wymiana skrzyni biegów |
Autor |
Wiadomość |
spaawu
Forumowicz AlucarD

Auto: Carisma 1.8 GDI '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-01-2010, 11:25 wymiana skrzyni biegów
|
|
|
Witam wszystkich. Jak wiecie mam w swojej Cari automatyczną skrzynię biegów 4-stopniową, ale tutaj gdzie mieszkam ta skrzynia się nie sprawuje gdyż jest tu teren trochę górzysty są dość strome podjazdy itp itd. Z jazdą do góry jeszcze jest ok ale na dół to walka o przetrwanie zwłaszcza w zimie mam dlatego takie pytanie. Czy mogę wymienić moją automatyczną skrzynię 4-biegową na manuala 5-biegowego ? Czy trzeba będzie coś przerabiać? Dokupować ? Proszę o waszą odpowiedz. Z góry dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
 |
angopl [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2010, 12:12
|
|
|
Jeżeli masz tiptronica to przełącz go na tryb sportowy (ręczny) i problem z głowy hamowanie silnikiem bez problemu redukcja biegów też, zimą często z tego korzystam.Co do wymiany skrzyni to nieopłacalne |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 23-01-2010, 14:12
|
|
|
no mam tiptronic ale nie widziałem tam żadnego przycisku sport muszę to sprawdzić dokładniej ;P dzięki za odpowiedź |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 23-01-2010, 17:20
|
|
|
spaawu, mozesz wymienic A/T na Manual, bedziesz potrzebowal napewno skrzynie, pedaly sprzegla i hamulca oraz zestaw hydraulicznego sprzegla, nie dam sobie reki uciac czy półosie i rozrusznik beda działac, licznik takze do wymiany |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
angopl [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2010, 17:27
|
|
|
dzwignia w bok i to wszystko, biegi do góry zmieniasz sam pchając dzwignie do góry, biegi do dołu same wchodzą(ale możesz to zrobić sam). Przy zatrzymaniu sam ustawia jedynkę, na wyświetlaczu zamiast D widzisz 1,2,3,4 |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 24-01-2010, 01:24
|
|
|
robertdg napisał/a: | spaawu, mozesz wymienic A/T na Manual, bedziesz potrzebowal napewno skrzynie, pedaly sprzegla i hamulca oraz zestaw hydraulicznego sprzegla, nie dam sobie reki uciac czy półosie i rozrusznik beda działac, licznik takze do wymiany |
jaki to będzie mniej więcej koszt wszystkiego ? narazie pytam z ciekawości ale dobrze się zastanowię czy nie zmienić na manuala
[ Dodano: 24-01-2010, 01:25 ]
angopl napisał/a: | dzwignia w bok i to wszystko, biegi do góry zmieniasz sam pchając dzwignie do góry, biegi do dołu same wchodzą(ale możesz to zrobić sam). Przy zatrzymaniu sam ustawia jedynkę, na wyświetlaczu zamiast D widzisz 1,2,3,4 |
tego nie próbowałem sprawdzę to jutro dzięki za odpowiedź |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-01-2010, 11:56
|
|
|
spaawu napisał/a: | jaki to będzie mniej więcej koszt wszystkiego ? narazie pytam z ciekawości ale dobrze się zastanowię czy nie zmienić na manuala | powiedzmy ze kupisz skrzynie we wzorowym stanie za 1000zł z gwarancja na pół roku, albo za 600zł w watpliwym, no i za robote rzucisz jakieś ok 600zł, plus reszta gratów, typu pedały pompka sprzegla, a zapomnialem jeszcze o lewarku zmiany biegów, sadze ze w okolicach 2000zł powinienes sie na final wyrobic. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 24-01-2010, 14:03
|
|
|
no to znowu nie jest najgorsza cena a u mnie to raczej lepiej mieć manuala.. dzięki za info robertdg |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 24-01-2010, 14:05
|
|
|
spaawu napisał/a: | no to znowu nie jest najgorsza cena a u mnie to raczej lepiej mieć manuala. |
zamiast przerabiac nie lepiej sprzedac i kupic albo Carisme z manualem albo ewentualnie inne autko z manualem?
mniej problemow itd
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 24-01-2010, 14:13
|
|
|
w sumie to może i racja ale niedawno dopiero kupiłem to auto i dopiero co opłaciłem.. myślałem też nad sprzedażą (bardziej wolałbym diesla) no ale te 2-3 miesiące jeszcze nią pojeżdżę i też nie liczę na to że od razu mi się ją uda sprzedać |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 24-01-2010, 14:31
|
|
|
spaawu napisał/a: | w sumie to może i racja ale niedawno dopiero kupiłem to auto i dopiero co opłaciłem.. myślałem też nad sprzedażą (bardziej wolałbym diesla) no ale te 2-3 miesiące jeszcze nią pojeżdżę i też nie liczę na to że od razu mi się ją uda sprzedać |
Osobiscie wg mnie pojezdzij te pare miesiecy, sprzedaj i kup dieselka w manualu.
Teraz inaczej musisz kupic skrzynie, w najlepszym wypadku bedzie sprawna, a jesli bedzie z nia cos nie tak? Wszystko trzeba brac pod uwage. Auto de mechanika, zawsze w takich przerobkach trzeba wziasc pod uwage ze nie jedyny koszt to kuno skrzyni zawsze sie cos znajdzie poza... wg mnie nie wiem czy do konca bedzie Ci sie to oplacalo...Przemysl jeszcze raz.
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 25-01-2010, 00:15
|
|
|
myślę że to będzie najlepsze rozwiązanie pojeździć Cari jeszcze trochę i wymienić na diesla z manualem, ale puki co poszaleje sobie jeszcze z benzynką dzięki za odpowiedzi pozdro |
|
|
|
 |
|