Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wykonanie paneli z zywicy...
Autor Wiadomość
Dman666 
Forumowicz

Auto: EA5W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-01-2010, 13:39   Wykonanie paneli z zywicy...

Przegladajac forum znalazlem temat "Instalacja CA w EA5A" z fotostory gdzie autor zakleja (chyba) tasma malarska otwory technologiczne w drzwiach a potem cos innego magicznego z tym robi (slowo klucz: zywicowanie) i wychodza sztywne panele do zaslepienia dziur.
Jaka jest technika wykonywania tego panela? Moze jakis opis gdzies lezy? Jakich materialow do tego uzyc?
Kiedys jak robilem wyklejanke drzwi to nie wstawialem takiego sztywnego panela. A teraz widze jego zalety i chcialbym zrobic cos takiego u siebie.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2010, 14:26   

kupujesz gotowa "paste" z wloknem i sobie lepisz z niej co tylko ci sie podoba (grunt to zrobic jakas podstawe np z mdfu lub pierscienia glosnika), potem jak przeschnie katowka wygladzasz do zadanego efektu i na koniec papier, nastepnie objasz to ladnie materialem (najlepiej specjalny material do car audio plus budapren) i panel gotowy.
wszystko tylko zalezy od twoich zdolnosci manualnych.

Dman666 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2010, 14:31   

arturro napisał/a:
kupujesz gotowa "paste" z wloknem i sobie lepisz z niej co tylko ci sie podoba (grunt to zrobic jakas podstawe np z mdfu lub pierscienia glosnika)

No dobra, ale co to za pasta? Jak wejde do sklepika i powiem "gotowa paste z wloknem poprosze" to chyba nie dostane tego co mi potrzeba...
Nie rozumiem o co chodzi z ta "podstawa z mdf'u"...
Ostatnio zmieniony przez Dman666 25-01-2010, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2010, 14:34   

Dman666 napisał/a:
No dobra, ale co to za pasta? Jak wejde do sklepika i powiem "gotowa paste z wloknem poprosze" to chyba nie dostane tego co mi potrzeba...

wytlumaczysz o co chodzi i napewno dostaniesz co trzeba

Dman666 napisał/a:
Nie rozumiem o co chodzi z ta "podstawa z mdf'u...

no wlasnie, co chcesz zrobic panel na glosnik czy pierscien pod glosnik?

Dman666 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2010, 14:46   

arturro napisał/a:

no wlasnie, co chcesz zrobic panel na glosnik czy pierscien pod glosnik?

Piercienie pod glosnik beda plastikowe. Dodatkowo miejsca kontaktu wyloze mata. To o co mi chodzi jest tutuaj w 6tym poscie od gory (pozaklejane otwory drzwi a potem juz gotowe panele na zdjeciach ponizej):
http://forum.mitsumaniaki...=28316&start=15

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2010, 15:36   

czyli tak jak pisalem powyzej, kupujesz gotowa paste z wloknem, modelujesz jak chcesz i gotowe.

Dman666 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2010, 16:19   

arturro napisał/a:
czyli tak jak pisalem powyzej, kupujesz gotowa paste z wloknem, modelujesz jak chcesz i gotowe.

Szukac tego w marketach budowlanych?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2010, 17:42   

Dman666 napisał/a:
arturro napisał/a:

Szukac tego w marketach budowlanych?

tak, najlepiej w jakims obi lub leroy albo w sklepach motoryzacyjnych.
to jest cos takiego http://www.allegro.pl/ite...k_szpachla.html

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-01-2010, 18:12   

Dman666, żywica epoksydowa Przykład i mata z włóknem szklanym Przykład (są rózne rozmiary i gęstości - w sklepie Ci doradzą jaka gęstośc bedzie odpowiednia)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2010, 18:17   

robertdg, wlasnie chodzi o to zeby kupic to wszystko w zestawie i do wykonania takich paneli nie stosuje sie zywicy (z zywicy mozna zrobic np odlew w kole zapasowym pod suba) bo jest za twarda i ciezka w modelowaniu jak wyschnie,
kurcze nie pamietam jak to sie nazywalo ale to wlasnie wyglada jak szpachla do aut ale z wloknami aby lepiej trzymala sie nierownosci takich jak np. slupek,
potem to ladnie twardnieje ale daje sie modelowac za pomoca papieru sciernego tak jak szpachla samochodowa.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-01-2010, 19:21   

arturro, to może rozchodzi Ci się o szpachle z włóknem szklanym :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Dman666 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2010, 19:59   

robertdg napisał/a:
arturro, to może rozchodzi Ci się o szpachle z włóknem szklanym :?:

Chlopaki, robilem kiedys przy szpachli z wloknem szklanym i wykonaniee tak duzych powierzchni o niewielkiej grubosci nie zda raczej egzaminu (szpachla jest krucha a struktura tych paneli do zaslepienia otworow w drzwiach wymaga zeby to wygladalo jak gigantyczny andrut)...

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2010, 21:53   

Myślę, że doszło tutaj do nieporozumienia.
Dman666 zapewne mówi o zaślepiających otwory technologiczne "panelach" z żywicy i maty szklanej.
Taśmą (nie papierową bo nasiąknie) zaślepia się otwór, następnie na taśmę przykładana jest mata z włókna szklanego.
Tą matę przesyca się żywicą, po wyschnięciu dodaje się kilka (naście:) ) warstw i odcina niepotrzebne fragmenty.
Rozmawiałem kiedyś na ten temat z Michałem z Audiomanufaktury - metoda nadaje się tylko do zakrywania małych otworów.
Taki "panel" z żywicy i maty szklanej ma niestety dużo wyższą częst. drgań niż np. MDF przez co może "dzwonić" w rytm basu.
We wspomnianym temacie autor używa mat STP do dodania masy i obniżenia czest. drgań poniżej zakresu, który nas interesuje.
Myślę, że jest to metoda godna zainteresowania.
Ja z reguły używam płyt z plastiku niskotemperaturowego - po nagrzaniu opalarką można go formować i jest dużo bardziej sztywny niż kombinacja żywica + włókno.
Pozdrawiam
Kamyk

Dman666 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2010, 22:35   

KamykGdynia napisał/a:
Myślę, że doszło tutaj do nieporozumienia.
Dman666 zapewne mówi o zaślepiających otwory technologiczne "panelach" z żywicy i maty szklanej.
Ja z reguły używam płyt z plastiku niskotemperaturowego - po nagrzaniu opalarką można go formować i jest dużo bardziej sztywny niż kombinacja żywica + włókno.
Kamyk

Ooo wlasnie o to mi chodzi! ;-) A ten plastik to jaki? Gdzie to kupic? Jak znam zycie to tez jakies budomarket. Opalarke mam wiec nie ma problemu z formowaniem.

tosztotomasz 
Mitsumaniak
StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
Wysłany: 26-01-2010, 08:20   

Kamyk wszystko wyjaśnił. Ja ze swojej strony tylko dodam, że w grę wchodzi jeszcze zabawa z blachą ale nie polecam tego materiału akurat do galanta ze względu na dość nierówną powierzchnię. Dlatego wybrałem żywicę. Techniki Kamyka z plastikiem nie znam więc się nie wypowiadam.

zastanawia mnie tylko jedna rzecz

Cytat:
Piercienie pod glosnik beda plastikowe

Wykonanie paneli z mdf do galanta jest naprawdę dziecinnie proste, po co więc ten plastik skoro wiadomo, że to rozwiązanie kontrowersyjne?

Odpowiedz do tematu