Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi Colt 1.6 by LIPA
Autor Wiadomość
l_i_p_a 
Mitsumaniak

Auto: Colt CAO 1.3 12V 94r swap 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-01-2010, 18:26   Mitsubishi Colt 1.6 by LIPA

Mitsubishi Colt CA0
Rok prod. 1994 , 1.3 (CA1A) 75HP , swap na 1.6 (CA4A) 113HP

Silnik:
- było 1.3 swap na 1.6 4g92 113 HP (motor by czarnuch)
- olej Motul 15w/50

Układ dolotowy:
- seria

Układ wydechowy:
- brak katalizatora

Układ napędowy:
- krótka skrzynia z 1.3 - tak pasuje od 1.3 do 1.6 skrzynia!!wbrew temu co pisano na forum
- sprzęgło Exedy

Zawieszenie/Hamulce:
- felgi Dezent V 15" oponki Barum Bravuris 195/50/15
- przód obniżenie -20mm (zawias od 1.6)
- klocki hamulcowe Ferodo
- tył seria
- rozpórka przód

Środek:
- zegary AutoGauge (ciśnienie oleju, temp. oleju)- słupek
- audio ( Alpine/Blaupunkt- głośniki, Blaupunkt- radio)
- oprogramowanie Evoscan (Data Logger) odczyt z czujników w czasie rzeczywistym- obd2
- Cup holder -

Moc:
-pomiar (Peter-Gum)
114KM/ 137Nm

wykres:

Plany:
W końcu pomalować :)

Po zmianie zawiasu:

Przed swap'em silnika:

Zegary:

Kilka Fotek ze swap'a:
Plan: I dzień wyjmujemy, II ogarniamy komore, III wkładamy, IV odpalamy

Zaczęło się

Bi-moto(razem jakies 180KM) :)

Profi tulejka :)

Zmiana :) teraz ja:) Mój kumpel.

Dobra odkręcam...Pyk...Co to już odkręciłeś? Tutaj ja z (turbo)dynamometrem

Prace na finiszu...

Przedstawiam tutaj dokładny spis części i przeróbek przy swapie z 1.3 na 1.6

TUTORIAL SWAP 1.3 na 1.6 CA0
Stage I

-zawieszenie
Kupiłem okazyjnie na allegro całe mc persony z tarczami niby od ca0 gti - gość nie wiedział co miał chyba. (129 zł za całość 2 sztuki + przesyłka wyszła drożej ale jego :P bo kazał mi zapłacić 50 zł a wyszło go to 120zł czyli oddał mi za darmo praktycznie)Jak przyszły okazało się, że jest to po prostu zawias od 1.6, ale za to jakże miłą niespodzianką było kiedy zobaczyłem, że są to sprężyny obniżające, a klocki prawie nowe – UWAGA- Ferodo!! Niestety później już nie było tak kolorowo. Łożyska do wymiany i przeguby bo od 1.3 z piastą stały się jednością. Ale wymieniłem i miałem z głowy. Oczywiście byłem bardzo zadowolony później ze zmiany. Poprawiło się hamowanie i ogólny wygląd auta: pomalowane na czarno zaciski i obniżenie.
Zdjęcie zestawu przed montażem w głębi czerwone springi:

Przed założeniem :

Po założeniu: troszkę niżej:

Stage II
Zbieranie części:
W zestawie od jednego miśka miałem:
Silnik, kolektor dolotowy i przepustnica , przepływkę, ecu + wiązka silnika, sprzęgło, przekaźnik(dokładnie nie wiem co to jest-znajduję się za radiem (Zdjęcie):

Prawie wszystko co jest na zdjęciu miałem :

Potrzeba jeszcze było rozrusznika , alternatora, pompy wspomagania, chłodnicy, kolektora wydechowego, część wydechu od kolektora z łącznikiem elastycznym, zegary od 1.6 Nie wspominam już o wężach itp. Skrzynia została od 1.3 czyli pedałów i linek nie trzeba przerabiać było. Łapy skrzyni zostały tylko musiałem kupić jedną łapę od strony kierowcy(lewą stojąc tyłem do auta) już miałem wcześniej. Potrzebny będzie też akumulator (chyba że ma się jakiś większy)Chyba to wszystko co mi się kojarzy. Kawałek puszki filtra powietrza żeby przykręcić przepływkę. Do tego oczywiście filtry nowe, płyny, paski i oleje.
Jeżeli coś mi się przypomni to dopiszę.
Najgorzej trafić dobry alternator, ja z trzech złożyłem jeden (popękane obudowy to wada fabryczna chyba)
Co nie pasuje plug & play
1.Pompa Wspomagania.
Dalej musieliśmy dorobić tulejkę do pompy wspomagania i wziąć wkład od pompy od 1.3 żeby podłączyć wąż do wspomy, bo w 1.6 jest inna końcówka górna, ale udało się przełożyć i pasuje. Z tym trzeba uważać, żeby nie zgubić sprężynki żadnej ze środka bo będzie źle.
2. Chłodnica. Trzeba dorobić mocowanie chłodnicy bo w 1.3 jest w innym miejscu, a nie ma uniwersalnego pasa przedniego.
3. Wiązka. Trochę roboty jest także z przerobieniem wiązki bo w 1.3 alternator jest z przodu a w 1.6 z tyłu tutaj trzeba dobrego kabla użyć. Także trzeba dorobić kawałek wiązki do czujnika ciśnienia oleju który w 1.3 jest na środku bloku z przodu a w 1.6 z boku u góry. Popakowaliśmy w pancerze od wiązki kable i dopiero dobre oko dopatrzy się że coś nie gra. Czujnik ma teraz dwa podłączenia jedno ze starej wiązki od 1.3 a drugie od 1.6 jeżeli nie ma od 1.3 to nie świeci się kontrolka na zegarach. Jak są dwa wszystko gra :)

Jeżeli są jakieś różnice w rocznikach to trzeba przerabiać też sterowanie chłodnicy za pomocą ECU ale z tym już do czarnucha. Ja na początku nie przerabiałem i było ok. Niestety tylko na początku było ok, bo po pewnym czasie colt teraz troszkę głupieje. Po prostu gaśnie sobie. I myśleliśmy że to właśnie przez to ale czarnuch przerobił i nadal jest ten sam objaw. Nagrzewa się normalnie i ma prawidłowe obroty, żadne błędy nie wyskakują, i po prostu na biegu jałowym zdarza mu się zgasnąć.
A to tak na marginesie jaki mam problem mały. Trochę uciążliwy.
Wymieniłem już :
-przewody na ngk, świece, kopułkę i palec rozdzielacza zapłonu(tutaj tkwił problem w przerywaniu), sondę lambda, bo padło podejrzenie na nią. Teraz z odczytów evoscanu działa idealnie :) ale nadal gaśnie. Czyściłem też przepustnicę i krokowy i ustawiałem wg manuala. Aparat zapłonowy czarnuch zapewniał że jest ok. I nie wiem co to może być. Nie traci mocy, widać że wykres ładny to wina aparatu też odpada. Jeszcze muszę raz spróbować założyć drugą przepustnicę.

Myślę, że wiele wam się rozjaśniło w temacie podobno nie opłacalnych swapów z 1.3 na 1.6Wyniosło mnie to około 2,5 tys może mniej. I miałem wiele frajdy i zabawy przy swap'ie i dużo się nauczyłem dzięli temu. Połowę zainwestowanej kasy zwróciło mi się po sprzedaży części od 1.3.
A sprzedając colta 1.3 i szukając zdrowego 1.6 nie wiem czy było by to fajne czy stało by się uciążliwe, bo ciężko znaleźć coś zdrowego. Odpowiem na wszelkie pytania.

