Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Uszczelka pod pokrywe zaworów
Autor Wiadomość
mitring 
Mitsumaniak

Auto: VW Passat AWX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-08-2009, 22:08   [Cari 1.9TD] Uszczelka pod pokrywe zaworów

Witam
koledzy podpowiedzcie wymieniłem uszczelkę pod pokrywę zaworów ( ta z gumy na samej górze ). W sklepie prosiłem specjalnie o org. z renówki a nie jakąś podróbkę.

Dodatkowo podczas zakładania posmarowałem ją silikonem aby lepiej trzymała (jak to zwykle robię), przejechałem 300km i przez przypadek dziś chciałem wymienić żarówkę na nowe ... patrze a tu zarypany silnik od oleju (na szczęście jeszcze oleju było ponad min - jest dobrze uff) mimo wszystko. Czy to nie lekkie przegięcie z tą uszczelką ? Widać że jest rozerwana w miejscy gdzie śruba - moje pytanie:
czy iść do sklepu i zrobić burdel bo sprzedali bubel? Czy ugryźć się w język kupić nową uszczelkę + olej wymienić i tyle.

Cornholio 
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1.6 100ps 98r.
Wysłany: 20-08-2009, 22:27   

A po co ten silikon?! Uszczelka nie wystarczy? Silikon nie wytrzyma takiej temperatury poza tym ciśnienie by go wydmuchało... Miałeś klucz dynamometryczny do zakręcania, w jaką siłą zakręcałeś, czy zakręcałeś śruby na przekątną?

magiczny89 
Mitsumaniak
ZaWsZe SpOkO

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD
Wysłany: 20-08-2009, 22:55   

U mnie wystąpił ten sam problem i nawet klucz dynamometryczny nie pomógł i nie wiem co z tym zrobić.....

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 20-08-2009, 23:48   

Sprawdzcie stan samej pokrywy. Czy aby się nie pokrzywila/powyginala (przy otworach na sruby) i nie tnie uszczelki.

mitring 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2009, 08:24   

Cornholio napisał/a:
A po co ten silikon?! Uszczelka nie wystarczy? Silikon nie wytrzyma takiej temperatury poza tym ciśnienie by go wydmuchało...

Kod:
http://motokosmetyka.pl/shop,show,86
Taki a po to aby właśnie ta uszczelka troche szczelniej się trzymała.
Cornholio napisał/a:
Miałeś klucz dynamometryczny do zakręcania, w jaką siłą zakręcałeś, czy zakręcałeś śruby na przekątną?

Nie miałem takiego klucza dokręciłem to jak zawsze z wyczuciem :P ... ale tak serio jaki moment powinien być bo może uda mi się taki klucz załatwić na parę minut. A śruby przykręcałem na przemian.
mkm napisał/a:
Sprawdzcie stan samej pokrywy. Czy aby się nie pokrzywila/powyginala (przy otworach na sruby) i nie tnie uszczelki.
Pokrywa jejt prosta bez żadnych ostrych wcięć. Poprzednia uszczelka trzymała długo ale była org. renówki a nie jakaś tandeta. Dziś ( za 2h bo dopiero otworzą sklep) jadę i się zapytam co oni mi poradzą jak sprzedają jakiś syf... najgorsze że we wtorek jadę w trasę 800km więc jak by to na trasie się stało to bym był ugotowany :-X

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 21-08-2009, 10:37   

Silikon pod pokrywę zaworów? Zbędny wydatek, jakby miał być, to w serwisówce by to zaznaczyli. Co do uszczelek sprawdź uszczelkę "Elring" w Intercars za 22PLN. Klucz dynamometryczny jest po to żeby nie dokręcić uszczelki zbyt mocno. Po zbyt mocnym dokręceniu pokrywa wygina się lekko i uszczelka może nie dochodzić. Mam uszczelkę Elringa pół roku i nie wyleciał ani gram oleju.

mitring 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2009, 13:54   

wichura1 napisał/a:
Co do uszczelek sprawdź uszczelkę "Elring" w Intercars za 22PLN
Serdeczne dzięki zaraz zamówie :) kupiłem dziś za 12zł ale pasuje tak se :/ ale lepiej taka niż taka co pęknieta ;) dzięki wichura1

Dla zainteresowanych:
Kod:
http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=1480969&art=61187&gen=202040000&gru=202040000&towkod=226305&zdj=1&km=0&typ=5984&wsk=O&linki=&lang_id=PL

Kod:
Uszczelka pokrywy zaworów
            ELRING
                892.009
        Informacje Inter Cars o towarze
            indeks: EL892009
            Cena brutto: 21,66 zł
            nazwa: Uszczelka pokrywy zaworów
            opis : ELRING uszczelka dekla zaworów R 1.6/1.9D/1.7
VOLVO 340(D16,B172) 440-480(B18E/E
            producent: ELRING

jurekkraków 
Forumowicz

Auto: carisma 1,8 gdi 98
Wysłany: 21-08-2009, 14:04   

mitring napisał/a:
wichura1 napisał/a:
Co do uszczelek sprawdź uszczelkę "Elring" w Intercars za 22PLN
Serdeczne dzięki zaraz zamówie :) kupiłem dziś za 12zł ale pasuje tak se :/ ale lepiej taka niż taka co pęknieta ;) dzięki wichura1

Dla zainteresowanych:
Kod:
http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=1480969&art=61187&gen=202040000&gru=202040000&towkod=226305&zdj=1&km=0&typ=5984&wsk=O&linki=&lang_id=PL

Kod:
            ELRING
                892.009
        Informacje Inter Cars o towarze
            indeks: EL892009
            Cena brutto: 21,66 zł
            nazwa: Uszczelka pokrywy zaworów
            opis : ELRING uszczelka dekla zaworów R 1.6/1.9D/1.7
VOLVO 340(D16,B172) 440-480(B18E/E
            producent: ELRING

Kolego na bank za mocno dokręciłeś.Miałem tak w poprzednim samochodzie.Siła dokręcenia nakrętek dekla nie wiele większa niż byś dokręcał palcami .Nie trzeba żadnego silikonu tylko nie mocno dokręcać bo przykrywa po prostu przecina uszczelkę zwłaszcza w miejscach śrub.a dokręcaj na zimnym motorze.

wojtec
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2009, 15:20   

To i ja coś dorzucę. Sprawdzajcie odpowietrzenie skrzyni korbowej, bo jak się zatka to właśnie uszczelki lecą.

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 21-08-2009, 15:24   

wojtec napisał/a:
To i ja coś dorzucę. Sprawdzajcie odpowietrzenie skrzyni korbowej, bo jak się zatka to właśnie uszczelki lecą.
albo wywala bagnet

a pokrywę dokręca się siła 5Nm

Cornholio 
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1.6 100ps 98r.
Wysłany: 21-08-2009, 16:24   

Na uszczelce ( opakowaniu) zawsze powinno być napisane z jaką siłą dokręcać, żeby nie rozwalić

hitman 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 16V
Wysłany: 01-02-2010, 11:21   

a ja mam pytanie, gdzie znajduje sie to odpowietrzenie skrzyni korbowej?

Odpowiedz do tematu