Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CAxA] Wycieraczki, spryskiwacz, kaput!!
Autor Wiadomość
tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-01-2010, 21:54   [CAxA] Wycieraczki, spryskiwacz, kaput!!

Witam,
Opiszę wszystko w detalach.

W Sobotę grzebałem przy bezpiecznikach, szukałem przepalonego bezpiecznika od zapalniczki, generalnie każdy bezpiecznik wyjąłem i sprawdziłem, ale nie sądzę aby to była przyczyna.

Dzisiaj rano wsiadam do Miśka jadę i szyba zaszła syfem, więc psikam, elegancko wycieraczki wyczyściły (płyn zimowy, na 100% nie zamarzł).
Jadę dalej i znowu syf chcę psiknąć brak reakcji. Nie działa pompa, wycieraczki przód i tył.
Diagnoza bezpiecznik. Dojechałem do stacji wymieniłem sprawdzam:
Wycieraczki się ruszają, git.
Tył też, git.
Psikam, działa git,
Jadę dalej do pracy znowu psikam jest ok. wycieraczki chodzą.

Wieczorem wracam z pracy, wycieraczki chodzą, psikam dwa razy na szybę - działa.
Po minucie znowu chcę psiknąć, słyszę taki cichy tryk (bezpiecznik się spalił) - nie działa.
Parkuję wymieniam bezpiecznik, wycieraczki chodzą, chcę psiknąć znowu tryk i nie działa.

Jako że nie miałem już bezpieczników 15A, wsadziłem 20 A, niestety przy próbie psiknięcia też się spalił. Potem jeszcze poczekałem aż samochód się nagrzeje i wyschnie bo myślałem że może jakoś wilgoć, podniosłem maskę żeby zobaczyć czy gdzieś iskry nie ma, kobieta chce psika, [...] bezpiecznik poszedł.

Wycieraczki działają, jednak każde użycie pompy od razu zanim jeszcze płyn poleci pali bezpiecznik.

Jutro do roboty dojadę, ale powiedzcie mi gdzie szukać awarii bo latać z butelką i polewać szybę jest upierdliwe. Widzę że przy zbiorniczku są jakieś przewody, ale nie wiem który za co odpowiedzialny jest, poradźcie gdzie szukać przebicie lub zwarcia bo to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne. Dziwi mnie tylko fakt że parę razy zadziałało.

LICZĘ NA WAS!!! :axe: :axe: :axe:

edit: wulgaryzm

Chcesz skrytykowac gaz - przeczytaj!!!!
Ostatnio zmieniony przez karolgt 06-01-2010, 02:10, w całości zmieniany 2 razy  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-01-2010, 22:01   

tttwm, prawdopodobnie silniczek spryskiwacza robi zwarcie, wypnij z niego wtyczke wsadz bezpiecznik, taki jaki powinien byc, nie wiekszy i spróbuj wlaczac spryskiwacze, jezeli dalej sie bedzie przepalal wina bedzie lezec po stronie instalacji albo mechanizmu wycieraczek, jezeli nie przepali to najprawdopodobniej pomoze wymiana silniczka spryskiwacza
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

arczi4
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2010, 22:03   

Sluchaj a jak bys odpiol wtyczki do silniczkow od spryskiwaczy i wtedy sprobowal sobie psiknac na szybe, gdy wywali bespiecznik to wiadome ze na kablach gdzies zwara albo woda sie dostala, a gdzy nie wywali to moze silniczek od spryskiwaczy padl

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Wysłany: 04-01-2010, 22:04   

A jak dla debila, napiszecie które dokładnie mam odpiąć??

arczi4
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2010, 22:11   

te przy zbiorniczku od spryskiwaczy

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Wysłany: 04-01-2010, 22:31   

czyli odpiąć wszystkie, a która kostka jest dokładniej od czego. Bo do zbiorniczka idą chyba dwie kostki jednak jak by wyżej druga niżej, mówię z pamięci.

arczi4
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2010, 22:49   

jedna bodajze od przednich spryskiwaczy a druda od tylnego, tak mi sie zdaje bo przy zbiorniku sa 2 silniczki od sprysku

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Wysłany: 05-01-2010, 06:37   

acha to jeśli są dwa, to może najpierw sprawdzę ten z tyłu, jeżeli nie przepali to będzie wiadomo że zwarcie jest w przewodach a nie np w kierownicy.