Pomógł. :)

Made in Japan

Ostatnio zmieniony przez l_i_p_a 17-11-2010, 10:46, w całości zmieniany 4 razy  

Kleju 
Forumowicz
Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Wysłany: 19-01-2010, 18:44   

I jak odczucia z jazdy po swapie tym małym potworkiem? :)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 19-01-2010, 18:48   

l_i_p_a, wielka prosba o "miniaturki" zdjec.

l_i_p_a 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2010, 18:50   

No jest mega lepiej, ale nie tak jak w cyborgu :) krótka skrzynia dobrze się sprawuje ze świateł, ale w trasie już spalanie wzrasta, ale wyprzedzanie jest łatwiejsze. no i zdrowy silnik to podstawa. Już poprawione sorki za te fotki zapomniałem. :)

Made in Japan

ApAcHoS 
Mitsumaniak

Auto: Volvo C70 Cabrio/ Grandis
Wysłany: 19-01-2010, 19:29   Re: Mitsubishi Colt 1.6 by LIPA

Projekt ciekawy :biggrin:

jak osiągi...? 8)

l_i_p_a 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2010, 19:38   

Na hamownii wyszło 114 KM ale myślę że ma trochę więcej, ale każda hamownia ma swoje zdanie :)

Made in Japan

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 19-01-2010, 20:13   

l_i_p_a, poproszę p wykład na temat skrzyni i spasowania, pasują wszystkie śruby? Jakie sprzęgło założyłeś - 1,3 czy 1,6?

l_i_p_a 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2010, 20:21   

Sprzęgło było razem z silnikiem od czarnucha 1.6 wszystkie mocowania pasują plug & play do tego rozrusznik oczywiście od 1.6. Mój colt jest po 94 roku tak jak czarnucha i może dlatego pasuje. wszystkie ząbki itp. pasują. Sprzęgło się mieści bez problemu. Nie mam zdjęć niestety żadnych. Ale pasuje i dzięki temu jest lepsze przyspieszenie. Jakoś skrzynia daje radę z 1.6 i nie narzekam

Made in Japan

macieekg 
Mitsumaniak

Auto: Colt CAO 1.6
Wysłany: 19-01-2010, 20:42   

Skoro lepsze osiągi to napisz przy ilu się kończą poszczególne biegi?
Jestem ciekaw.

l_i_p_a 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2010, 20:47   

Szczerze to nawet nie pamiętam. Nie cisnę do końca tylko między 6,0 zmieniam a 6,5-7 kiedy według wykresu jest to najlepsze, dalej nie opłaca się cisnąć :)

Made in Japan

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 19-01-2010, 21:40   

l_i_p_a napisał/a:
krótka skrzynia z 1.3 - tak pasuje od 1.3 do 1.6 skrzynia!!wbrew temu co pisano na forum

gratuluję! ;)
l_i_p_a napisał/a:
-pomiar (Peter-Gum)
114KM/ 137Nm

zdrowizna, trzyma serię ;)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 19-01-2010, 21:42   

l_i_p_a napisał/a:
krótka skrzynia z 1.3 - tak pasuje od 1.3 do 1.6 skrzynia!!wbrew temu co pisano na forum

Nawet da sie na niej troche pojezdzic :mrgreen:

l_i_p_a 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2010, 21:47   

No i wykres też bardzo ładny bez żadnych załamań straszliwych. I czuć że się napędza.

Made in Japan

kartomaniak gti 
Forumowicz
stary kartingowiec

Auto: CA5A ,Corsa B, Star 28 :)
Wysłany: 19-01-2010, 22:17   

skoro skrzynia od 1.3 pasi do 1.6 to do GTi też powinna podejśc...czy sie mylę?

l_i_p_a 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2010, 22:21   

No według tego wynika, że tak. Mi była skrzynia na rękę bo nie musiałem przerabiać na hydraulikę pedału, a z tym też roboty trochę jest

Made in Japan

Odpowiedz do tematu