Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] spinka poszerzenia blotnika
Autor Wiadomość
kedas1 
Forumowicz

Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-07-2013, 22:10   [2.5 TD] spinka poszerzenia blotnika

Witam
Panowie gdzie moge kupic spinki mocujace poszerzenia blotnikow

U-96 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD Long
Wysłany: 04-08-2013, 10:51   

Witam
Serwis albo szrot, nie spotkałem zamienników

ps.
Ja w swoim przykręciłem wkrętami od wewnątrz z odpowiednio większymi podkładkami
Wkręty oczywiście wkręcaj w mocowania w poszerzeniach i dobierz odpowiedniej długości
aby nie wyszły na zewnątrz bo będzie kicha, pomiędzy podkładkę a blachę błotnika potrzeba
włożyć elastyczny dystans (również od wewnątrz) około 10 mm wysokości, polecam uciąć taką tulejkę z gumowego węża.
W moim dodatkowo kilka mocowań w poszerzeniach było urwanych, więc musiałem kombinować, z pomocą przyszedł patex - mocny klej montażowy
W miejsce zerwanych mocować przykleiłem krótkie śruby 6 x 10 mm i następnie od wewnątrz przykręciłem nakrętkami z podkładkami. Trzyma jak psy dziada.

Lub zawieść do gościa co klei plastiki aby przyspawał zerwane.

Pozdr.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 04-08-2013, 17:26   

U-96 napisał/a:
Ja w swoim przykręciłem wkrętami od wewnątrz z odpowiednio większymi podkładkami
Wkręty oczywiście wkręcaj w mocowania w poszerzeniach i dobierz odpowiedniej długości
aby nie wyszły na zewnątrz bo będzie kicha
i bedzie kicha szybciej niż się spodziewasz ->> w tych miejscach ruda szybko weźmie się do roboty.
Wracając do szukania spinek to w sklepach motoryzacyjnych jest ich dostatek i jakieś można dopasować, pod warunkiem że ma się choć jedną na wzór->> znacznie ułatwia to szukanie. Jak nie ma na wzór to kursowanie od sklepu do samochodu i mierzenie.

U-96 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD Long
Wysłany: 07-08-2013, 07:25   

Waldek
Nie masz racji co do rudej............. :mrgreen:

Oryginalna spinka - coś na wzór podkowy jest również mocowana wkrętem, wkręt ją rozpiera i mocuje w błotniku w dedykowanym otworze.
Oczywiście nic nie jest doskonałe nawet oryginał, woda błoto i sól ma tam dostęp i prędzej czy później ruda tam zagości na pewno o ile już tam nie mieszka. Ale od czego są preparaty zapobiegawcze.

Spinek podobnych do oryginału szukałem w sklepach i nie znalazłem

Mój sposób mocowania jest dokładnie taki sam jak w oryginale tylko przy użyciu łatwo dostępnych materiałów, wkręt przechodzi przez otwór w błotniku, i nie mam kontaktu z metalem - jak w oryginale, + podkładka i tulejka, jak ktoś potrzebuje to rozrysuję jesli opis jest nie jasny.

Całość nie zaszkodzi spryskać potem preparatem woskowym do profili - ja tak zrobiłem i 2 lata ani śladu rudej.

Pozdr.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 07-08-2013, 08:38   

U-96 napisał/a:

Całość nie zaszkodzi spryskać potem preparatem woskowym do profili - ja tak zrobiłem i 2 lata ani śladu rudej.
tak mi mów od razu :mrgreen:
Jakieś zdjęcie jak taka spinka wygląda to możesz zamieścić
U-96 napisał/a:
, wkręt ją rozpiera i mocuje w błotniku w dedykowanym otworze.
->> to nie to samo co
U-96 napisał/a:
Ja w swoim przykręciłem wkrętami od wewnątrz

Nie żebym się czepiał :biggrin: :wink:

Może podpasują uchwyty do mocowania podpórki od maski silnika,te uchwyty co trzymają podpórkę przy karoserii przy "nie korzystaniu z podpórki"

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 07-08-2013, 22:55   

oryginalna spinka ma nr MB696641 i kosztuje 4-5 zł w ASO

Odpowiedz do tematu