[ Dodano: 05-01-2010, 09:00 ]
ok, pompka z tylu działa, niestety z przodu odrazu się przepala bezpiecznik, napewno to nie sprawa wilgoci bo samochód był 1,5 godziny na choodzie, nie padał śnieg i było względnie sucho wiec sądzę że niezaleznie jaka wilgoć to i tak by wyschło.

o 12 pobawie się w odłanczanie kabelków, jeśli ktoś ma jakiś pomysł prosze o pomoc.

arczi4
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2010, 11:21   

czyli jak odpioles kostke z pompk od przednich spryskiwaczy to i tak sie przepala bezpiecznik, sprawdz kostke moze tam kable zwarly.
Ostatnio zmieniony przez arczi4 05-01-2010, 11:35, w całości zmieniany 1 raz  

lukaszpl 
Mitsumaniak
..::Grim Reaper::..

Auto: Carisma GDI LX
Wysłany: 05-01-2010, 11:30   

Napisał że dzisiaj będzie odłączał wtyczki ... i nie bespiecznik tylko beZZZpiecznik.
Trzeci post który nic nie wnosi do tematu i piszesz całkowicie bez zrozumienia tego co już jest napisane.

A w temacie proponuję zrobić taki test, żeby zamiast spryskiwacza przedniej szyby podłączyć żarówkę. Jeżeli odepniesz silniczek wtedy obwód będzie otwarty i nie wiele to da. Jeżeli wsadzisz żarówkę to obwód będzie zamknięty i wyeliminujesz silniczek który prawdopodobnie robi zwarcie.

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Wysłany: 05-01-2010, 12:47   

lukaszpl napisał/a:
Jeżeli odepniesz silniczek wtedy obwód będzie otwarty i nie wiele to da. Jeżeli wsadzisz żarówkę to obwód będzie zamknięty i wyeliminujesz silniczek który prawdopodobnie robi zwarcie.

Też mi się wydawało że odpalanie bez podłączonego silniczka nic nie da, ale spróbowałem :)

Jak już pisałem tylna pompka działa, przednia pompa, to kostka po prawej stronie, odłączyłem ją jak pisał kolega wyżej i bezpiecznik nie przepalił się, wycieraczki mieliły na sucho. Obejrzałem dokładnie wtyczkę i nie widziałem nigdzie zwarcia ( w sumie przewody na tylnej pompie są w gorszym stanie), moją uwagę zwróciły ośniedziałe końce pompki, więc wziołem i je z tego oskrobałem, oskrobałem też końcówki przewodów, podłączyłem i odpaliłem. DZIAŁA!!

Dziwne wydaje mi się aby przyśniedziałe końcówki mogły powodować coś takiego, ale cóż. Ogólnie odnoszę wrażenie że spryskiwacze nabrały mocy, aż tak to nigdy nie psikały.

Zobaczę jeszcze wieczorem jak będę wracał z roboty, napiszę co i jak było.

Trzymajcie kciuki :)

[ Dodano: 05-01-2010, 12:50 ]
A jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, czy (jesli dalej by zwierało) zamiast żarówki mogę podłączyć pompkę tylną, sądzę że nie robi to róznicy (chyba, tak mi się wydaje), bo z tego co zobaczyłem to kostki do podłączenia są takie same.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 05-01-2010, 16:53   

tttwm, jeżeli było zaśniedziałe to mogło się przez to robić zwarcie, co do odpinania kostki i sprawdzania układu bez odbiornika, taki zabieg takze da informacje, bo jezeli gdzies po drodze w wiazce elektrycznej bedzie zwarcie to takze wywali bezpiecznik, wiec zabieg z zarówka nie jest konieczny, narazie niczym sie nie przejmuj, jak obecnie jest dobrze i hula to nic tylko sie cieszyc, ewentualnie moglbys jeszcze te styki co czysciles psiknac preparatem do stykow.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Wysłany: 06-01-2010, 09:05   

Wszystkim dziękuję za pomoc, jak narazie gra gitara, spryskiwacze działają, więc sądzę że to byla kwestia brudnych styków.

Misiek :) 
Mitsumaniak
Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Wysłany: 04-02-2010, 19:47   

ja się dołącze, u mnie po malowaniu całego auta (na wiosne odebrałem) nie działa tylni spryskiwacz. Jak nacisne guzik to działa pompka, ale płyn nie leci. W którym miejscu może być kłopot??
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany

08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96

pyjte 
Mitsumaniak
Klaun Szyderca

Auto: demo