Jaki internet wybrać?Bezprzewodowy,czy stacjonarny? |
Autor |
Wiadomość |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2009, 18:21 Jaki internet wybrać?Bezprzewodowy,czy stacjonarny?
|
|
|
Poniewaz moj dotychczasowy net ciagle szwankuje trzeba cos z tym zrobic.Na moim osiedlu nie ma mozliwosci podłaczenia stałego internetu poza wlasnie moja radiówką i złodziejska TP więc zdecydowałem sie na cos typu blueconnect itp.
Zastanawiam sie pomiędzy Playem i blueconnect z ery.
W playu jest abonament za 45 zł,modem usb za 1zł i limit 5 gb.
W erze jest abonament za 49zł,modem za 1 zł ,a predkość zmienia się po 1gb.
Od razu widac ze w playu jest jakis haczyk,nie moze byc tak duzej roznicy przy podobnej cenie,więc na czym ta roznica polega?
Te limity sa inaczej sformułowane w tych ofertach.Nie wiadomo jak to interpretowac.
Czy w playu tez następuje zmiana predkosci po wykorzystaniu jakiegos limitu?
Rozumiem ze po wykorzystaniu limitu płace normalnie poza abonamentem za usługę? |
Ostatnio zmieniony przez adamovicius 13-08-2009, 13:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 06-08-2009, 18:44
|
|
|
Poczytaj regulaminy, po przekroczeniu tego 1GB czy 5 w przypadku Playa spada Ci prędkość, ale działać będzie dalej. Dodatkowo w Playu jest umowa chyba na 18, a nie 24 miesiące. Na Twoim miejscu sprawdziłbym co ma u mnie najlepszy zasięg (tam gdzie to będzie używane) i w to zainwestował |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2009, 19:17
|
|
|
No tak,ale az taka roznica? 1gb,a 5gb?
Dodatkowo w playu jest promocja pierwsze 3 miesiace nie płace abonamentu.
Niestety w playu nie bede miał u siebie zasiegu 3g,oznacza to ze bede miał niską prędkość jezeli bede korzystał z innej technologii niz 3g?
Sprawdziłem zasieg Ery i okazało sie ze jest u mnie UMTS/HSDPA. |
|
|
|
 |
cactooz
Mitsumaniak -=Arek=-

Auto: CJ0 1,3 12V 1998
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 502 Skąd: Staszów
|
Wysłany: 06-08-2009, 19:33
|
|
|
spown napisał/a: | Niestety w playu nie bede miał u siebie zasiegu 3g,oznacza to ze bede miał niską prędkość jezeli bede korzystał z innej technologii niz 3g? |
Tak, Przy zasięgu EDGE prędkość to około 256 kb/s a przy umts/3G nawet 7,2 Mbit róznica jest ogromna, zważ że limit 1GB to bardzo mało, mi wystarcza do poprzeglądania stron www, o ściąganiu niema mowy.
Ostatnio w Orange pojawiła się usługa CDMA, na paśmie 450Mhz, wykorzystująca stare przekażniki Centertela. Brędkość 1Mbit, 3GB limitu (limity na dzień dzisiejszy im nie działają więc można używać do bólu) 40zł abonament. Jeżeli masz go zamiar używać w domu, dają do niego router który po skonfigurowaniu rozsyła Ci sygnał po wi-fi.
Ja czekam do końca umowy i właśnie na to zamieniam.
Proponuję wdepnąć do salonu Orange i zapytać. |
_________________ CJ1A 4G13 -> ALFA ROMEO 156 1,9 JTD -> Laguna I phII -> Peugeot 406 Break FL
Kiedyś na pewno Galant. |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 06-08-2009, 19:56
|
|
|
Panowie odradzam PLAY-a ... ja czekam do końca umowy i idę szukać innego Interneta |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2009, 19:57
|
|
|
Po wykorzystaniu limitu mozesz dokupic nowy limit?W jakiej sieci masz ten net?
CDMA jest tylko przy drozszych abonamentach od 75 zł w górę. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 06-08-2009, 21:02
|
|
|
Zapomnij o jakimkolwiek necie przez GSM - to porażka i nadaje się dla akwizytorów w trasie co to pocztę mają wysłać czy odebrać i tak nie za wiele bo się limit szybko kończy.
