Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1A 1.3] Problem z pracą silnika!!
Autor Wiadomość
kabanos 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 2001 1,3 16V
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-03-2010, 15:24   [CJ1A 1.3] Problem z pracą silnika!!

Witam,
jestem posiadaczem samochodu mitsubishi colt z 2001 roku, silnik 1,3 ten mocniejszy 16V 82KM.
Samochód kupiłem nie odpalający. Zepsuty był immobiliser, został wymieniony cały moduł(komputer). Następnie samochód zapalił no i chodził tylko na "dwa gary". Wymieniłem moduł zapłonowy i wszystko było ok. Pojeździłem około 2/3 tyg i znowu to samo, ale tym razem cewka się nie grzeje, a podczas jazdy jakiś dziwny dźwięk słychać z pod maski....

POMOCY: co to może być??

przy dodawaniu gazu jest się podniesie maskę jest takie jakby "zasysanie powietrza".
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 06-03-2010, 11:49, w całości zmieniany 1 raz  

tom17 
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Wysłany: 05-03-2010, 18:07   Re: colt 1,3 16V 82KM, problem z pracą silnika!!

kabanos napisał/a:
przy dodawaniu gazu jest się podniesie maskę jest takie jakby "zasysanie powietrza".

a układ dolotowy masz szczelny?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 05-03-2010, 18:09   

kabanos napisał/a:
Rozregulowana przepustnica? Posłuchaj skąd dokładnie dochodzi syczenie.

kabanos 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 2001 1,3 16V
Wysłany: 05-03-2010, 20:14   

Zrobiłem tak: wróciłem do domu, i na włączonym silniku wyciągnąłem najpierw pierwszą święce(z pierwszego modułu)-bez reakcji, czyli silnik chodził tak samo, następnie wyciągnąłem święce z drugiego modułu... no i ku mojemu zdziwieniu silnik zaczął chodzić tak jak trzeba, no i teraz pytanie się nasuwa, co mogło być tego powodem? Może warto jest wymienić kable, bo świece mam wszystkie nowe:)

układ dolotowy, tłumiki wszystkie wymieniona są na nowe... samochód przez prawie 3 lata stał w niemczech, w Polsce około 2tyg u mechanika, który wymieniał komputer:) przebieg tylko 76tys.km z książka!! Generalnie, już raz w trasie zdarzyło mi się, że przez chwile nie chodził jak powiniem, no ale wszystko szybko ustało:) paliwo leje 98 100oktanowe na shellu, więc autu niczego chyba nie brakuje:)

jakieś pomysły czemu tak się dzieje??

oczywiście dziękuję za odzwew, fajnie tutaj!!!

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-03-2010, 11:02   

Kable zapłonowe to część eksploatacyjna, którą się co jakiś czas wymienia, więc wymień, a paliwko wystarczy mu 95.

Odpowiedz do tematu