|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nie hamuje prawe przednie koło - pompa ABS czy coś innego? |
Autor |
Wiadomość |
Charlie
Mitsumaniak

Auto: Carisma GL 1.6 sedan '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-02-2010, 15:20 Nie hamuje prawe przednie koło - pompa ABS czy coś innego?
|
|
|
Witam! Będąc wczoraj na Słowacji 200km od domu wsiadłem do auta żeby wrócić do domu i po przejechaniu paru metrów okazało się, że pedał hamulca mi wchodzi do podłogi a auto hamuje bardzo słabo;/ po dluższej drodze okazało się, że nie hamuje mi prawa strona;/ Doturlałem się w miarę bezpiecznie do domu, pojechałem od razu do mechanika (bardziej wulkanizatora, ale jedyny kto się zna i był w sobotę po południu dostępny) a on po godzinnej próbie odpowietrzania mojego hamulca stwierdził, że pompa ABS nie daje ciśnienia na to koło i jest uszkodzona. Oczywiście powiedział, że nie jest pewny na 100%. Dodam, że w zacisku tego koła mam urwany odpowietrznik, więc odpowietrzył do przewodu. Chciałbym, żebyście mi teraz podpowiedzieli, co jest przyczyną tego co się stało? Uważam, że hamulec nie jest zapowietrzony, bo do tego zacisku w ogóle nie idzie płyn, więc chyba nie jest sprawa zapowietrzenie samego zacisku.
Czy może to być tak jak uważamy sprawa pompy ABSu? używane widziałem pomiędzy 50-100zł więc chyba się taką opłaca kupić.
Serdecznie proszę o radę |
_________________ Carisma Sedan 1.6 16V 1997 + LPG
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-02-2010, 15:28
|
|
|
Charlie napisał/a: | Dodam, że w zacisku tego koła mam urwany odpowietrznik, więc odpowietrzył do przewodu | Ale tak nie odpowietrzysz nigdy docisku, gdyz powietrze leci do góry, ponadto pompa ABS ma tutaj niewiele do gadania, no chyba ze jest zatkana, ja bym sprawdził czy przewód elastyczny nie jest zatkany w środku (guma potrafiu sie tak rozwarstwic ze zatka doplyw plynu), oraz sprawdził czy na pompie hamulcowej jest cisnienie, a nie wysnuwal odrazu wnioski na temat pompy ABS.
Sprawdż węzyki elastyczne czy po ich odkreceniu poleci płyn, jeżeli nie to sprawdz czy pompa podaje cisnienie, gdy po odkreceniu przewodu elastycznego od przewodu metalowego, jest skrecany i zamocowany w okolicach podłuznicy, poleci plyn masz problem z głowy - przewod do wymiany gdyz w środku sie zakorkowal, jezeli po odkreceniu przewodów nie poleci plyn do zabierz sie za pompe, jezeli nie poda cisnienia najprawdopodobniej siadly uszczelnienia.
No i napraw ten docisk aby odpowietrzac go przez odpowietrznik, jest na to sposób, ale musisz trafić na szpeca z głową na karku.
Osobiście stawiam na przewód elastyczny, gdyż jak napisałeś objaw wystepuje tylko na jednym kole. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Charlie
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-02-2010, 16:08
|
|
|
Dodam, że po wciśnięciu pedału hamulca na wyłączonym silniku słyszę z okolic pompy abs dźwięk uchodzącego powietrza...i wtedy pedał opada do podłogi. |
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-02-2010, 16:30
|
|
|
Sa jakies ubytki płynu hamulcowego bo to syczenie pompy ABS moze byc z tym zwiazane, albo cos z układem vacum, można jedynie wysnuwać przykłady/propozycje |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Charlie
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-02-2010, 17:40
|
|
|
Poziom płynu hamulcowego nie zmienił się ani troszeczkę podczas jazdy czy wciskania pedału ciągle... Poziom był też w normie przed awarią. |
 |
|
|
|
 |
|
|