Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
WAHACZE TYŁ
Autor Wiadomość
rvlauren 
Mitsumaniak
LEMUR

Auto: GRANDIS 2.0 DiD 2006
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 23-06-2009, 19:30   WAHACZE TYŁ

Mam taki problem zaczęło mi stukać w tylnym zawieszeniu u mechanika zobaczyłem że wytłukło mi tuleje widoczne na rysunku (strzałka i foto) mechanik powiedział że wystarczy wymięć tuleje ale kosztują 50zł szt zastanawiam się czy te tuleje widoczne przy nr 3 przy mocowaniu wahacza też wymieniać całość za tulejki to 150zł a kompletny kosztuje 170 więc czy WYMIENIAĆ CAŁE CZY TYLKO TE TULEJE ? czy wystarczy wymienić tylko tę zaznaczoną ? a i jeszcze jedno wahacze są takie same na lewy tył i prawy tył i jaki to wahacz lewy czy prawy zdjęcie 2 ?
1

2
Ostatnio zmieniony przez swinks_UK 30-06-2009, 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 23-06-2009, 21:43   

Jeżeli różnica nie jest duża,to ja bym zakładał nowe.

Pozdro. :)

kornik__ 
Nowy Forumowicz

Auto: e57a '94 reanimacja
Wysłany: 30-06-2009, 21:57   

daj wymiary tulei bo prawdopodobnie bedzie pasowac z innego auta

Galant JMBSNE57ARZ000926 reanimacja
Megane Coach dzieki Bogu juz poszedl
Colt CA1A '92 oddany w dobre rece

rvlauren 
Mitsumaniak
LEMUR

Auto: GRANDIS 2.0 DiD 2006
Wysłany: 09-07-2009, 00:40   

Kupiłem ale trzeba było trochę toczyć i wybicie starej graniczyło z cudem ale jakoś dali radę moi mechanicy kupiłem dwie ale po jednej już im się odechciało robić drugiej czekam aż wysiądzie z drugiej strony dopiero wymienię :lol:

mir.ko 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant V 2,0 BG
Wysłany: 09-07-2009, 09:07   

Możesz napisać kolego od jakiego auta i którą wpasowałeś tą tuleje bo ja mam też problem z zakupem

gal18
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2009, 14:42   

Ja do swojego wstawiłem z carismy lub z lancera, dawnawo już to było, mają podobne zawieszenie i po rysunku z katalogu dało się dopasować. Pamiętam, że trzeba było troszeczkę zebrać powierzchni zewnętrznej, ale w ilości symbolicznej, bo ręcznie papierem ściernym. Koszt też niewielki, do 20 zł.

ptwardy
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2009, 20:07   

No właśnie, problem jest w tym czy mechanikowi się chce. Łatwiej wymienić cały wahacz, ale taniej samą tuleję.
Można szukać od Hyundaia Sonaty i paru innych samochodów amerykańskich. Mitsu to w końcu podstawa innych konstrukcji.

pan_slonik 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 EA2
Wysłany: 26-07-2009, 18:39   

po wymiarach mozna kupic ta tuleje.

szerokosc zewnetrzna to 27, wewnetrzna 44
średnica zewnetrzna 37, wewnetrzna 12

Tuleja bardzo łatwo wychodzi i schodzi pod warunkiem ze sie robi na prasie, ktora powinien miec kazdy szanujacy sie mechanik.

z tego co kojarze klucz nasadowy 30 lub 32 idealnie pasuje do wyprasowania i wprasowania.

Jedynym problemem jest to ze trzeba demowntowac zwrotnice aby to zrobic.

Przerabiałem ten temat z obu stron wiec wiem z autopsji.

tuleja 20 zl za sztuke,
łaczny koszt 40zl,
chwila strachu - 4 piwa,
prasa - własność kolegi - bezcenne

Arturro-86 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Wysłany: 01-10-2009, 19:10   

Witam!
Mam podobny problem... Miś zaczął trochę "stukać" z tyłu po prawej stronie - objawy wyczuwalne przy ok. 60 km/h w zwyż... dzisiaj byłem w warsztacie i mechanik powiedział mi, że tulejka przy wahaczu jest do wymiany, problem tylko w tym, że u nich na sklepie jest ona niedostępna... chciałbym ją kupić z innego źródła, ale nie jestem pewien, czy kupuję dobrą tulejkę.
Oto tulejka, którą chcę kupić:
LINK

Z moich "oględzin", tulejka o którą mi chodzi, trochę różni się o tej, którą podał rvlauren.

