Honda Civic 5d(hatchback) VI gen '00 |
Autor |
Wiadomość |
banan
Forumowicz

Auto: ----
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-02-2010, 20:35 Honda Civic 5d(hatchback) VI gen '00
|
|
|
Witam,
jestem weekend'owym kierowcą i zarazem synem posiadaczki Hondy Civic VI z 2000 roku, z silnikiem 1,4l/90km(ponoć). Nie znam się zbyt dobrze na tym aucie, bo prawo jazdy mam dopiero od 1,5roku, ale lubie je. Lubię je pucowaći i o nie dbać, choć ostatnio doszło mi trochę obowiązków z nim związanych. Nie jest to szczyt marzeń, bo Mama kupowało to auto w salonie w Radomiu(było taniej niż w Kielcach)=kolor biały(inny kosztował dodatkowe 1800pln), fart, że jest klima i 4 koła ;p. Sam studiuje w Krakowie(tu czasem jeżdze autami znajomych Astrą G hatchback i Golfem IV), więc weekendami staram się pomagać przy samochodzie, a kiedyś ktoś parkując/wyjezdzając nieźle stuknął w mój prawy błotnik(raczej wyjeżdzajac zwazajac na miejsce=przód), a poza tym ostatnio inny kierowca w rodzinie parkując na biegu wstecznym dał powody do wymiany nienagannego tylnego zderzaka. Mam do Was kilka pytań. Dorzucę kilka fotek poza tymi smutnymi obitymi częsciami karoserji i chętnie odpowiem na pytania dotyczące tego auta, bo jesteśmy pierwszymi właścicielami garażowanego od pierwszych dni posiadania auta, jakim jest ta Honda.
małe nieszczęście:
z bliska:
Chciałbym, zebyście podpowiedzieli, co zrobić z przodem, co kupować, co wymieniać... Z tyłu wiadomo wymiana zderzaka.
Proszę o pomoc! |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 22-02-2010, 21:26
|
|
|
banan napisał/a: | jestem weekend'owym kierowcą i zarazem synem posiadaczki Hondy Civic VI z 2000 roku |
wg mne bardzo ladne autko, generalnie zawsze podobala mi sie ta wersja Civica
Przejechalem sie kiedys identyczna honda kolezanki w silniczku 1,6 albo 1,8 nie pamietam juz, zrobilo piorunujace wrazenie na mnie
Podsumowujac swietne autko, bezawaryjnosci i zadowolenia
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2010, 21:37
|
|
|
Hejka ,tak się złożyło mam identyczną ,tyle że niebieską.Póki co zrobiłem 15tys.,i nie jest źle...w porównani z moim ostatnim lancerkiem kombi lepiej mi się ją prowadzi,skrzynia i fotele też na plus,światła tu już nie...itp,ale fajnie że będzie się można poradzić na miejscu heh.Robson86 może przejechałeś się V teciem 1.8,170 KM to fakt jedzie pięknie...bo wersja 90 1.4 to pod tym względem bida moim zdaniem |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 22-02-2010, 22:10
|
|
|
hayabusa napisał/a: | ale fajnie że będzie się można poradzić na miejscu heh.Robson86 może przejechałeś się V teciem 1.8,170 KM |
powiem Ci ze nie mam pojecia, generalnie kolezanka (w zasadzie jej rodzice) miala w domu 3 samochody i honda byla jednym z nich. Jaki silnik? Ona nie wiedziala hehe
Ale zapamietalem ze rzucila mi sie w oczy 9tka na obrotomierzu
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
banan
Forumowicz

