Wykonanie paneli z zywicy... |
Autor |
Wiadomość |
Dman666
Forumowicz
Auto: EA5W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-01-2010, 13:39 Wykonanie paneli z zywicy...
|
|
|
Przegladajac forum znalazlem temat "Instalacja CA w EA5A" z fotostory gdzie autor zakleja (chyba) tasma malarska otwory technologiczne w drzwiach a potem cos innego magicznego z tym robi (slowo klucz: zywicowanie) i wychodza sztywne panele do zaslepienia dziur.
Jaka jest technika wykonywania tego panela? Moze jakis opis gdzies lezy? Jakich materialow do tego uzyc?
Kiedys jak robilem wyklejanke drzwi to nie wstawialem takiego sztywnego panela. A teraz widze jego zalety i chcialbym zrobic cos takiego u siebie. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2010, 14:26
|
|
|
kupujesz gotowa "paste" z wloknem i sobie lepisz z niej co tylko ci sie podoba (grunt to zrobic jakas podstawe np z mdfu lub pierscienia glosnika), potem jak przeschnie katowka wygladzasz do zadanego efektu i na koniec papier, nastepnie objasz to ladnie materialem (najlepiej specjalny material do car audio plus budapren) i panel gotowy.
wszystko tylko zalezy od twoich zdolnosci manualnych. |
|
|
|
 |
Dman666
Forumowicz
|
Wysłany: 25-01-2010, 14:31
|
|
|
arturro napisał/a: | kupujesz gotowa "paste" z wloknem i sobie lepisz z niej co tylko ci sie podoba (grunt to zrobic jakas podstawe np z mdfu lub pierscienia glosnika) |
No dobra, ale co to za pasta? Jak wejde do sklepika i powiem "gotowa paste z wloknem poprosze" to chyba nie dostane tego co mi potrzeba...
Nie rozumiem o co chodzi z ta "podstawa z mdf'u"... |
Ostatnio zmieniony przez Dman666 25-01-2010, 14:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2010, 14:34
|
|
|
Dman666 napisał/a: | No dobra, ale co to za pasta? Jak wejde do sklepika i powiem "gotowa paste z wloknem poprosze" to chyba nie dostane tego co mi potrzeba... |
wytlumaczysz o co chodzi i napewno dostaniesz co trzeba
Dman666 napisał/a: | Nie rozumiem o co chodzi z ta "podstawa z mdf'u... |
no wlasnie, co chcesz zrobic panel na glosnik czy pierscien pod glosnik? |
|
|
|
 |
Dman666
Forumowicz
|
Wysłany: 25-01-2010, 14:46
|
|
|
arturro napisał/a: |
no wlasnie, co chcesz zrobic panel na glosnik czy pierscien pod glosnik? |
Piercienie pod glosnik beda plastikowe. Dodatkowo miejsca kontaktu wyloze mata. To o co mi chodzi jest tutuaj w 6tym poscie od gory (pozaklejane otwory drzwi a potem juz gotowe panele na zdjeciach ponizej):
http://forum.mitsumaniaki...=28316&start=15 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2010, 15:36
|
|
|
czyli tak jak pisalem powyzej, kupujesz gotowa paste z wloknem, modelujesz jak chcesz i gotowe. |
|
|
|
 |
Dman666
Forumowicz
|
Wysłany: 25-01-2010, 16:19
|
|
|
arturro napisał/a: | czyli tak jak pisalem powyzej, kupujesz gotowa paste z wloknem, modelujesz jak chcesz i gotowe. |
Szukac tego w marketach budowlanych? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2010, 17:42
|
|
|
Dman666 napisał/a: | arturro napisał/a: | czyli tak jak pisalem powyzej, kupujesz gotowa paste z wloknem, modelujesz jak chcesz i gotowe. |
Szukac tego w marketach budowlanych? |
tak, najlepiej w jakims obi lub leroy albo w sklepach motoryzacyjnych.
