Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] dziwne stukanie
Autor Wiadomość
kaasienkasss 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi Colt 95'
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 18-02-2010, 15:57   [CA1A 1.3] dziwne stukanie

Witam,
parę dni temu stałam się szczęśliwą posiadaczką tego cudownego samochodu. Na pierwszy rzut oka jest wszystko ok. Brak rdzy, zawieszenie sprawdzone - w stanie bardzo dobrym. Jednak przy prędkości 40 km/h coś zaczyna stukać. Jak się przyspiesza lub jedzie wolniej to przestaje. Nie mam pojęcia o co chodzi. Może macie jakieś pomysły co to może być?!

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 18-02-2010, 22:21   

z ,której części samochodu dochodzą stuki . :?: Prawdopodobnie z przodu :?:
Ostatnio zmieniony przez sruba 19-02-2010, 08:14, w całości zmieniany 1 raz  

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Wysłany: 19-02-2010, 08:06   

Przyczyn stukania może być bardzo wiele, ale skoro mówisz że zawieszenie zostało sprawdzone i masz do tego pewność to pole trochę się zawęża. Opisz torchę to stukanie, która strona auta, głośne?? odczuwalne na kierownicy?? czy powstają wskutek niego jakies wibracje w samochodzie??

Mi np. stukał tłumik na nierównościach. Jakoś źle był podiweszony i przy 3 osobach w samochodzi wystarczył byle dołek żeby odzwyał się.

Słyszałem też o takim problemie że popularne w naszych samochodach jest stukanie amortyzatorów zwłaszcza podczas wilgoci. Tutaj masz temat w którym o tym pisałem.

Wibracje w samochodzie moga też powstawać jeżeli masz uszkodzoną oponę, lub w jednej mniej powietrza (ale to raczej przy większych prędkościach).

Chcesz skrytykowac gaz - przeczytaj!!!!
Ostatnio zmieniony przez sruba 19-02-2010, 08:14, w całości zmieniany 1 raz  

Jassmina 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.3
Wysłany: 19-02-2010, 08:44   

Mojemu ojcu stukała gaśnica w bagażniku, mi antena o dach stukała (odkrywałam ten sekret bardzo powoli).....Powodów stukania może być milion....Opisz dokładnie jaki to rodzaj stukania i z którego miejsca mniej więcej dobiega...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 19-02-2010, 11:41   

Jassmina napisał/a:
mi antena o dach stukała
Standard przy jej maksymalnym wysunięciu. Wystarczy ją schować ok. 10 cm i po temacie.

Jassmina 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.3
Wysłany: 19-02-2010, 11:48   

No teraz to ja wiem :)
A już do egzorcysty chciałam jechać ;)

kaasienkasss 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi Colt 95'
Wysłany: 19-02-2010, 16:59   

stukanie dobiega z tyłu od strony pasażera. Nie powoduje to żadnych wibracji ponieważ jak już napisałam pojawia się to tylko przez chwilę przy określonej prędkości.
Poza tym pojawił mi się jeszcze problem z szyberdachem. Silniczek od szyberdachu jakby czasem nie miał siły się zamykać i się zacina ;/ Przesmarowałam wszystkie prowadnice przez chwile jest dobrze i dalej się zawiesza. Szyberdach jest Webasto. Wiecie może gdzie można kupić taki silniczek?!. Patrzyłam na allegro ale nie znalazłam.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 20-02-2010, 18:23   

posprawdzaj wszystko w bagażniku, czy nie lata i stuka

PhoenixLBN 
Mitsumaniak

Auto: colt 1.3 GLi '93
Wysłany: 20-02-2010, 20:03   

możesz też sprawdzić półkę bagażnika, ja też miałem problem ze stukaniem i nie mogłem dojść co to stuka, aż w końcu pod spód półki w miejscach gdzie opiera się o plastiki podkleiłem najzwyklejszą uszczelkę do okien i pukanie zanikło.
ewentualnie może głośnik z tyłu który znajduje się w boczku jest źle przytwierdzony i po prostu się obija.

p0gr0m 
Forumowicz

Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
Wysłany: 20-02-2010, 21:04   

ja mialem pukanie jak mi sprezyna pekla na amortyzatorze i tez w sumie tyl od pasazera, w zasadzie to pewnie sama bedziesz musiala zdiagnozowac co ci puka bo wyglada na to ze kazdemu co innego puka/pukalo i jesli by sie chcialo sprawdzic co to dzieki wypowiedziom to pewnie z polowe samochodu trzeba bylo by rozkrecic :]

Odpowiedz do tematu