Czy ktoś wie.... |
Autor |
Wiadomość |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 16:18 Czy ktoś wie....
|
|
|
Ostatnio sie nad tym zastanwiałem...............
Czy ktoś wie jak liczy sie w Polsce odległości-tzn np. przy ulicy znak pokazuje Gdynia -Szczecin 400km - od jakiego miejsca są liczone te odległości?? gdzie w Gdyni zaczyna się to liczenie a gdzie konczy w Szczecinie???--czym są te punkty odniesienia. Jak to wygląda w miastach a jak na wsiach??
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-01-2007, 16:21
|
|
|
km zawsze liczy się do poczty na wsi i do poczty głównej w mieście |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 31-01-2007, 16:28
|
|
|
tez sie zawsze zastanawiam, bo np. z Ocypla do Lubichowa jest 8 km, a juz z Lubichowa do Ocypla tylko 7 - w kazdym razie takie znaki stoja na wyjazdowce z obu tych miejsc
jest to dosyc ciekawa sytuacja, ale nauka radziecka zna takie przypadki - np. od poniedzialku do piatku sa 4 dni a od piatku do poniedzialku 3 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 31-01-2007, 16:34
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | tez sie zawsze zastanawiam, bo np. z Ocypla do Lubichowa jest 8 km, a juz z Lubichowa do Ocypla tylko 7 | Może zakręty są tylko w lewo na przykład .... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 18:17
|
|
|
adaho_krak-czyli wyznacznikami są zawsze poczty tak???? a co jak na wsi nie ma poczty a znak pokazuje ze do niej jest 4km?? to do granicy wsi czy do mieszkania sołtysa??
Krzyżak i tak nie jest źle jak jeździłęm autkiem po Krecie to tam są dopiero zasady-jedziesz do miejscowosci i Ci pokazuje np.50km jedziesz 15 min i Ci pokazuje znopwu 50km...jedziesz dalej i znowu 50.....a następny znak 55....wiec nie wiesz co sie dzieje i jedziesz dalej a tam znak 8km |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 31-01-2007, 18:21
|
|
|
adaho_krak napisał/a: | km zawsze liczy się do poczty na wsi i do poczty głównej w mieście |
a jak na wsi nie ma poczty
Z tego co ja wiem, to zawsze jest liczone do "centralnego punktu" ale nie wiem na jakiej podstawie się go wyznacza.
W Gdańsku ten punkt to jest (chyba) na skrzyżowaniu Wałów Jagiellońskich z Kartuską.
Krzyzak napisał/a: | tez sie zawsze zastanawiam, bo np. z Ocypla do Lubichowa jest 8 km, a juz z Lubichowa do Ocypla tylko 7 - w kazdym razie takie znaki stoja na wyjazdowce z obu tych miejsc |
Na podstawie moich powyższych domniemywań, mogę to Darku wytłumaczyć z matematycznego punktu widzenia w taki sposób, że:
z rogatek Ocypla do centrum Lubichowa jest 8 km
z rogatek Lubichowa do centrum Ocypla jest 7 km
... a przecież to nie są te same odcinki drogi, dokładając do tego zaokrąglenie (7550m i 7450m) to tak właśnie może być
hm.... no taka jest moja teoria |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 18:26
|
|
|
ja kiedyś słyszałem ze odległości sa mierzone od dworca pkp do dworca pkp ale nie wiem czy to prawda dlatego sie pytam-w sumie codziennie sie z tego korzysta a nikt nie wie jak to jest:) (prawie nikt) |
Ostatnio zmieniony przez dm17 01-02-2007, 11:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 23:43
|
|
|
Najbardziel logiczne by bylo gdyby bylo mirzone do granicy miasta. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 01-02-2007, 08:39
|
|
|
dylson napisał/a: | Najbardziel logiczne by bylo gdyby bylo mirzone do granicy miasta. |
a ja uważam, że byłby to duży bład, gdyż po pierwsze, granice miast się zmieniają i to ostatnio w szybkim tempie
a po drugie byłyby duże sprzeczności w obliczaniu odległości np
Gdańsk - Gdynia - 5
Gdynia - Reda - 5 km
... ale z Gdańska do Redy jest już jakieś 25 km
to wyliczenia orientacyjne od granicy do granicy miasta
Wczoraj sprawdziłem na mapie GPS, jakie punkty mi się pokarzą, gdy obliczę sobie trasę Gdańsk-Warszawa i ..... byłem bardzo zdziwiony
Punkt centralny Gdańska - ul Sucharkiego - to jest jak się zjeżdża z tego nowego mostu "linowego" przy ul Elbląskiej
Punkt centralny Warszawy - ul Zwycięzców - to jest mniej więcej w połowie między Al. Stanów Zjednoczonych a ul Waszyngtona
Mocno mnie zdziwiły te punkty (pomyślałem, że może jakiś wpływ na nie ma wyznaczana trasa) i wyznaczyłem inne trasy do obliczeń (Gdańsk-Szczecin i Warszawa-Kraków) i również były te sam punkty odniesień.