to jest cos takiego http://www.allegro.pl/ite...k_szpachla.html |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-01-2010, 18:12
|
|
|
Dman666, żywica epoksydowa Przykład i mata z włóknem szklanym Przykład (są rózne rozmiary i gęstości - w sklepie Ci doradzą jaka gęstośc bedzie odpowiednia) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2010, 18:17
|
|
|
robertdg, wlasnie chodzi o to zeby kupic to wszystko w zestawie i do wykonania takich paneli nie stosuje sie zywicy (z zywicy mozna zrobic np odlew w kole zapasowym pod suba) bo jest za twarda i ciezka w modelowaniu jak wyschnie,
kurcze nie pamietam jak to sie nazywalo ale to wlasnie wyglada jak szpachla do aut ale z wloknami aby lepiej trzymala sie nierownosci takich jak np. slupek,
potem to ladnie twardnieje ale daje sie modelowac za pomoca papieru sciernego tak jak szpachla samochodowa. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-01-2010, 19:21
|
|
|
arturro, to może rozchodzi Ci się o szpachle z włóknem szklanym |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Dman666
Forumowicz
|
Wysłany: 25-01-2010, 19:59
|
|
|
robertdg napisał/a: | arturro, to może rozchodzi Ci się o szpachle z włóknem szklanym |
Chlopaki, robilem kiedys przy szpachli z wloknem szklanym i wykonaniee tak duzych powierzchni o niewielkiej grubosci nie zda raczej egzaminu (szpachla jest krucha a struktura tych paneli do zaslepienia otworow w drzwiach wymaga zeby to wygladalo jak gigantyczny andrut)... |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2010, 21:53
|
|
|
Myślę, że doszło tutaj do nieporozumienia.
Dman666 zapewne mówi o zaślepiających otwory technologiczne "panelach" z żywicy i maty szklanej.
Taśmą (nie papierową bo nasiąknie) zaślepia się otwór, następnie na taśmę przykładana jest mata z włókna szklanego.
Tą matę przesyca się żywicą, po wyschnięciu dodaje się kilka (naście:) ) warstw i odcina niepotrzebne fragmenty.
Rozmawiałem kiedyś na ten temat z Michałem z Audiomanufaktury - metoda nadaje się tylko do zakrywania małych otworów.
Taki "panel" z żywicy i maty szklanej ma niestety dużo wyższą częst. drgań niż np. MDF przez co może "dzwonić" w rytm basu.
We wspomnianym temacie autor używa mat STP do dodania masy i obniżenia czest. drgań poniżej zakresu, który nas interesuje.
Myślę, że jest to metoda godna zainteresowania.
Ja z reguły używam płyt z plastiku niskotemperaturowego - po nagrzaniu opalarką można go formować i jest dużo bardziej sztywny niż kombinacja żywica + włókno.
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
Dman666
Forumowicz
|
Wysłany: 25-01-2010, 22:35
|
|
|
KamykGdynia napisał/a: | Myślę, że doszło tutaj do nieporozumienia.
Dman666 zapewne mówi o zaślepiających otwory technologiczne "panelach" z żywicy i maty szklanej.
Ja z reguły używam płyt z plastiku niskotemperaturowego - po nagrzaniu opalarką można go formować i jest dużo bardziej sztywny niż kombinacja żywica + włókno.
Kamyk |
Ooo wlasnie o to mi chodzi! A ten plastik to jaki? Gdzie to kupic? Jak znam zycie to tez jakies budomarket. Opalarke mam wiec nie ma problemu z formowaniem. |
|
|
|
 |
tosztotomasz
Mitsumaniak StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
|
Wysłany: 26-01-2010, 08:20
|
|
|
Kamyk wszystko wyjaśnił. Ja ze swojej strony tylko dodam, że w grę wchodzi jeszcze zabawa z blachą ale nie polecam tego materiału akurat do galanta ze względu na dość nierówną powierzchnię. Dlatego wybrałem żywicę. Techniki Kamyka z plastikiem nie znam więc się nie wypowiadam.
zastanawia mnie tylko jedna rzecz
Cytat: | Piercienie pod glosnik beda plastikowe |
Wykonanie paneli z mdf do galanta jest naprawdę dziecinnie proste, po co więc ten plastik skoro wiadomo, że to rozwiązanie kontrowersyjne? |
_________________ Sometimes you need a catchy word to let the world know your car doesn't make power until 5000 RPM
 |
|
|
|
 |
|