|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Chcę kupić Galanta VI - proszę o poradę. |
Autor |
Wiadomość |
Areksko
Nowy Forumowicz
Auto: Opel Astra
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-05-2010, 18:21 Chcę kupić Galanta VI - proszę o poradę.
|
|
|
Witajcie.Kilka lat marzyłem aby mieć własnego Galanta VI-stej generacji wreszcie nadszedł czas kiedy mogę sobie pozwolić na zakup tego auta. Dołączyłem do Was ponieważ będe wkrótce (mam nadzieję) jednym z Was i zanim tak się stanie proszę Was o pomoc i wsparcie cennymi informacjami które będe mógł wykorzystać przy zakupie wymarzonego autka.
Co nieco dowiedziałem się o tym autku, to z prasy motoryzacyjnej, to z internetu - lecz zdaje sobie z tego sprawę i jestem pewien że nikt inny jak użytkownik danego samochodu może najdokładniej się wypowiedzieć na jego temat.
Dlatego zwracam się do Was z kilkoma zapytaniami.
1) Interesuje mnie tylko i wyłącznie silnik benzynowy - 2.0 lub 2.5 V6 - który i dlaczego polecacie? Jakieś ukryte wady fabryczne lub niedomagania? Jak z naprawami - koszty, dostępność części, zamienniki? (Zawsze chciałem mieć 2.5V6 - czy faktycznie czuć moc jaką ma, jest dynamiczniejszy i lepszy od 2.0? Jak wielkie są różnice w spalaniu pomiędzy 2.0 a 2.5 V6?
2) Zamierzam kupić auto w benzynie i po zakupie zamontować instalację gazową - czy jakąś możecie polecić? Czy któryś z tych silników nie akceptuje takowej instalacji? Występują jakieś problemy z gazem lub jednostkami napędowymi po takim zabiegu?
Jakie jest spalanie średnie w obu przypadkach?
3) Podobają mi się zarówno sedany jak i kombi ( nie ukrywam wolałbym kombi) - który okaże się lepszy, tańszy w utrzymaniu i w ewentualnych naprawach. Który będzie tańszy w użytkowaniu? Jak wygląda sprawa z tylnim zawieszeniem w kombi - faktycznie jest bardzo drogie?(mam na myśli amortyzatory bo wyczytałem ze jest to zawieszenie samopoziomujące się i koszt jednego amortyzatora to ok. 1500 zł - prawda?)
4) Na co zwrócić szczególną uwagę wybierając taki samochód? Po czy można poznać że coś było ewentualnie przekombinowane? Czy powinienem omijać jakiegoś konkretnego handlarza?komisu?
5) Zamierzam kupić auto z początku okresu produkcji tej generacji - niestety na nowsze nie pozwalają mi fundusze - przynajmniej teraz - kupić sprowadzony i opłacać czy już zarejstrowany? Może ktoś po krótce mi to przedstawić (opłaty itp, itd.)?
6) Jaka skrzynia będzie lepsza w obu wersjach (2.0 i 2.5V6) - manualna czy automat?
Wiem ze zadałem wiele pytań, ale wierze i wiem że bez Waszej pomocy mogę mieć większy orzech do zgryzienia. Bardzo proszę Was o pomoc, ktokolwiek o czym ktokolwiek niech napisze jeśli wie i miał bądź ma do czynienia na codzień z tymi modelami. Bardzo dziękuje z góry za pomoc. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i użytkowników samochodów tej Marki. Wielkie dzięki. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-05-2010, 19:54
|
|
|
Areksko napisał/a: | proszę Was o pomoc i wsparcie cennymi informacjami które będe mógł wykorzystać przy zakupie wymarzonego autka. | http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38803
1. i 2. 2.0 i 2.5 odpowiedni, zależy jakie masz zapotrzebowanie na moc, odpowiedz j.w.
3. kombi ma przewaznie zawieszenie samopoziomujace (amortyzatory nivo z tylu) ale mozna je spokojnie zamienic na standardowe
4. jak dasz prosbe o ocene do tego dzialu to chetnie pomozemy
5. to wszystko zalezy od stanu auta, oplaty zalezne od pojemnosci, podasz przyklady to pomozemy
6. i manualna i automat, ale w 2.5 lepszy automat/tiptronic |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Areksko
Nowy Forumowicz
Auto: Opel Astra
|
Wysłany: 12-05-2010, 19:57
|
|
|
Wielkie dzięki za odpowiedź, ktoś jeszcze coś doda? Jak będe miał konkretny model na oku na pewno podam linka lub jakiś opis. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-05-2010, 20:05
|
|
|
Tylko jak bedziesz podawał linka i prosił o opinie, prosze przeczytaj na gorze strony temat zaznaczony na czerwono, ze swojej strony moge powiedziec tyle, poleciłbym Ci galanta z pocztku roku produkcji w wersji Sport Edition, ze wzgledu chocby na to ze ma mocniejsze hamulce, juz nie wspominam o wygladzie
Zachece Cię tez do zajrzenia do naszego dzialu Sprzedam http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=101 jest obecnie kilku MitsuManiakow ktorzy sprzedaja swoje Galanty, właśnie takie jakie poszukujesz, odnosnie tych aut masz wiecej pewnosci, niz jak kupujesz od trefnego handlarza, czy tez z komisu.
Powodzenia |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|
|