już , a inne może poczekać ?.
trochę się spłukałem , choć za auto wydałem ok 10 tyś pl. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 15-09-2006, 11:33
|
|
|
kozioł napisał/a: | Samochód ma przejechane 150 tys , pod maską na obudowie rozrządu jest napis 18.05.200 , przebieg 89 tyś. Na oleju rok 2005 i przebieg 140 tyś. |
skoro masz ksiazke serwisowa no i jak naklejki wskazuja to rozrzad wymieniony 60tys km wstecz, jesli robiony w serwisie to czeka cie wymiana za 30tys.km, jesli na zamiennikach to juz cie czeka wymiana, czyli nie ma co oszczedzac rozrzad do wymiany na juz dla pewnosci i spokojnych mysli, a jak rozrzad to nie ma co sie rozczulac i odrazu zmienic olej, robiac wiekszy przeglad |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
kozioł [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2006, 11:39
|
|
|
no , tego nie wiem czy rozrząd na zamiennikach czy oryginalny ,
czy zmieszczę się w 600 zł , wymiana rorządy i olej? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-09-2006, 11:42
|
|
|
Nie sądzę |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 15-09-2006, 11:49
|
|
|
zobacz tutaj masz koszt czesci, z olejem bez kombinacji wlej ten co byl, lub jakis inny tej samej klasy |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
kozioł [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2006, 11:49
|
|
|
z tego co wiem to wymiana : olej z wymianą 150 zł ,
a rozrząd ? , części? , ile może kosztowac?
dzięki |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 15-09-2006, 11:51
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Nie sądzę |
nie znasz sie przeciez
kozioł zobacz jeszcze te tematy w ramach tego ze jestes nowy na forum
jaka carisma jezdzisz?
plusy i minusy cari
zasady forum
i zapraszamy do czynnego udzielania sie na forum |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
Ostatnio zmieniony przez Matejko 15-09-2006, 11:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-09-2006, 11:51
|
|
|
Sorry za skrót myślowy - paski z wymianą tak ale jak chcesz zmienić olej , filtry, ewentualnie coś jeszcze to te 600 zł będzie kuso. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 15-09-2006, 11:57
|
|
|
kozioł napisał/a: | olej z wymianą 150 zł ,
a rozrząd ? , części? , ile może kosztowac? |
olej z filtrem spokojnie wystarczy 150zl
a rozrzad:
Chooper napisał/a: | razem 260 + 50 +80 = 390 PLN za kompletny rozrząd z wymianą. |
czesci kupisz u japaneze - tylko nie wiem czy teraz robi wysylke |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
kozioł [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2006, 12:29
|
|
|
mam u siebie w miejscowości człowieka który pracował w serwisie TOYOTY , teraz ma własnmy zakład , zrobi mi wymianę rozrządu za 100 zł.Z tego co widziałem na zdjęciach(chyba dobre obejrzałem) , to u mnie jest jeden pasek i jeden napinacz , czy muszę cos jeszcze dokupić do tej wymiany? (jekiś uszczelki)
Właśnie znalazłem sklep w swoim mieście , zamówiełm
1) Pasek Mitsuboshi 80 zł
2) napinacz KOYO 87 zł
cos mi sie wydaję że będę potrzebował jeszcze jednej rolki , dziś ściągnę obudowę i zobacze jak to wygląda
pozdrawiam wszystkich i dzieki za odzew |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 15-09-2006, 17:06
|
|
|
kozioł napisał/a: | os mi sie wydaję że będę potrzebował jeszcze jednej rolki , dziś ściągnę obudowę i zobacze jak to wygląda |
a gdzie Ty tam chcesz jeszcze jedną rolkę znaleźć ? |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
kozioł [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 08:40
|
|
|
racja , rolka jest tylko jedna (napinacz) ,
w jenym z programów serwisowych silnik 1,8 piokazany jest z jedna rolką i dwoma ,
to mnie wprowadziło w bład |
|
|
|
 |
alex [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2006, 10:14
|
|
|
A ja bym jeszcze sprawdził kiedy była czyszczona klimatyzacja, jak wyglądają hamulce, bo może byc tak, że jak gość sprzedawał, to już od dłuższego czasu przy nim nic nie działał.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|