PROBLEM Z ZAKUPEM AUTA NA CZĘŚCI :( |
Autor |
Wiadomość |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-02-2010, 23:19 PROBLEM Z ZAKUPEM AUTA NA CZĘŚCI :(
|
|
|
Witam.Może ktoś z forumowiczów podpowie co i jak :
Mam możliwość zakupu EAGLE TALONA TURBO ( AUTO PO KONTAKCIE Z DRZEWEM PRAWY BOK ) silniczek skrzynia i cała reszta malinka no już widzę jak śmiga w moim ECLIPSE 1g .
Problem mam tylko jeden - auto jest zarejestrowane i ubezpieczone w PL a człowiek od którego kupię auto sprzeda mi je tylko z umową kupna ... więc ubezpieczenie i cała reszta zostaje na "mnie" a nie chciałbym płacić potem do końca życia ubezpieczenia za auto które potne na żylety.
Jak kupić takie auto żeby potem nie było problemu ???
Gra warta świeczki bo i cena jest dość atrakcyjna... |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
|
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
|
Wysłany: 16-02-2010, 23:41
|
|
|
Musi być legalny sposób,skoro jest tylu handlarzy częściami.Zapytaj w wydziale komunikacji.
Pozdro. |
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
|
Wysłany: 16-02-2010, 23:50
|
|
|
Z reguły za bude dostajesz swistek kwestia dogadania.
Druga opcja wypowiadzasz ubezpieczenie i teoretycznie o aucie zapomina swiat. |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 17-02-2010, 08:16
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Druga opcja wypowiadzasz ubezpieczenie i teoretycznie o aucie zapomina swiat. | Jak można wypowiedzieć OC nie mając jego kontynuacji w innej firmie ? Jeśli nie wypowiesz albo nie wykupisz w nowej firmie to automatycznie przedłuży Ci się w starej. Tylko kradzież lub zezłomowanie zwalnia z obowiązku płacenia OC. Chyba że coś się w ustawie zmieniło ? |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 17-02-2010, 09:12
|
|
|
cns80 napisał/a: | Tylko kradzież lub zezłomowanie zwalnia z obowiązku płacenia OC. Chyba że coś się w ustawie zmieniło ? | Kradzież, złomowanie, odsprzedaż, nic się nie zmieniło, nawet jakbys chcial postawić sobie samochód w ogródku, aby robił za "krasnala ogrodowego" i gnił to i tak musisz płacić ubezpieczenie, pomimo tego że to auto jest Ci wogóle nie potrzebne. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
pawlos
Mitsumaniak Boski wiatr

Auto: EAxW
|
Wysłany: 17-02-2010, 10:04
|
|
|
sprzedaj komus z "Kazachstanu" i wyrejstruj w wydziale komunikacji
pozdrawiam |
_________________ reprezentant DREAM TEAM 2012
 |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 17-02-2010, 12:50
|
|
|
pawlos napisał/a: | sprzedaj komus z "Kazachstanu" | A jak Kazachstan wejdzie do strefy Shengen to będą faceta ścigać Widzę że same "legalne" sposoby. |
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 17-02-2010, 13:02
|
|
|
lombard - samochód można u nas wyrejestrować , natomiast co z ubezpieczeniem to bym raczej pytał w jakimś zakładzie ubezp. , czy jest taka możliwość . |
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
|
Wysłany: 17-02-2010, 16:55
|
|
|
Jak wypowiadałem ubezpieczenie,bo ubezpieczałem gdzie indziej,to się nie pytali gdzie,i nie musiałem pokazywać żadnych świstków. |
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
|
Wysłany: 18-02-2010, 02:03
|
|
|
a mój misiek stał 3 lata nie płacone było nic nie był ubezpieczony a teraz wziąłem ubezpieczenie i jeżdżę dalej jakaś tam kara była ale bez tragedii chyba z 500-700zł ale jak bym nie chciał dalej nim jeździć to świat by o nim zapomniał pewnie...
Zero przekrętów po prostu poszedłem do ubezpieczyciela i ubezpieczyłem potem od razu przegląd i jeżdżę |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
|
Wysłany: 18-02-2010, 09:24
|
|
|
Napewno nie sprzedawać rodzinie ani znajomym. Nowy właściciel ma obowiązek ubezpieczyć. Jak sobie ktoś kiedyś przypomni o istnieniu takiego autka to można dostać karę chyba do 5000 euro na ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny.
Niestety mamy dziwny kraj i nie można legalnie wyrejestrować samochodu zostawiając go sobie na części (z drugiej strony mniej porzuconych wraków po lasach).
Najlepiej dogadać się z jakimś złomiarzem, że za niewielkądopłatą przyjmie gołą karoserię, ew. dogadać się, że uzupełni się brak wagi jakimś złomem.
Nie wszyscy złomiarze się zgodzą bo wolą sami wymontować sprawne części i je sprzedać.
Ew. umowa z jakimś żulem, za kilka flaszek.
Zgłaszać kradzieży się nie opłaca bo podobno procedura wyrejestrowania jest czasochłonna i kosztowna. |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
|
Wysłany: 18-02-2010, 10:21
|
|
|
cns80 napisał/a: | Jeśli nie wypowiesz albo nie wykupisz w nowej firmie to automatycznie przedłuży Ci się w starej. |
to chyba nie jest zasadą. byłem w takiej sytuacji: auto się rozłożyło, przestałem więc płacić OC. po prawie roku od wygaśnięcia umowy poszedłem do ubezpieczyciela i pytam, czy mnie będą obciążać i czy przedłużyli sami polisę. odpowiedź: od roku nie jestem ich klientem, nie mogą sami przedłużyć polisy - to niezgodne z prawem, nawet jak jej nie wypowiedziałem, ALE... w każdym takim przypadku, gdy ktoś nie wypowie umowy, albo nie zgłosi sprzedaży, kradzieży etc. i przestaje płacić, ubezpieczyciel zgłasza sprawę do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego i ten ma z założenia ścigać takie przypadki - gdy auto nie zmieniło właściciela, a przestało być ubezpieczane. kiedyś kara wynosiła ok. 3000-4000pln, teraz trochę mniej, nie wiem dokładnie ile, ok 500 euro.
do lombard - sprzedawca, wg przepisów, musi sprzedać auto z ważnym ubezpieczeniem, w wydziale komunikacji nie przerejestrują auta, jeśli OC nie jest ważne minimum 2 tygodnie do przodu. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 18-02-2010, 10:37
|
|
|
lapass napisał/a: | byłem w takiej sytuacji: auto się rozłożyło, przestałem więc płacić OC. po prawie roku od wygaśnięcia umowy poszedłem do ubezpieczyciela i pytam, czy mnie będą obciążać i czy przedłużyli sami polisę. odpowiedź: od roku nie jestem ich klientem, nie mogą sami przedłużyć polisy - to niezgodne z prawem, nawet jak jej nie wypowiedziałem, | W którym roku miała miejsce ta sytuacja ? |
|
 |
|