Zrobiłem przez to zdjęcie: oto jak wygląda mój wahacz i tulejka (a raczej to, co z niej zostało):

Prawa strona:

Lewa strona:

Wybaczcie, że zdjęcia troche mało pokazują - zaraz za nimi znajduje się inny "wahacz" (nie wiem czy to się tak nazywa, czy to może jest zwrotnica), a za nim jest amortyzator. Zdjęcie robione równolegle z kołem (poprostu włożyłem aparat nad koło, nie przekręcając go - tulejka znajduje się w sumie ok 10 cm nad kołem)

P.S. Może wiecie, gdzie mogę kupić dobre tulejki w rozsądnej cenie?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź! Zależy mi na czasie!

tom11 
Forumowicz

Auto: galant 4g93
Wysłany: 01-10-2009, 20:25   

Cytat:
Z moich "oględzin", tulejka o którą mi chodzi, trochę różni się o tej, którą podał rvlauren.

to ta sama tulejka

ja ją kupiłem w lublinie za 20zeta

podobno pasuje od mercedesa w124

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Auto: Galant E88A
Wysłany: 02-10-2009, 09:10   

tom11 napisał/a:
po co ode Mercedesa, W InterCarsie mają takich na pęczki, cena w zależności od wysokości rabatu ok. 14-25zł

Arturro-86 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-10-2009, 14:36   

No właśnie zacząłem poszukiwania właśnie od internetowego katalogu w InterCars, ale nie znalazłem tam tulejki wahacza tylnego... były jedynie tulejki wahaczy przednich.
Wybaczcie, jeśli to to samo, ale nie znam się na tym dokładnie, a chciałbym załatwić sobie dobre tulejki, żebym nie musiał ich toczyć itp. Wiem, że zawieszenie w Galancie jest dość skomplikowane, wiec pewnie występuje tam więcej niż jeden typ tulejek?

tom11 napisał/a:

Na ile te "podobno" jest prawdziwe? :)

P.S. Polecilibyście jakąś konkretną firmę? Albo których unikać? :doubt:

Pozdrawiam!

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 02-10-2009, 15:44   

Arturro-86 napisał/a:
występuje tam więcej niż jeden typ tulejek
nie.
Internetowy katalog IC jest mocno okrojony. Najlepiej zadzwonić i się zapytać. W swoim również musze wymienić dokładnie tą samą tulejkę co TY, będe to robił jutro, po tuleje jade do IC bo akórat mają na stanie. Opis tulejki jest różny ponieważ jest taka sama do trzech miejsc w tylnej zwrotnicy. Z przodu nie występują tego typu tulejki tylko całe elementy ze sworzniami. Moge Ci jutro podać dokładny nr. katalogowy części i czy pasowała i jak długo zajeła jej wymiana

[ Dodano: 02-10-2009, 15:57 ]
nr. katalogowy IC 4-max(niestety) 4702-02-5002 koszt 17zł - jutro sprawdze na swoim czy to napewno ta :D

Arturro-86 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-10-2009, 16:21   

frost83 napisał/a:
nr. katalogowy IC 4-max(niestety) 4702-02-5002 koszt 17zł - jutro sprawdze na swoim czy to napewno ta :D

Dlaczego "niestety"?
Dzięki za uświadomienie mnie o katalogu online :) Już pobieram IC Katalog, także też postaram się upewnić, jaka to dokładnie tulejka :)

Mam jeszcze jedno pytanie - na początku rozważałem też wymianę samego wahacza (podobno mniej problemów), ale mechanik powiedział mi, że to byłaby droga inwestycja, bo ten wahacz jest "zespolony" w jakiś sposób z piastą i trzeba by tam było wszystko rozkręcać... czy takie rozwiązanie jest w każdym Galancie E52A?

Pozdrawiam!

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 02-10-2009, 18:16   

Arturro-86 napisał/a:
bo ten wahacz jest "zespolony" w jakiś sposób z piastą
nie do końca zrozumiałem, ale to jakieś bzdury, wachacz jest osobno mocowany do karoserii, tuleja jest wymienna indywidualnie - wprasowana do "zwrotnicy"

Odpowiedz do tematu