Weź jakikolwiek net na ADSL.
HOWGH |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2009, 21:23
|
|
|
Mam podłączoną linie TP ale ładnych kilka lat temu telefon został zlikwidowany,nie wiem czy nie ma jakiejs dodatkowej opłaty aktywacyjnej ze strony TP. |
|
|
|
 |
pawliku
Forumowicz Mitasubishi :D

Auto: za dużo :P
Pomógł: 10 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 3165 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 06-08-2009, 21:36
|
|
|
hmm a ja własnie teraz mam play'a i jestem zadowolony internet szybko chodzi i nie ma z nim żadnych problemów tylko że za modem daliśmy 500zł i do maja nic wiece n ie płacimy a potem możemy sobie już normalnie doładowywać konto |
_________________ Mitsubishi Colt C58A GTi 1990r ---- Był
Mitsubishi Lancer C66A 1992r ---- Jest i będzie
Mitsubishi Lancer C62A 1991r ---- Dawca
Mitsubishi Colt CJ1A 1998r ---- Nowy nabytek z Klimą
Mitsubishi Mirage 1,5 1992r ---- Kolejny nowy nabytek |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2009, 21:52
|
|
|
Moze jestes w zasiegu 3g playa,mi niestety brakuje kilku kilometrów.Natomiast era u mnie ma ten zasieg i mysle ze nie bedzie tak zle,zeby tylko mozna było dokupic dodatkowy limit poza abonamentem w razie potrzeby.Nie sciagam filmów itp. więc na przeglądanie stron i poczte 1gb powinno wystarczyc. |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 06-08-2009, 22:07
|
|
|
a ja z PLAY jestem bardzo zadowolony, wcześniej miałem radiówkę i było znacznie gorzej
mieszkam w małej miejscowości, ale jest w niej nadajnik
ponadto, gdy szukałem auta, to brałem lapa, playneta i szukałem w czasie drogi samochodów i info na necie
na podstawie swoich doświadczeń mogę polecić, tylko, że ja mam też fona w play i mam limit 10GB
bez problemu rozmawiam przez skype, choć gdy również włączam kamerkę to zaczynają się problemy z głosem
moja dziewczyna korzystała z iPlus'a i to była tragedia nawet we Wrocławiu, niemal w centrum
zresztą... play ma coś takiego, że możesz wziąć na próbę chyba na tydzień, choć mój sprzedawca stwierdził, że szkoda formalności i kupił dwa modemy i na własną odpowiedzialność pożycza klientom, by wypróbowali po wpłaceniu kaucji za modem- spytaj o to w swoim salonie |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2009, 22:27
|
|
|
Moj znajomy który mieszka kilkaset metrów ode mnie ma playa i nie jest za ciekawie bo u nas jest tylko zasieg gprs,podejrzewam ze ty akurat jestes w zasiegu hsdpa i dlatego masz dobrą prędkość.Wiem ze w playu sa dobre limity,ale niestety nie wszedzie jest zasieg 3g.Akurat mam pecha bo brakuje mi moze 2 km. |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 06-08-2009, 23:32
|
|
|
Nie wiem...
Czasem przy wskaźniku sygnały pisze coś jak HSDPA, ale najczęściej jest WCDMA.
Nie mam pojęcia co te skróty oznaczają.
Weź na próbę obydwa nety i zobacz co u Ciebie będzie najlepiej banglało. |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 07-08-2009, 08:56
|
|
|
u mnie w play-u wygląda to tak : jeżeli nadajniki nie są przeciążone ( nie siedzi dużo LUDU ) to OK , ale jak zaczyna się wieczór i dzieciaki siadają przed kompy .....
wtedy nawet w StarCraft-a ni idzie grac ( sorry raz mi się udało 10 min i zerwane połączenie przy pełnym zasięgu !!! o 3.00 nad ranem !!! )
Ja już do nich tyle razy wydzwaniałem aby coś z tym zrobili , a oni jak zwykle olewka (" bardzo Pana przepraszamy ale to nie zależy od nas tylko od tego jak bardzo obciążony jest nadajnik " ) |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|