Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
nowy zakup
Autor Wiadomość
kozioł
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2006, 11:23   nowy zakup

Witam ,

od tygodnia jestem posiadaczem CARISMY 1,8 , 96r ,

sprowadziełm od niemca , starszy Pan 67 lat , jedyny właściciel ,auto wyprodukowane w Holandi , klimatronik , 4 elektr, szyby , lusterka itp. Autko bardzo zadbane , żadnej rdzy , w środku bardzom dobrze utrzymane. No i tu mija wiedza na temat auta sie kończy.Na autach zanam sie jak ginekolog na budowlance. Sprawdziłem ksizkę serwisową , od początku serwisowana w ASO.Ostatni przegląd zakończony rok temu 2005.06.04.

Samochód ma przejechane 150 tys , pod maską na obudowie rozrządu jest napis 18.05.200 , przebieg 89 tyś. Na oleju rok 2005 i przebieg 140 tyś. Jechałem nim jak go kupiłem do domu.Sprawdzxałem czy nie znosi na którąś stronę ,czy wszystko jkest ok.I nic nie zauważyłem , wszystko działa , elektryka , klima beż zastrzeżeń .No ale może to z wrażenia , przesiadłem się z poloneza CARO 1,6 96r :-) .

zpomiałem że oczywiście ma ABS , i dwie poduchy.

Mam pytanie co powinienem zrobić przed dalszą jazdą tym samochodem ? , wmienić pasek ?, czy cały rozrząd ? , olej ? .A może jest coś co muszę zrobić już , a inne może poczekać ?.

trochę się spłukałem , choć za auto wydałem ok 10 tyś pl.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 15-09-2006, 11:33   

kozioł napisał/a:
Samochód ma przejechane 150 tys , pod maską na obudowie rozrządu jest napis 18.05.200 , przebieg 89 tyś. Na oleju rok 2005 i przebieg 140 tyś.

skoro masz ksiazke serwisowa no i jak naklejki wskazuja to rozrzad wymieniony 60tys km wstecz, jesli robiony w serwisie to czeka cie wymiana za 30tys.km, jesli na zamiennikach to juz cie czeka wymiana, czyli nie ma co oszczedzac rozrzad do wymiany na juz dla pewnosci i spokojnych mysli, a jak rozrzad to nie ma co sie rozczulac i odrazu zmienic olej, robiac wiekszy przeglad
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

kozioł
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2006, 11:39   

no , tego nie wiem czy rozrząd na zamiennikach czy oryginalny ,

czy zmieszczę się w 600 zł , wymiana rorządy i olej?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-09-2006, 11:42   

Nie sądzę

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 15-09-2006, 11:49   

zobacz tutaj masz koszt czesci, z olejem bez kombinacji wlej ten co byl, lub jakis inny tej samej klasy
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

kozioł
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2006, 11:49   

z tego co wiem to wymiana : olej z wymianą 150 zł ,

a rozrząd ? , części? , ile może kosztowac?

dzięki

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 15-09-2006, 11:51   

Hubeeert napisał/a:
Nie sądzę

nie znasz sie przeciez :P

kozioł zobacz jeszcze te tematy w ramach tego ze jestes nowy na forum :)
jaka carisma jezdzisz?

plusy i minusy cari

zasady forum

i zapraszamy do czynnego udzielania sie na forum :D
Lexus IS220D
Calish4nia

Ostatnio zmieniony przez Matejko 15-09-2006, 11:54, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 15-09-2006, 11:51   

Sorry za skrót myślowy - paski z wymianą tak ale jak chcesz zmienić olej , filtry, ewentualnie coś jeszcze to te 600 zł będzie kuso.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 15-09-2006, 11:57   

kozioł napisał/a:
olej z wymianą 150 zł ,

a rozrząd ? , części? , ile może kosztowac?

olej z filtrem spokojnie wystarczy 150zl

a rozrzad:
Chooper napisał/a:
razem 260 + 50 +80 = 390 PLN za kompletny rozrząd z wymianą.

czesci kupisz u japaneze - tylko nie wiem czy teraz robi wysylke
Lexus IS220D
Calish4nia

kozioł
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2006, 12:29   

mam u siebie w miejscowości człowieka który pracował w serwisie TOYOTY , teraz ma własnmy zakład , zrobi mi wymianę rozrządu za 100 zł.Z tego co widziałem na zdjęciach(chyba dobre obejrzałem) , to u mnie jest jeden pasek i jeden napinacz , czy muszę cos jeszcze dokupić do tej wymiany? (jekiś uszczelki)

Właśnie znalazłem sklep w swoim mieście , zamówiełm

1) Pasek Mitsuboshi 80 zł
2) napinacz KOYO 87 zł

cos mi sie wydaję że będę potrzebował jeszcze jednej rolki , dziś ściągnę obudowę i zobacze jak to wygląda

pozdrawiam wszystkich i dzieki za odzew

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 15-09-2006, 17:06   

kozioł napisał/a:
os mi sie wydaję że będę potrzebował jeszcze jednej rolki , dziś ściągnę obudowę i zobacze jak to wygląda

a gdzie Ty tam chcesz jeszcze jedną rolkę znaleźć ? ;)

kozioł
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 08:40   

racja , rolka jest tylko jedna (napinacz) :-) ,

w jenym z programów serwisowych silnik 1,8 piokazany jest z jedna rolką i dwoma ,

to mnie wprowadziło w bład

alex
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2006, 10:14   

A ja bym jeszcze sprawdził kiedy była czyszczona klimatyzacja, jak wyglądają hamulce, bo może byc tak, że jak gość sprzedawał, to już od dłuższego czasu przy nim nic nie działał.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu