|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS GDI] [ELEKTRYKA] Kontrolka akumulatora nie gaśnie??? |
Autor |
Wiadomość |
jola234567
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-02-2010, 23:14 [MSS GDI] [ELEKTRYKA] Kontrolka akumulatora nie gaśnie???
|
|
|
Witam!!!
Kupiłam SS 2 tygodnie temu. Po wszystich opłatach zaczęłam nim jeździć i okazało się, że nie gaśnie kontrolka akumulatora. Co to może być. Dodam, że wszystko chodzi ok, aku się nie rozładowuje, odpala od razu i jeździ jak błyskawica. Aha nie mogę otworzyć tylnich drzwi chociaż zamek centralny otwiera wszystkie rygle, a także aby otworzyć drzwi kierowcy jak wysiądę muszę , że tak powiem "poprawiać kluczykiem", tzn muszę przekręcić zamek jeszcze raz w kierunku otwierania drzwi (wygląda ta tak jakby zabezpieczenie przed ich otwarciem przez kogoś z zewnatrz jak siedzę w środku i jest to wkurzające). Jeśli ktoś móglby mi pomóc to proszę o jakiś komentarz. Z góry thx |
Ostatnio zmieniony przez cns80 05-03-2010, 10:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 01-03-2010, 09:02
|
|
|
jola234567, trochę naprowadziłoby nas, gdybyś napisała, o jaki model SS chodzi . jola234567 napisał/a: | okazało się, że nie gaśnie kontrolka akumulatora | . Jest spore prawdopodobieństwo, że skończył Ci się płyn do spryskiwaczy. Jego kontrolka jest tego samego koloru i jest obok. jola234567 napisał/a: | aby otworzyć drzwi kierowcy jak wysiądę muszę , że tak powiem "poprawiać kluczykiem", tzn muszę przekręcić zamek jeszcze raz w kierunku otwierania drzwi (wygląda ta tak jakby zabezpieczenie przed ich otwarciem przez kogoś z zewnatrz jak siedzę w środku i jest to wkurzające). | Może to być funkcja antynapadu, lub się siłownik "zapiekł", wtedy pomogłoby rozebranie boczku i wyczyszczenie oraz nasmarowanie np. WD 40 ramienia siłownika.
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
jola234567
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 01-03-2010, 19:58
|
|
|
Chodzi o wersję GDI z 1999 r, silnik 1.8. Na pewno jest to kontrolka akumulatora (płyn jest uzupełniony do pełna), a dziś jak na złość przestał działać obrotomierz |
|
|
|
 |
masha
Forumowicz MASHA
Auto: MSS 1.8 GDI AVANCE
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2007 Posty: 63 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-03-2010, 21:15
|
|
|
jola234567 napisał/a: | Chodzi o wersję GDI z 1999 r, silnik 1.8. Na pewno jest to kontrolka akumulatora (płyn jest uzupełniony do pełna), a dziś jak na złość przestał działać obrotomierz |
Sądząc po tym co piszesz, może to być jakiegoś typu zwarcie. Nie chcę być fatalistą i myślę, że powinien może wypowiedzieć się ktoś kto zna się bardziej na elektronice - ale może to być efekt, tego że ktoś grzebał przy zegarach, np. próbując "oszukać" kontrolkę poduszek/SRS i coś pogrzebał przy ścieżkach.
Pzdr |
_________________ Pzdr
MASHA
MSS 1.8 GDI AVANCE '01 |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 02-03-2010, 09:05
|
|
|
jola234567 napisał/a: | a dziś jak na złość przestał działać obrotomierz | ztym się sam też borykam , doraźnym rozwiązaniem jest puknięcie w szybkę, a żeby się tego pozbyć, należy zdemontować zegary i wyczyścić styki. masha napisał/a: | ale może to być efekt, tego że ktoś grzebał przy zegarach, np. próbując "oszukać" kontrolkę poduszek/SRS i coś pogrzebał przy ścieżkach. | Kolega może mieć rację. W moim mniemaniu masz dwa wyjścia:
1 skoro akumulator jest ładowany, zostawić tak, jak jest, ale ryzykując, że jak coś pójdzie nie tak, to auto stanie bez ostrzeżenia ;
2 wizyta w warsztacie elektryka samochodowego, co osobiście sugeruję .
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
|
|