|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z34A 1.3] Można kasować check egein samodzielnie? |
Autor |
Wiadomość |
-maro-
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3 2009
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-03-2010, 21:44 [Z34A 1.3] Można kasować check egein samodzielnie?
|
|
|
Witam
Mam pytanie:
W moim colcie bardzo często zapala się kontrolka check engine i jest to spowodowane instalacją gazową i chodzi mi o to czy można samemu sobie skasować tą drażniącą mnie żółtą kontrolkę. Kasowali ją w aso na przeglądzie najpierw instalacji gazowej następnie po przejechaniu 20tys, ale po przejechaniu 30km się znowu zapaliła .
Chodzi mi o to czy jeżeli znajomy mi ją wykasuje jakimś tam interfejsem, który kupił na Allegro nie będę miał później problemów w aso przez to że coś tam było "grzebane" bo samochód mam na gwarancji czy może lepiej nic nie ruszać w samochodzie i non stop jeździć do nich żeby mi ją kasowali co nie ukrywam jest bardzo uciążliwe.
Teoretycznie może zdarzyć się też taka sytuacja, że ten check engine zapali się nie poprzez instalację gazową tylko z innego powodu a ja będę myślał że to poprzez instalację gazową i nie zareaguję w odpowiednim momencie i co wtedy? Może można od czasu do czasu zajrzeć do "wnętrza" elektroniki i sprawdzić co się dzieje, ale cały czas myślę czy przez to nie stracę gwarancji.
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 16-03-2010, 21:56
|
|
|
Po pierwsze jeśli to się zapala z winy instalacji to znaczy że jest niewłaściwie dodrana do auta i jeśli jest jeszcze na gwarancji to powinno to być naprawione. W sumie nic wielkiego się wtedy z autem nie dzieje ale to brzydko wygląda i jak sam zaóważyłeś może Cię wprowadzić w błąd podczas innej awarii. O kasowaniu poczytaj na forum bo nie wiem jak u Ciebie ale w wielu przypadkach błędy kasuje się poprzez odłączenie akumulatora. Ale lepiej doczytać bo np. w moim aucie po odpięciu aku trzeba auto uczyć obrotów. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-03-2010, 22:09
|
|
|
-maro-, wina permanentnie swiecacej sie kontrolki CE jest błedny montaż LPG, czemu myslisz ze stracisz gwarancje, jak podepniesz sie pod inny komputer raczej nie powinnas sie obawiac, bo albo protokoły beda sie chcialy ze soba skomunikowac albo nie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
-maro-
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3 2009
|
Wysłany: 17-03-2010, 16:01
|
|
|
Zadałem pytanie jednemu ze sprzedających na allegro takie interfejsy i odpisał mi :
"Nie wiem jak będzie interpretował to serwis, generalnie może Pan używać
interfejsu do diagnostyki w czasie gwarancji, proszę zapozna się z dyrektywą
unijną (dyrektywa 98/69/EC )"
Nie doszukałem się w tej dyrektywie nic o interfejsach tylko jest tam mowa o zanieczyszczeniu środowiska spalinami, co2 i takie tam. Co prawda nie czytałem wszystkiego od deski do deski bo to jest chyba tekst dla prawników a nie dla zwykłych ludzi, ale wnioskuję, że gdyby serwisy nie miały nic przeciwko temu to by to z pewnością wiedział a tak to odpowiedział wymijająco. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 17-03-2010, 16:06
|
|
|
-maro-, ty jedź do gazowników i niech poprawią złą instalację CE nie ma prawa świecić czy to na LPG czy na PB. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
|
|