Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tryb GDI - dziwny odgłos
Autor Wiadomość
forke 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI, 2000 lift
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-03-2010, 20:10   Tryb GDI - dziwny odgłos

Witam,

po ostatnim gruntownym przeglądzie i wymianie części eksploatacyjnych (łożyska, olej, świece, przepustnica, tarcze, klocki itd itp) musiałem nauczyć Cari obrotów, bo mechanik odłączył akumulator na czas wymiany. Zrobiłem to wg instrukcji na forum "nauka obrotów GDI". Zaraz po tym zabiegu pojechałem na autostradę i po ok 30km jazdy przy ~130km/h zauważyłem bardzo niepokojący objaw. Mianowicie Cari przy utrzymywaniu stałej prędkości 130km/h w trybie GDI wydaje odgłos, który w środku brzmi mniej więcej jakbym jechał po takiej bardzo chropowatej drodze (np. takiej w czasie remontu po zdarciu wierzchniej warstwy asfaltu).

Dodaję gazu, gaśnie lampka GDI - odgłos mija momentalnie.
Puszczam gaz - lampka GDI się świeci, auto wytraca prędkość - odgłos mija momentalnie.

Od tego czasu przejechałem już ponad 500km, bo myślałem, że się "rozjeździ", ale bez zmian. Co to może być ? Możliwe, że Cari źle się nauczyła obrotów ? Powinienem spróbować ponownie ? Czy może jest inny powód ?

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 08-03-2010, 21:06   

Wszystko OK z zaworem EGR?

Obecnie: F34

forke 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI, 2000 lift
Wysłany: 08-03-2010, 21:46   

Nie mam pojęcia :) Mechanik czyścił przepustnicę, czy robił coś przy EGR - nie mam pojęcia. Nic o tym nie wspominał. Nie mam teraz czasu, żeby oddać auto znowu na serwis. A co mogłoby być nie tak z EGR, żeby wydawało takie odgłosy ?

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 09-03-2010, 11:18   

Zapytałem o EGR, bo z tego co rozumiem, to EGR wraca spaliny z powrotem do komór cylindrów podczas pracy w trybie ECO.
A czytałem, że EGR jak jest brudny, to może powodować dziwne dźwięki.

Obecnie: F34

Odpowiedz do tematu