Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: harpagan
15-10-2007, 02:02
jak podłączyć przełączniki do sterowania szybami ?
Autor Wiadomość
szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 23-09-2006, 16:39   jak podłączyć przełączniki do sterowania szybami ?

:? mam dylemata :?

kupilem niedawno silniki i przelaczniki do szyb , silniki dzialaja jak nalezy (podnosza i opuszczaja szyby) ale problem mam z podlaczeniem przelączników ......

jak zrobic aby mi to dzialalo ... (chcem aby kierowca mial mozliwosc sterowania obiema szybami , a pasazer tylko swoja szyba ) (jak podlaczylem po jednym przycisku na stronie to dzialalo ale jak chcialem podlaczyc ten trzeci przelacznik to byl ZONK :wink: robi zware i bespieczniki wywala :? )
jezeli macie jakies schematy albo sami cos majsterkowaliscie (jak podpiac te kabelki i gdzie ? )to bym prosil o rady i pomoc w rozwiazaniu tego problemu .

Z Gory Dziekuje

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 23-09-2006, 20:35   

nie wiem czy dobrze podpowiem, ale wlutuj diody w przewody, widziałem jak Bartek_NKM mi robił (co prawda alarm), ale wlutowywał

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2006, 10:07   

tomusn napisał/a:
ale wlutuj diody w przewody

hmmmm .... czyli jak ? mam zrobic tak jak na poczatku ? czyli podlaczyc na strone po przelaczniku i potem podpiac ten trzeci pod te same przewody co ten od pasazera , i potem dolutowac te diody ? ale gdzie mam dolutowac te diody ?
dorwalem ostatnio taki schemat :

jak myslicie czy by zadzialal ? ( i co to jest ten niebiesko-czerwony ? ) i czy mogl by mi ktos pokazac na tym schemacie gdzie podlaczyc diody ?
byl bym BARDZO a to Bardzo Wdzieczny za pomoc 8)

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2006, 11:21   

Przełączniki, które widzę u Ciebie wyglądają mi na Oplowskie - jedna rada: wywal je, są awaryjne ;-) Polecam kupno zwykłych przycisków do szyb, i zastosowanie poniższego schematu. Skuteczność 100% ;-)

tomusn, można diody, ale nie na taki prąd, szyby to około 15A przy dociąganiu na jeden silnik!!!!!!! Dioda przy takim prądzie spali się.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 24-09-2006, 11:24   

bartek_nkm napisał/a:
tomusn, można diody, ale nie na taki prąd, szyby to około 15A przy dociąganiu na jeden silnik!!!!!!! Dioda przy takim prądzie spali się.

hehe, chodziło mi o wywołanie fachowca!!!

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2006, 11:30   

Aha, tak dla informacji to uniwersalne przyciski kosztują około 16-20zł/szt. Mam możliwość załatwienia po 7zł/szt z podświetlaniem na niebiesko/czerwnono, lub bez podświetlenia ze strzałkami góra/dół, z tym, że czas oczekiwania na nie to około miesiąc.

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2006, 12:02   

bartek_nkm napisał/a:
Przełączniki, które widzę u Ciebie wyglądają mi na Oplowskie - jedna rada: wywal je, są awaryjne ;-) Polecam kupno zwykłych przycisków do szyb, i zastosowanie poniższego schematu. Skuteczność 100% ;-)

:? kurde kupilem je na gieldzie za 50 zl i myslalem ze da sie cos z nich zrobic (ale jak psuja sie ? czy bedzie problem z ich podlaczeniem ? )

czyli pozostaje mi dokupienie 3 zwyklego przelacznika w sklepie elektronicznym (bartek_nkm, a jak naprzyklad kierowca bedzie chcial opuscic szybe pasazera, a w tym samym czasie pasazer bedzie chcial ja podniesc czy nie dojdzie do zwary ? )

jeszcze jedno :wink: a od jakiego opla sa te przelaczniki ? moze uda mi sie je na allegro sprzedac i choc troche siana mi sie zwroci :wink:

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2006, 12:27   

Z podłączeniem nie powinno być problemu, jeśli będziesz wiedział jak one działają. Awaryjność polega na tym, że naciśniesz kiedyś, a szyba ani drgnie bo styk będzie wypalony ;-) Ewentualnie trochę dymu się pojawi :D

Kup 3 zwykłe, z którymi nie będzie żadnego problemu, a jeśli nawet to nowy kupisz za te 7zł a nie za 30zł. Te wyglądają na Opla Omegę B, ale nie mam 100% pewności. Jak wpiszesz, że od Opla to ktoś, kto będzie szukał właśnie takich to i tak je znajdzie.

