|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Tryb GDI - dziwny odgłos |
Autor |
Wiadomość |
forke
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI, 2000 lift
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-03-2010, 20:10 Tryb GDI - dziwny odgłos
|
|
|
Witam,
po ostatnim gruntownym przeglądzie i wymianie części eksploatacyjnych (łożyska, olej, świece, przepustnica, tarcze, klocki itd itp) musiałem nauczyć Cari obrotów, bo mechanik odłączył akumulator na czas wymiany. Zrobiłem to wg instrukcji na forum "nauka obrotów GDI". Zaraz po tym zabiegu pojechałem na autostradę i po ok 30km jazdy przy ~130km/h zauważyłem bardzo niepokojący objaw. Mianowicie Cari przy utrzymywaniu stałej prędkości 130km/h w trybie GDI wydaje odgłos, który w środku brzmi mniej więcej jakbym jechał po takiej bardzo chropowatej drodze (np. takiej w czasie remontu po zdarciu wierzchniej warstwy asfaltu).
Dodaję gazu, gaśnie lampka GDI - odgłos mija momentalnie.
Puszczam gaz - lampka GDI się świeci, auto wytraca prędkość - odgłos mija momentalnie.
Od tego czasu przejechałem już ponad 500km, bo myślałem, że się "rozjeździ", ale bez zmian. Co to może być ? Możliwe, że Cari źle się nauczyła obrotów ? Powinienem spróbować ponownie ? Czy może jest inny powód ? |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
|
|
|
 |
forke
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI, 2000 lift
|
Wysłany: 08-03-2010, 21:46
|
|
|
Nie mam pojęcia Mechanik czyścił przepustnicę, czy robił coś przy EGR - nie mam pojęcia. Nic o tym nie wspominał. Nie mam teraz czasu, żeby oddać auto znowu na serwis. A co mogłoby być nie tak z EGR, żeby wydawało takie odgłosy ? |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 09-03-2010, 11:18
|
|
|
Zapytałem o EGR, bo z tego co rozumiem, to EGR wraca spaliny z powrotem do komór cylindrów podczas pracy w trybie ECO.
A czytałem, że EGR jak jest brudny, to może powodować dziwne dźwięki. |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
|
|