Jeżdżę na 98 - czyli historia testu krótkiego zasięgu |
Autor |
Wiadomość |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2010, 16:07 Jeżdżę na 98 - czyli historia testu krótkiego zasięgu
|
|
|
Jak wiecie non stop się obijam więc głupoty mi w głowie.
Od pewnego czasu testuje nową stację oraz nowe paliwo. Bez reklamy chodzi o paliwo 98 Oktan "gold" z pobliskiej stacji.
Zasady eksperymentu były proste .
-Tankuje Eclipsa do pełna
- ~100km , znowu tankowanie do pełna
I tak 3 razy do tej pory.
Minusy :
-paliwo droższe (średnia cena w czasie eksperymentu 4,47)
-wzrost zużycia paliwa o 1 litr (nie mogę powiedzieć ,że na pewno to sprawka paliwa)
Plusy :
-silnik wyraźnie się wyciszył
-zdecydowanie płynniej przyspiesza
-brak losowo wypadających zapłonów
-popychacze przestały "cykać" na zimnym silniku (sam się temu dziwie ale oleju w międzyczasie nie zmieniałem)
Dodatkowe ciekawostki:
- silnik pracuje na wyższych obrotach (+100obr/min)
- zapach spalin się zmienił (nie ma nutki rozpuszczalnika nitro:D )
Konkluzja:
+2-3 zł na 100km wydaje się nie niewielką sumą jak na tak dużą różnicą w "jakości"
Teraz zaczynam test z Dieslem Gold w Lancerze mamy. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
|
Wysłany: 11-02-2010, 19:15
|
|
|
HouseM napisał/a: | Plusy :
-silnik wyraźnie się wyciszył
-zdecydowanie płynniej przyspiesza
-brak losowo wypadających zapłonów
-popychacze przestały "cykać" na zimnym silniku (sam się temu dziwie ale oleju w międzyczasie nie zmieniałem) |
Większa liczba oktanowa = mniejsza skłonność do spalania detonacyjnego. Wszystkie objawy wskazują na to że to paliwo jest... takie jak w opisie czyli ma te swoje przynajmniej 95 oktanów
HouseM napisał/a: | Dodatkowe ciekawostki:
- silnik pracuje na wyższych obrotach (+100obr/min)
- zapach spalin się zmienił (nie ma nutki rozpuszczalnika nitro:D ) |
Druga ciekawostka potwierdza wnioski z plusów
Pierwsza? Trzeba się zastanowić dlaczego tak się dzieje.
Ja po eksperymentach z Carrefourem i StatOilem wracam do Neste24. Statoil - wzrosło spalanie. Carrefour - mniejsza kultura pracy silnika i chyba większe spalanie.
Tylko mnie zastanawia co leją do Carrefourowych zbiorników skoro moje bydle przyzwyczajone do 91 na 95 narzekało? 98 nawet nie chcę sprawdzać bo mu się w głowie przekręci od majonezów |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
|
Wysłany: 11-02-2010, 20:23
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Tylko mnie zastanawia co leją do Carrefourowych zbiorników |
Widuje tam często cysterny z Orlenu Przynajmniej na Czyżynach. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
|
Wysłany: 11-02-2010, 23:22
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Statoil - wzrosło spalanie. |
czyli jednak
HouseM napisał/a: | -wzrost zużycia paliwa o 1 litr |
|
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
mis_smis
Mitsumaniak

Auto: BRAVO 1,9, grandis 2.0 DID 05
|
Wysłany: 11-02-2010, 23:23
|
|
|
Ja swoją Cari przyzwyczaiłem do supremy 98 i powiem tylko tyle zgadzam się z przedmówcą 2-3 zł na 100 km to nic w porównaniu z pracą silnika. Próbowałem lać 95 ale ... silnik pracować zaczął jak es ..... więc już nie eksperymentuję. |
|
 |
Ja_good
Mitsumaniak 01986/KMM

Auto: Nissan Cube Z12
|
Wysłany: 11-02-2010, 23:29
|
|
|
Z tego co obserwuje to im lepsze paliwo(98,99+) Lancelotowi zaleje tym wiecej pali.specjalnego wzrostu dynamiki nie odczuwam a spalanie wzrasta.na 98 ok 1l/100km a przy "V-power" to lyka z 12 jak nic przy normalnej jezdzie-a ze nie paluje na codzien to nie widze sensu doplacac prawie 1zl/1l(99+) badz 30gr do 98 po to by miec inny zapach w czasie osniezania auta pod blokiem (najdziwnejszy jest na 99+ - tak jakby "nieprzepalone" paliwo czy cos-taki "racingowy" zapach ) |
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
|
Wysłany: 20-02-2010, 10:58
|
|
|
Ja_good napisał/a: | Z tego co obserwuje to im lepsze paliwo(98,99+) Lancelotowi zaleje tym wiecej pali.specjalnego wzrostu dynamiki nie odczuwam a spalanie wzrasta.na 98 ok 1l/100km a przy "V-power" to lyka z 12 jak nic przy normalnej jezdzie-a ze nie paluje na codzien to nie widze sensu doplacac prawie 1zl/1l(99+) badz 30gr do 98 po to by miec inny zapach w czasie osniezania auta pod blokiem (najdziwnejszy jest na 99+ - tak jakby "nieprzepalone" paliwo czy cos-taki "racingowy" zapach ) | no bo do naszych dziadkow sie nie oplaca lac lepszego paliwa niz 95 - no chyba ze mamy watpliwosci czy polskie 95 to faktycznie 95 - to wtedy lejemy 98.. U mnie generalnie kultura pracy silnika rosla na supremie (ale 95oktanowej), odczucia dynamiczne, byc moze to efekt placebo, ale maly plus, zas spalanie raczej takie samo, lub ciut nizsze.
Co do diesel gold - w nowym mondku(CR) taty spisuje sie bardzo ladnie to paliwo, bo to nowoczesny silnik. stare tddi (pompa wtryskowa) w mondku kolegi znosi wyraznie gorzej golda i lepiej sie czuje na orlenowskiej vervie.
Ja zas ostatnio zalewalem na 3 roznych stacjach i tak :
na orlenie silnik byl zmulony.
na mpetrol (miejska stacja paliw) chodzil swietnie
na statoilu obecnie chodzi ok.
Suma-sumarum wracam znowu do miejskiej, najtansze paliwo w miescie okazuje sie poki co najlepsze |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
|
Wysłany: 20-02-2010, 21:51
|
|
|
Mój Eclipse najlepiej śmiga na Eurosuper '95 Shell'a. Wszelkie PB 98, Verwy, Ultimaite, V-power'y mu szkodzą, poprostu ich nie lubi |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
|