Czy może ktoś sprawdzić na swoim GPSie jak z tym jest, bo może to tylko moja mapa tak wyznacza.
Ja mam mapę Navigo |

|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2007, 11:04
|
|
|
Dzwoniłem dzis do Zarządu Dróg Wojewódzkich w Gdańsku i jegomość pracujący tam powiedział ze odległości ustala sie na podstawie granicy miast cos nie ma to dla mnie sesnu bo z Redy do Gdańska jest znak kótry mówi ze jest 36km ale przeciez to bzdura bo jak jeżdze na uczelnie to w osowej juz jestem w Gdańsku a tam mam znacznie mniej niz 36km skoro na starówke mam 42km.............
[ Dodano: 01-02-2007, 11:35 ]
hehehe ,ale beka.
Wykonałem 9 telefonów aby ustalić-czułem sie jak Janusz W ustalający prawde
A wiec jak pisałem nikt mi nie pomógł......zadzwoniłem do Redy do Urzędu Miasta i pan powiedział co mu sie wydaje ale nie udzielił mi jednoznacznej odpowiedzi.....dał mi namiar na Generalną Dyrekcje Dróg Krajowch ..............wiec dzwonie tam.......podnosi kolejna osoba i mówi ze mi ze ona nie wie ale mnie przełączy do kogos kto wie..........tak 5 razy......ostatnia osoba powiedziała mi ze ona nie wie ale naczelnik bedzie wiedział, bo on zna przepisy i mi odpowie na to pytanie .....dzownie ale naczelnik na spotkaniu wiec kazano mi zadzwonic za 15 min.......zadzwoniłem i szanowny pan powiedział mi ze to liczy sie od centrum miasta-nie ma ściśłe określonego punktu,ulicy,urzedu itd.poprostu ogólnie przyjęte centrum......wiec powiedział no dobrze a jak mamy na drodze jakąś wieś to jak sie liczy odległość bo niektóe wsi nie maja centrum i leżą wzgdłuż drogi głównej---cisza w słuchawce--powiedział ze tego to on nie wie ale dał mi numer do Warszawy ze tam jest niby jakis super hiper specjalista który napewno wie ---grzecznie podziękowałem i dałem sobie juz spokój.
Dostałem mniej wiecej odpowiedz na moje pytanie......ale jestem głęboko w szoku wiedzą osób które powinny takie rzeczy wiedzieć (przynajmniej dla mnie)
Pozdrawiam
PS.Akbi to tez pewnie jest rozwiązaniem Twojego problemu-kazdy program pewnie przyjmuje inny punkt odniesienia w centrum stąd te ulice |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 01-02-2007, 17:22
|
|
|
dm17, ale się uśmiałem czytając Twoją historię
Gratulacje za cierpliwość, ja już dawno się przekonałem, że wielu ludzi mało wie na temat tego co "wykonuje w pracy":lol:
dm17 napisał/a: | PS.Akbi to tez pewnie jest rozwiązaniem Twojego problemu-kazdy program pewnie przyjmuje inny punkt odniesienia w centrum stąd te ulice |
dlatego chciałem, aby jeszcze ktoś to sprawdził u siebie, na innej mapie aniżeli ja mam |

|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2007, 10:33
|
|
|
A z tego co ja się kiedyś dowiadywałem to odległości mierzone są z centralnego punktu miasta/wsi - w Warszawie taki punkt jest na skrzyżowaniu/rondzie koło PKiN (stoi tabliczka z odległościami do różnych miast). |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2007, 16:56
|
|
|
bo Ty Słomo dowiadywałeś sie u tego super hiper specjalisty z Wawy który napewno wszystko wie |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2007, 12:54
|
|
|
dm17 napisał/a: | bo Ty Słomo dowiadywałeś sie u tego super hiper specjalisty z Wawy który napewno wszystko wie |
Nie, informacji zaczerpnąłem u siebie w mieście
...do tego hiper ze stolicy cięzko się dostać |
|
|
|
 |
|