|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CA4A 1.6] skrzynia, czy cały zespół napędowy |
Autor |
Wiadomość |
asiox [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2010, 17:55 [CA4A 1.6] skrzynia, czy cały zespół napędowy
|
|
|
Witam,
W weekand koniecznie muszę wymienić skrzynie biegów ,sprzęgło bo juz nie dają rady a przy okazji wszystkie poduchy. Mam mało warsztatowe wrunki (brak kanału) i nigdy tego w colcie nie robiłem. Dodam że posiadam drugiego colta i w nim jest dobry silnik i skrzynia.
Moje pytanie to: co łatwiej bedzie wymienić samą skrzynie czy nie rozdzielać skrzyni od silnika i zamienić całość.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Czerwien [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2010, 18:15
|
|
|
A dlaczego zmieniasz aż tyle rzeczy?
Może to zbyt pochopna decyzja? |
|
|
|
 |
asiox [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2010, 18:29
|
|
|
Już dawno powinienem to powymieniać, tylko jak zwykle nigdy nie ma czasu, skrzynia- łożyska strasznie hałasują, sprzęgło- nadaje sie już tylko do jazdy po mieście powyżej 100 km/h na 5 biegu cięzko, a poduchy to stary temat wszystkie pozrywane. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2010, 18:38
|
|
|
Szybciej będzie wymienić całość. |
|
|
|
 |
asiox [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2010, 18:56
|
|
|
tak też myślałem w takim razie proszę powiedzcie mi jeszcze:
1 ile "mniej więcej" waży całość, bo nie posiadam wyciągnika i bede kombinował
2 czy bez kanłu sobie poradzę,
3 jakie klucze naszykować,
4 czy jest coś szczególnego na co muszę zwrócić uwagę. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2010, 19:31
|
|
|
asiox, a szukajka gryzie? Tutaj znajdziesz instrukcję wyciągania silnika. Waga silnika ze skrzynią i osprzętem to pewnie w granicach 200 kg. Osobiście bez odpowiedniego zaplecza sprzętowego nie podchodziłbym do wymiany. |
|
|
|
 |
asiox [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2010, 19:45
|
|
|
instrukcja juz dawno wydrukowana dzięki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Sie 2006 Posty: 766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 08-03-2010, 03:13
|
|
|
Sama skrzynia w tej konfiguracji (bez półosi):
jeśli mnie pamięć nie myli to z małą paletą waży w granicach 80 kg (ważona).
Silnika nie ważyłem, ale z kolektorem dolotowym i altkiem wydawał się sporo cięższy od skrzyni.
Tak czy inaczej mocowanie do zawieszenia zestawu skrzynia-silnik musi być solidne. |
_________________ Impossible is not a fact. It’s an opinion. Impossible is not a declaration. It’s a dare.
Impossible is potential.
Impossible is temporary.
Impossible is nothing! ^^^ |
|
|
|
 |
|
|