Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Filtr oleju w skrzyni automatycznej - jakie ceny??
Autor Wiadomość
KarolG 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 automat
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 20-01-2010, 00:52   [Carisma] Filtr oleju w skrzyni automatycznej - jakie ceny??

Witam!

Szykuje się do wymiany filtra oleju w skrzyni automatycznej w mojej Cari i interesuje mnie cena zamienników? Bo jak przeglądałem forum to znalazłem tylko ceny oryginalnych od 180 zł wzwyż a ta cena mnie przeraża :shock:

Kupowaliście zamienniki i w jakich granicach cenowych?? Łatwo dostać taki filtr czy trzeba zamawiać :?:

Z góry dzięki za info 8)

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 20-01-2010, 01:57   

No kolego widzę, że nie tylko ja o tej porze przesiaduję na forum. W filtr warto zainwestować, a jak juz to wymienić olej razem z filtrem, Jesli chodzi o skrzynię to nie można oszczędzać.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-01-2010, 07:47   

KarolG, odpowiedz sobie na pytanie jak często zmieniasz olej w skrzyni i jak często będzie to jeszcze w tym aucie robił i porównaj sobie to do tego, że co sezon powinieneś wymienić olej w silniku którego koszt to 80-120 PLN

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 20-01-2010, 10:39   

Nie szukaj żadnych zamienników. Skrzynia automatyczna to zbyt delikatne i wrażliwe urządzenie żeby na nim eksperymentować. Taki filtr zmieniasz raz na 90 tys. km więc to chyba znowu nie taka tragedia. Sam płyn ATF będzie kosztował więcej.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 20-01-2010, 11:49   

Przerazi to cię cena jaką zapłacisz za wymianę skrzyni w wypadku gdy ci się rozłoży po lipnym filtrze lub oleju :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Pamiętaj: nas nie stać na tanie rozwiązania tylko na skuteczne a tanie mięso to psy jedzą...

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-01-2010, 13:54   

KarolG, czy w tym poscie http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#626891 nie otrzymales prawidłowych odpowiedzi, na nic Cie one nie naprowadziły :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

KarolG 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2010, 15:26   

Naprowadził ale co do wymiany a tutaj jest pytanie o cenę. Jestem studentem, muszę opłacac czesne, dojechac na uczelnie, teraz jeszcze muszę ubezpieczyć autko i zrobić przegląd a obecnie nie pracuje.. Więc nie dziwcie się ze narazie potrzebuje tanszego zamiennika bo nie stać mnie na kolejne 200 zł. Na wiosnę sie odkuje to pomysle o oryginale..

Więc pytanie o cenę zamienników nadal aktualne :lol:
Dobrze by było jakby ktoś jeszcze podał link do jakiegoś sklepu bo u mnie w Łęcznej (ok25 tys mieszkańców) jak w sklepach pytałem o taki filtr to nigdzie nie było :?

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 20-01-2010, 15:46   

Nie wiem w ogóle czy istnieją jakieś zamienniki.

KarolG 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2010, 16:18   

Mam nadzieje ze jednak istnieją :roll: Chińczycy chcą zarobić na wszystkim to może i filtr podrobili :mrgreen:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-01-2010, 19:00   

KarolG, tylko nigdy nie masz pewności co do tego jak ten zamiennik bedzie sie sprawował, co bys poniej nie dukal ze skrzynia Ci sie rozsypala i nie masz za co naprawic, spróbuj skontaktować sie z www.all-parts.pl
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
Ostatnio zmieniony przez robertdg 20-01-2010, 20:13, w całości zmieniany 1 raz  

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-01-2010, 19:51   

Nie zauważyłem, że kolega z lubelskiego. Fakt dwa wątki bardzo podobne. Jak olej w skrzyni był wymieniany to na 100 % filtr też. Jeżeli ten wymieniony cieknie to coś nie teges z filtrem lub montażystą. Jak dopuścisz do większych braków oleju pozbijasz kosze i podpalisz tarczki i przekładki. Jak już to się stało, to w skrzyni masz taką substancję, która powtaje w wyniku ścierania tarczek i innych elementów mtalwych. Często jak się wymienia elementy skrzyni, czyli rozpoławia sie ją to można zauważyć róznicę pomiedzy olejem a tą mazią. Oprócz zanieczyszceń mechanicznych (opiłki metalu mniejsze i większe) opisana substancja jest powodem uszkodzeń skrzyn auto. Zapychają się kanaliki cisnieniowe, itd. Nie będę robił wykładu o tym jak wpływa dobór odpowiedniego oleju do skrzyni, i tu nawiąże w końcu do tematu odpowiedniego czynnika filtrujacego. Filtr to nie obudowa i uszczelka, ale najważniejszy jest czynnik filtrujący to on zatrzymyje opiłki mniejsze i wieksze, on wyłapuję opisaną przeze mnie substancję. Dobry czynnik filtrujacy jest "bombardowany takimi opiłkami, które kierowane są do filtra razem z olejem, który to tłoczony jest pod dużym ciśnieniem. Dobry czynnik filtrujący będzie zatrzymywał te zaniczyszcenia mechaniczne co najmniej przez te 90 tys. km. Podróba po 10 tys już bedzie poszczała szlam, albo wogóle nie będzie go filtrować, a mniejsze kawałki opiłków zacznie przepuszczać po 20 tys. Najmniejsze koszty wyjecia i załązenia skrzyni 500 zł, z rozebraniem skrzyni, zdiagnozowaniem usterek lub sprawdzeniem stanu skrzyni 700 zł, używany sprawny dyfrencjał 800 zł, itd. po najmniejszej lini oporu. Podałem to tylko dla przykładu. Ja na sczęście przy pomocy kolegów z forum znalazłem człowieka, który naprawia skrzynie automatyczne od wielu lat, zna się na tym jak mało kto, potrafi dorobić części i niejednokrotnie poprawić fabrykę i słucvham każdej z jego rad. Ty zaś kolego jesteś studentem, narzekasz na brak gotówki, ale mam nadzieję, że decydując się na auto ze skrzynią automatyczna wiedziałeś, że jest to najważniejsza i najdroższa częsć w aucie. Tak, że wybór filtra pomiędzy takim za 40 zł a 300, a naprawa skrzyni za skromne 2000 zł ,mówi samo za siebie. No może z tymi 300 to przesadziłem. Pozdro.

KarolG 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2010, 20:12   

robertdg, ta stronka coś nie działa.

Wolę teraz założyć zamiennik a jak sie tylko zrobi cieplej, podłapie robote i filtr oryginał zakładam bo macie rację że nie ma co oszczędzać na skrzynce :lol:

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-01-2010, 23:09   

wejdź na stronę midparts, albo sanko.

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 21-01-2010, 00:19   

www.midparts.pl ;)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 21-01-2010, 16:46   

KarolG napisał/a:
Więc nie dziwcie się ze narazie potrzebuje tanszego zamiennika bo nie stać mnie na kolejne 200 zł. Na wiosnę sie odkuje to pomysle o oryginale..

To kup tą tanią chińszczyznę i od razu lepiej zaoszczędzona kasę przeznacz na jakiego totolotka czy inne zdrapki bo z pewnością wkrótce będzie ci potrzebna większa kasa na nowa skrzynię :badgrin: :finga: :axe: tylko pamiętaj - zostałeś ostrzeżony i nie płacz tu później jak ci skrzynia zdechnie. A fe! Ależ druciarstwo :evil:

Odpowiedz do tematu