Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesiadka z MSS na MSW '02-'04 w auto - czy warto?
Autor Wiadomość
NygusUK 
Forumowicz

Auto: 2006/7 Lancer 2.0 (4G94) + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-01-2010, 20:23   Przesiadka z MSS na MSW '02-'04 w auto - czy warto?

Witam,

Jestem zadowolonym użytkownikiem MSS. Jednak powiększyła się rodzina i rozglądam się za 7-siedzeniami (tylko w automacie)... naturalną opcją byłby MSW... jednak mam obawy co do silnika 2.4L GDi i jego pojemności, a właściwie jego apetytu, trwałości i niezawodności... skoro MSS w automacie spala mi i 13L w mieście (a stanowi to 90% mojego użytkowania), jakiego spalania mogę oczekiwać w MSW??? :?:

Czy ktoś może dokonał takiej przesiadki?

Albo rozważał kupno konkurenta w postaci Zafiry, Grand Scenica, czy Sharana?

Dzięki z góry za wszystkie pomocne uwagi.

Harry79 
Mitsumaniak
Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Wysłany: 26-01-2010, 11:18   

Raport spalania MSW http://www.autocentrum.pl..._wagon/iii.html

Ja użytkuje auto przeważnie w mieście i na niezbyt długich odcinkach i auto pali przy normalnej jeździe pomiędzy 10,5 - 11,2 l/100km. ( nie automat). W cyklu mieszanym 9,5-10,0.
Zimą ocywiście przy takich mrozach jak teraz pokazuje 13.
W trasie można zamknąć się w 8 litrach a z kompletem pasażerów i bagażem 9. Jak na taką pojemność to nie jest tragicznie sam się obawiałem tego motoru i jego pojemności ale nie żałuję.

Co do automatów to podają spalanie właśnie ok 13l/100km, ale wszystko zależy od tego jaką kto ma ciężką nogę.
Co do eksploatacji i części to nie ma problemu. Przypadłość tego motoru to stukające popychacze zaworów. Jeśli już pukają to nie masię co przejmować - ten typ tak ma
"taki diesel na benzynę" :P

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 26-01-2010, 20:25   

no jak 1.6 pali ci 13... (co uważam za niemożliwe, bo mój pali max. 11 przy pelnym obciazeniu i gazie w podłodze (w zasadzie tylko raz tak jechalem, misio zniosl to idealnie)), to musisz stac ogromna ilość czasu w korkach, a wiec taka pojemnosc jest ci raczej niepotrzebna...

NygusUK 
Forumowicz

Wysłany: 26-01-2010, 21:35   

Harry79: dzięki za post. Wiesz może jaki jest interwał wymiany rozrządu w 2.4Gdi? :?:

xjacobs: A jednak. Tak, są to krótkie trasy (6-10km) i większość zakorkowana, a automat też robi swoje.... (aż marzą mi się te letnie Giżyckie korki, hehe - praktycznie co roku bywam tam u rodziny żony) :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-01-2010, 22:18   

NygusUK napisał/a:
interwał wymiany rozrządu w 2.4Gdi?
oryginalny co 90tys km, zamiennik co 60tys km
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

xjacobs 
mod MSS

Wysłany: 07-02-2010, 22:44   

NygusUK napisał/a:
Harry79: dzięki za post. Wiesz może jaki jest interwał wymiany rozrządu w 2.4Gdi? :?:

xjacobs: A jednak. Tak, są to krótkie trasy (6-10km) i większość zakorkowana, a automat też robi swoje.... (aż marzą mi się te letnie Giżyckie korki, hehe - praktycznie co roku bywam tam u rodziny żony) :)
to sie nawet korkiem nie nazywa :D fakt faktem w lato rowerem i tak jest szybciej ;)

Następnym razem kolega da znać, to się ustawimy na spota ;)

poza tym skoro tyle czasu spędzasz w korkach, to radze wziąć coś z mniejszym silnikiem...
szkoda tyle kasy bez potrzeby wypuścić do atmosfery ;)

NygusUK 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2010, 22:57   

xjacobs napisał/a:

jasne, chętnie - np. w nieziemsko klimatycznej kuflotece "Szuwarek" 8) ...chociaż nie będę MSS...

xjacobs napisał/a:
poza tym skoro tyle czasu spędzasz w korkach, to radze wziąć coś z mniejszym silnikiem...

O nie, na coś mniejszego się prędko nie przesiądę - taka bariera psychologiczna :biggrin:

xjacobs 
mod MSS

Wysłany: 08-02-2010, 14:30   

NygusUK napisał/a:
xjacobs napisał/a:

jasne, chętnie - np. w nieziemsko klimatycznej kuflotece "Szuwarek" 8) ...chociaż nie będę MSS...

xjacobs napisał/a:

O nie, na coś mniejszego się prędko nie przesiądę - taka bariera psychologiczna :biggrin:

w szuwarku nigdy nie byłem... pewnie dlatego, że widok panów wychodzących z tego lokalu na poziomie nie działa na mnie jak magnes :D ale knajpa fakt, juz ze 100 metrow widac, ze jest klimatyczna...
nie mowię o czyms mniejszym rozmiarami... mysle ze nie ma potrzeby pchac sie w 2.4 GDI ;)

Odpowiedz do tematu