Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana skrzyni biegów
Autor Wiadomość
spaawu 
Forumowicz
AlucarD

Auto: Carisma 1.8 GDI '97
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 23-01-2010, 11:25   wymiana skrzyni biegów

Witam wszystkich. Jak wiecie mam w swojej Cari automatyczną skrzynię biegów 4-stopniową, ale tutaj gdzie mieszkam ta skrzynia się nie sprawuje gdyż jest tu teren trochę górzysty są dość strome podjazdy itp itd. Z jazdą do góry jeszcze jest ok ale na dół to walka o przetrwanie zwłaszcza w zimie :( mam dlatego takie pytanie. Czy mogę wymienić moją automatyczną skrzynię 4-biegową na manuala 5-biegowego ? Czy trzeba będzie coś przerabiać? Dokupować ? Proszę o waszą odpowiedz. Z góry dziękuję i pozdrawiam

angopl
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2010, 12:12   

Jeżeli masz tiptronica to przełącz go na tryb sportowy (ręczny) i problem z głowy hamowanie silnikiem bez problemu redukcja biegów też, zimą często z tego korzystam.Co do wymiany skrzyni to nieopłacalne

spaawu 
Forumowicz
AlucarD

Wysłany: 23-01-2010, 14:12   

no mam tiptronic ale nie widziałem tam żadnego przycisku sport muszę to sprawdzić dokładniej ;P dzięki za odpowiedź

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-01-2010, 17:20   

spaawu, mozesz wymienic A/T na Manual, bedziesz potrzebowal napewno skrzynie, pedaly sprzegla i hamulca oraz zestaw hydraulicznego sprzegla, nie dam sobie reki uciac czy półosie i rozrusznik beda działac, licznik takze do wymiany
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

angopl
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2010, 17:27   

dzwignia w bok i to wszystko, biegi do góry zmieniasz sam pchając dzwignie do góry, biegi do dołu same wchodzą(ale możesz to zrobić sam). Przy zatrzymaniu sam ustawia jedynkę, na wyświetlaczu zamiast D widzisz 1,2,3,4

spaawu 
Forumowicz
AlucarD

Wysłany: 24-01-2010, 01:24   

robertdg napisał/a:
spaawu, mozesz wymienic A/T na Manual, bedziesz potrzebowal napewno skrzynie, pedaly sprzegla i hamulca oraz zestaw hydraulicznego sprzegla, nie dam sobie reki uciac czy półosie i rozrusznik beda działac, licznik takze do wymiany

jaki to będzie mniej więcej koszt wszystkiego ? narazie pytam z ciekawości ale dobrze się zastanowię czy nie zmienić na manuala

[ Dodano: 24-01-2010, 01:25 ]
angopl napisał/a:
dzwignia w bok i to wszystko, biegi do góry zmieniasz sam pchając dzwignie do góry, biegi do dołu same wchodzą(ale możesz to zrobić sam). Przy zatrzymaniu sam ustawia jedynkę, na wyświetlaczu zamiast D widzisz 1,2,3,4

tego nie próbowałem sprawdzę to jutro dzięki za odpowiedź

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-01-2010, 11:56   

spaawu napisał/a:
jaki to będzie mniej więcej koszt wszystkiego ? narazie pytam z ciekawości ale dobrze się zastanowię czy nie zmienić na manuala
powiedzmy ze kupisz skrzynie we wzorowym stanie za 1000zł z gwarancja na pół roku, albo za 600zł w watpliwym, no i za robote rzucisz jakieś ok 600zł, plus reszta gratów, typu pedały pompka sprzegla, a zapomnialem jeszcze o lewarku zmiany biegów, sadze ze w okolicach 2000zł powinienes sie na final wyrobic.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

spaawu 
Forumowicz
AlucarD

Wysłany: 24-01-2010, 14:03   

no to znowu nie jest najgorsza cena a u mnie to raczej lepiej mieć manuala.. dzięki za info robertdg

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 24-01-2010, 14:05   

spaawu napisał/a:
no to znowu nie jest najgorsza cena a u mnie to raczej lepiej mieć manuala.

zamiast przerabiac nie lepiej sprzedac i kupic albo Carisme z manualem albo ewentualnie inne autko z manualem?
mniej problemow itd
Pozdroo

spaawu 
Forumowicz
AlucarD

Wysłany: 24-01-2010, 14:13   

w sumie to może i racja ale niedawno dopiero kupiłem to auto i dopiero co opłaciłem.. myślałem też nad sprzedażą (bardziej wolałbym diesla) no ale te 2-3 miesiące jeszcze nią pojeżdżę i też nie liczę na to że od razu mi się ją uda sprzedać :P

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 24-01-2010, 14:31   

spaawu napisał/a:
w sumie to może i racja ale niedawno dopiero kupiłem to auto i dopiero co opłaciłem.. myślałem też nad sprzedażą (bardziej wolałbym diesla) no ale te 2-3 miesiące jeszcze nią pojeżdżę i też nie liczę na to że od razu mi się ją uda sprzedać

Osobiscie wg mnie pojezdzij te pare miesiecy, sprzedaj i kup dieselka w manualu.
Teraz inaczej musisz kupic skrzynie, w najlepszym wypadku bedzie sprawna, a jesli bedzie z nia cos nie tak? Wszystko trzeba brac pod uwage. Auto de mechanika, zawsze w takich przerobkach trzeba wziasc pod uwage ze nie jedyny koszt to kuno skrzyni zawsze sie cos znajdzie poza... wg mnie nie wiem czy do konca bedzie Ci sie to oplacalo...Przemysl jeszcze raz.
Pozdroo

spaawu 
Forumowicz
AlucarD

Wysłany: 25-01-2010, 00:15   

myślę że to będzie najlepsze rozwiązanie pojeździć Cari jeszcze trochę i wymienić na diesla z manualem, ale puki co poszaleje sobie jeszcze z benzynką :mrgreen: dzięki za odpowiedzi pozdro

Odpowiedz do tematu