|
Wysłany: 22-02-2010, 22:55
|
|
|
to pewnie vtec, ktos pomoze co trzeba by kupic do naprawy przodu, bo chyba zderzak nie jest uszkodzony, kumpel mowil, ze zaczep pod niego i blotnik trzeba by kupic, co Wy myslicie?! |
|
|
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2010, 14:02
|
|
|
No to nad czym się zastanawiać?Jedynie gdzie dostać taki zaczep,lub zaczepy.Może Japaneze?Ja właśnie u Pana Marka zamówiłem rozrząd ,a w maju zrobię jeszcze sprzęgło i amorki ,wszystko żeby potem spokojnie poszukać ładnego SW.
Jak kupisz błotnik to wstawisz gdzieś na wymianę i malowanie,więc dowiedz się wcześniej ,czy ten kto będzie Ci to robił nie da rady ze zderzakiem?Jak rdzewieje Ci druga strona to zrób od razu też,będzie spokój.... |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 24-02-2010, 11:05
|
|
|
Heh. Do niedawna miałem taką, tylko że przedliftową . Samo w sobie autko dobre, części tanie, mało pali . Z czasem jednak zaczęło mi mocy brakować ;P |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3268 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 24-02-2010, 13:07
|
|
|
banan - to jak jest z tą mocą tej Hani - 90 czy 75 KM ? Bo były 2 wersje - niczym się nie różniły , tylko ta słabsza miała ograniczoną moc poprzez przydławienie ( np. na rynek niemiecki ) . Łatwo to odblokować . |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-02-2010, 13:14
|
|
|
Uwex, Racja z tymi wersjami. Ale ta z tematu jest z polskiego salonu czyli wersja 1.4is =90KM. Niestety te 90 koni szalu nie robi mimo tylko 1100kg. Nadaje się do jazdy ale wyprzedzać się nie da, bo dzieci się budzą. |
|
|
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2010, 15:29
|
|
|
buda jest ciężka i 90 kucy to na prawdę marnie,misiek zabierał się lepiej ze swoimi 113,a do fajnej jazdy to coś takiego jak ma pawela parę tematów niżej,piękny silnik...ale znaleść auto w dobrym stanie to maskra,jemu jak widać się udało |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3268 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 24-02-2010, 16:26
|
|
|
jaca71 napisał/a: | te 90 koni szalu nie robi mimo |
wiem , mam na stanie 1/2 takiej ( na spółę z synem - płaci mniejsze OC ) - ale do jazdy do pracy śmiga OK . Fajnie się wkręca na obroty i wysoko . |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-02-2010, 17:57
|
|
|
Uwex napisał/a: | Fajnie się wkręca na obroty i wysoko |
Fajnie pod warunkiem że się jedzie samemu. Jak ze śpiącymi dziećmi to się budzą, jak z dorosłymi, to patrzą na kierowcę że chce wszystkich pozabijać. Nie mówiąc o hamowaniu silnikiem - wyje jak zarzynana świnia Ale poza tym całkiem fajny samochód i bardzo obszerny. |
|
|
|
 |
banan
Forumowicz

|
Wysłany: 24-02-2010, 19:45
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Uwex napisał/a: | Fajnie się wkręca na obroty i wysoko |
Fajnie pod warunkiem że się jedzie samemu. Jak ze śpiącymi dziećmi to się budzą, jak z dorosłymi, to patrzą na kierowcę że chce wszystkich pozabijać. Nie mówiąc o hamowaniu silnikiem - wyje jak zarzynana świnia Ale poza tym całkiem fajny samochód i bardzo obszerny. |
w sumie jak hamuje biegami to nie ma tragedii,nie buczy, ale jak na trasie wyprzedzam to rzeczywiscie wydaje sie byc glosna, w koncu to tylko 90km... |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-02-2010, 10:11
|
|
|
banan napisał/a: | w sumie jak hamuje biegami to nie ma tragedii |
Ale ja piszę o hamowaniu w górach w zakresach powyżej 4000rpm a nie przed światłami |
|
|
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2010, 16:24
|
|
|
To fajny sposób jak nie chcą pasów pozapinać,chwila moment oczy w pięć złoty i szukają katapulty |
|
|
|
 |
|