Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Honda Civic 5d(hatchback) VI gen '00
Autor Wiadomość
banan 
Forumowicz

Auto: ----
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-02-2010, 20:35   Honda Civic 5d(hatchback) VI gen '00

Witam,
jestem weekend'owym kierowcą i zarazem synem posiadaczki Hondy Civic VI z 2000 roku, z silnikiem 1,4l/90km(ponoć). Nie znam się zbyt dobrze na tym aucie, bo prawo jazdy mam dopiero od 1,5roku, ale lubie je. Lubię je pucowaći i o nie dbać, choć ostatnio doszło mi trochę obowiązków z nim związanych. Nie jest to szczyt marzeń, bo Mama kupowało to auto w salonie w Radomiu(było taniej niż w Kielcach)=kolor biały(inny kosztował dodatkowe 1800pln), fart, że jest klima i 4 koła ;p. Sam studiuje w Krakowie(tu czasem jeżdze autami znajomych Astrą G hatchback i Golfem IV), więc weekendami staram się pomagać przy samochodzie, a kiedyś ktoś parkując/wyjezdzając nieźle stuknął w mój prawy błotnik(raczej wyjeżdzajac zwazajac na miejsce=przód), a poza tym ostatnio inny kierowca w rodzinie parkując na biegu wstecznym dał powody do wymiany nienagannego tylnego zderzaka. Mam do Was kilka pytań. Dorzucę kilka fotek poza tymi smutnymi obitymi częsciami karoserji i chętnie odpowiem na pytania dotyczące tego auta, bo jesteśmy pierwszymi właścicielami garażowanego od pierwszych dni posiadania auta, jakim jest ta Honda.

małe nieszczęście:

z bliska:

Chciałbym, zebyście podpowiedzieli, co zrobić z przodem, co kupować, co wymieniać... Z tyłu wiadomo wymiana zderzaka.
Proszę o pomoc!

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 22-02-2010, 21:26   

banan napisał/a:
jestem weekend'owym kierowcą i zarazem synem posiadaczki Hondy Civic VI z 2000 roku

wg mne bardzo ladne autko, generalnie zawsze podobala mi sie ta wersja Civica :)
Przejechalem sie kiedys identyczna honda kolezanki w silniczku 1,6 albo 1,8 nie pamietam juz, zrobilo piorunujace wrazenie na mnie :)
Podsumowujac swietne autko, bezawaryjnosci i zadowolenia :)
Pozdroo

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2010, 21:37   

Hejka ,tak się złożyło mam identyczną ,tyle że niebieską.Póki co zrobiłem 15tys.,i nie jest źle...w porównani z moim ostatnim lancerkiem kombi lepiej mi się ją prowadzi,skrzynia i fotele też na plus,światła tu już nie...itp,ale fajnie że będzie się można poradzić na miejscu heh.Robson86 może przejechałeś się V teciem 1.8,170 KM to fakt jedzie pięknie...bo wersja 90 1.4 to pod tym względem bida moim zdaniem :wink:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 22-02-2010, 22:10   

hayabusa napisał/a:
ale fajnie że będzie się można poradzić na miejscu heh.Robson86 może przejechałeś się V teciem 1.8,170 KM

powiem Ci ze nie mam pojecia, generalnie kolezanka (w zasadzie jej rodzice) miala w domu 3 samochody i honda byla jednym z nich. Jaki silnik? Ona nie wiedziala :) hehe
Ale zapamietalem ze rzucila mi sie w oczy 9tka na obrotomierzu :twisted: :)
Pozdroo

banan 
Forumowicz

Wysłany: 22-02-2010, 22:55   

to pewnie vtec, ktos pomoze co trzeba by kupic do naprawy przodu, bo chyba zderzak nie jest uszkodzony, kumpel mowil, ze zaczep pod niego i blotnik trzeba by kupic, co Wy myslicie?!

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2010, 14:02   

No to nad czym się zastanawiać?Jedynie gdzie dostać taki zaczep,lub zaczepy.Może Japaneze?Ja właśnie u Pana Marka zamówiłem rozrząd ,a w maju zrobię jeszcze sprzęgło i amorki ,wszystko żeby potem spokojnie poszukać ładnego SW. :P
Jak kupisz błotnik to wstawisz gdzieś na wymianę i malowanie,więc dowiedz się wcześniej ,czy ten kto będzie Ci to robił nie da rady ze zderzakiem?Jak rdzewieje Ci druga strona to zrób od razu też,będzie spokój....

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 24-02-2010, 11:05   

Heh. Do niedawna miałem taką, tylko że przedliftową :P . Samo w sobie autko dobre, części tanie, mało pali ;) . Z czasem jednak zaczęło mi mocy brakować ;P

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 24-02-2010, 13:07   

banan - to jak jest z tą mocą tej Hani - 90 czy 75 KM ? Bo były 2 wersje - niczym się nie różniły , tylko ta słabsza miała ograniczoną moc poprzez przydławienie ( np. na rynek niemiecki ) . Łatwo to odblokować .

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 24-02-2010, 13:14   

Uwex, Racja z tymi wersjami. Ale ta z tematu jest z polskiego salonu czyli wersja 1.4is =90KM. Niestety te 90 koni szalu nie robi mimo tylko 1100kg. Nadaje się do jazdy ale wyprzedzać się nie da, bo dzieci się budzą.

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2010, 15:29   

buda jest ciężka i 90 kucy to na prawdę marnie,misiek zabierał się lepiej ze swoimi 113,a do fajnej jazdy to coś takiego jak ma pawela parę tematów niżej,piękny silnik...ale znaleść auto w dobrym stanie to maskra,jemu jak widać się udało

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 24-02-2010, 16:26   

jaca71 napisał/a:
te 90 koni szalu nie robi mimo

wiem , mam na stanie 1/2 takiej ( na spółę z synem - płaci mniejsze OC ) - ale do jazdy do pracy śmiga OK . Fajnie się wkręca na obroty i wysoko .

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-02-2010, 17:57   

Uwex napisał/a:
Fajnie się wkręca na obroty i wysoko

Fajnie pod warunkiem że się jedzie samemu. Jak ze śpiącymi dziećmi to się budzą, jak z dorosłymi, to patrzą na kierowcę że chce wszystkich pozabijać. Nie mówiąc o hamowaniu silnikiem - wyje jak zarzynana świnia ;) Ale poza tym całkiem fajny samochód i bardzo obszerny.

banan 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2010, 19:45   

jaca71 napisał/a:
Uwex napisał/a:
Fajnie się wkręca na obroty i wysoko

Fajnie pod warunkiem że się jedzie samemu. Jak ze śpiącymi dziećmi to się budzą, jak z dorosłymi, to patrzą na kierowcę że chce wszystkich pozabijać. Nie mówiąc o hamowaniu silnikiem - wyje jak zarzynana świnia ;) Ale poza tym całkiem fajny samochód i bardzo obszerny.

w sumie jak hamuje biegami to nie ma tragedii,nie buczy, ale jak na trasie wyprzedzam to rzeczywiscie wydaje sie byc glosna, w koncu to tylko 90km...

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-02-2010, 10:11   

banan napisał/a:
w sumie jak hamuje biegami to nie ma tragedii

Ale ja piszę o hamowaniu w górach w zakresach powyżej 4000rpm a nie przed światłami :)

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2010, 16:24   

To fajny sposób jak nie chcą pasów pozapinać,chwila moment oczy w pięć złoty i szukają katapulty :lol:

Odpowiedz do tematu