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2006, 12:54   

bartek_nkm napisał/a:
Z podłączeniem nie powinno być problemu, jeśli będziesz wiedział jak one działają.

kurde chyba nie beda dzialaly :? teraz je rozebralem i zobaczylem ze maja inna konstrukcje i sposob dzialania ( ten podwojny ma jedna glówna szyne do przyciskow chyba mase , i jak sie nacisnie przycisk to on dotyka tej szyny , czyli LIPA chyba potrzebny jest jakis przekaznik do tych przelączników :( , a tak fajnie wygladaly i podswietlane za żółto :wink: )

bartek_nkm, dzieki za schemat :) , cos pokombinuje z tymi przelącznikami ,
Pozdrawiam

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 24-09-2006, 13:21   

Ja kupowałem przełączniki na Allegro po 15zł szt. Były podświetlane na niebiesko chyba, ja diodkę zmieniłem na zieloną żeby pasowało do reszty.
Zamontowane mam 2 przyciski w zaślepce pod radiem (niektórzy mają tam schowek)
Bartek_nkm - jak rozwiązałeś problem dziury po korbce?

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2006, 13:25   

Kupowałem cały zestaw podnośników do szyb i były tam takie fajne zaślepki na otwory, ale ja oczywiście chciałem mieć jak oryginał i aktualnie mam wycięte te czarne plastiki. Wygląda to makabrycznie, ale kiedyś znajde oryginały i wszystko ładnie schowam - póki co mam wiekie dziury ;-)

Jak ktoś chce to moge te zaślepki podesłać ;-)

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2006, 11:49   

:? jest Zonk :?
podlaczylem wszystko jak na schemacie i lipa wywala bezpieczniki , co robic ?
a przelączniki mam te zwykle ze sklepu elekrtonicznego ( po 16 zł)

czy do tego schematu cos jeszcze trzeba podpinac ?

takie przelaczniki :

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 26-09-2006, 15:26   

szpala85, mam identyczne przełączniki:)

Jaki bezpiecznik dałeś?

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2006, 18:05   

:mrgreen: dobra juz dziala :mrgreen: ( wywalilem diody od podswietlenia przelacznikow i jeszcze raz sprawdzilem kable ) wszystko OK !!! :D

dzieki wielkie za pomoc bartek_nkm, schemat pierwsza klasa 8) ( przycisk Pomógł juz poszedł )

tak wogóle to robilem te szyby w LT-ku (2004 rok ) (fabrycznie byly przyciski pod radiem ale to bylo o kant du... rozbic , dlatego zrobilem w bardziej wygodnym miejscu , na plastikach od drzwi , i gitara :mrgreen: , a te co kupilem od OPLA to zaraz na Allegro wystawie bo jednak maja inna zasade dzialania )

dalem 30 Amperowe bo 25 nie dawaly rady :)

Pozdrawiam

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2006, 21:54   

szpala85 napisał/a:
dzieki wielkie za pomoc bartek_nkm
nie ma sprawy ;-)
Szkoda tylko, że je polutowałeś, jak można to przy takich rzeczach daje się konektorki, bo jeśli coś sie kiedyś uszkodzi czy będziesz musiał zdjąć tapicerkę to trochę się namęczysz zanim to zrobisz ;-)

Mam u siebie zastosowany ten sam schemat i nawet takie same przełączniki, z tym, że z konektorkami i działa rewelacyjnie ;-) Bezpiecznik 30A, bo tak jak pisałem przy dociąganiu na jeden silnik idzie około 15A ;-)

Odpowiedz do tematu