Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer kopie!
Autor Wiadomość
Zorro123
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2010, 10:05   Lancer kopie!

Otóż mój samochód przy każdym wysiadaniu z niego (nie ważne czy byłem w nim pół minuty czy dwie godziny) mnie kopie!!! Przeskok iskry jest dość mocny i zaczyna mnie to lekko irytować. Co radzicie? Czy założyć pasek uziemiający a jeśli tak to jaki i gdzie? Czy ktoś ma podobne wrażenia? Czym to może być spowodowane? mam nadzieję że takie kopnięcie po raz setny nie jest szkodliwe dla zdrowia. :D Mam juz pewien sposób : po prostu najpierw wysadzam nogę i dotykam ziemi a potem kolanem do karoserii i wtedy kopie nogę ale to zaczyna być uciążliwe.

alfiq 
Forumowicz
dexter

Auto: Lancer Sportback Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-03-2010, 10:09   

A nie masz przypadkiem wełnianego płaszcza/ kurtki ? Jeśli tak, to pewnie chodzi o to, że od pocierania będzie się gromadził malutki ładunek elektryczny, który sobie przeskoczy na Ciebie :) Ja mam płaszcz wełaniany i dzieje się to samo, a w kurtce sportowej już nie. Moim zdaniem to wina tapicerki, która do tego tarcia się przyczynia, bo w poprzednim aucie, gdzie miałem welurową, nic takiego się nie działo. Ale mogę się mylić :)

roobku 
Forumowicz
inż.

Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Wysłany: 09-03-2010, 10:25   

mam podobnie, ale tylko przy pewnych kombinacjach ubioru, często problem załatwia stosowanie po praniu płynu do płukania tkanin o właściwościach antystatycznych

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-03-2010, 10:26   

To zawsze chodzi o elektryzujące się ubranie i to nie Lancer Cie kopie tylko Ty kopiesz Lancerka :P
Rada przy wysiadaniu pierwsze chwytasz ręką drzwi (jakaś część metalową np. ramkę szyby) i potem zaczynasz manewr wysiadania trzymając ją.

April77 
Mitsumaniak
April77

Auto: Lancer
Wysłany: 09-03-2010, 12:14   

krzychu napisał/a:
To nie Lancer Cie kopie tylko Ty kopiesz Lancerka :P
Rada przy wysiadaniu pierwsze chwytasz ręką drzwi (jakaś część metalową np. ramkę szyby) i potem zaczynasz manewr wysiadania trzymając ją.

I uwaga na stacji benzynowej!!!
Film ku przestrodze
http://www.youtube.com/watch?v=PGCbSKmiNKE

Pozdrawiam

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-03-2010, 12:22   

Uwaga szczególnie w ciepłe dni (jak jest zimno efekt nie występuje). Ja zawsze pierwsze dotykam się auta a potem otwieram kurek do tego nigdy nie puszczam pistoletu (chodź tankuje na blokadzie do końca to trzymam metalowy element na pistolecie on tam jest specjalnie nie plastikowy).

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 09-03-2010, 12:46   

krzychu napisał/a:
(jak jest zimno efekt nie występuje).
Właśnie u mnie zimą najlepiej kopie, latem jeszcze tak nie miałem. Człek ubrany jest na cebulkę i mnióstwo syntetyku na sobie ma, a tapicerka też syntetyk i łapiemy ładunki jak się patrzy.

macior 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8cvt'10,Micra1.0cvt00
Wysłany: 09-03-2010, 12:53   

wczoraj w Kraku w dzeń ok 0st. i właśnie wczoraj zaczął mnie kopać
- analiza garderoby wskazuje na nibywełniany płaszczyk,
a moze to przez to że nie golę pleców :D

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-03-2010, 14:12   

Trik napisał/a:
krzychu napisał/a:
(jak jest zimno efekt nie występuje).
Właśnie u mnie zimą najlepiej kopie, latem jeszcze tak nie miałem. Człek ubrany jest na cebulkę i mnióstwo syntetyku na sobie ma, a tapicerka też syntetyk i łapiemy ładunki jak się patrzy.

Myślałem o zapłonie paliwa przy tankowaniu -> czym cieplej więcej oparów. W zimie tych oparów prawie nie ma.

Beny_s 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 12-03-2010, 09:22   

A mnie to zaczął kopać tak gdzieś od 3 dni, wcześniej nic nie było, a teraz codziennie :-X
Może pogoda itp.. wierzchniego ubrania w tym czasie nie zmieniłem

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 12-03-2010, 10:45   

Beny_s napisał/a:
wierzchniego ubrania w tym czasie nie zmieniłem
A buty? Buty zmieniałeś? :D Mnie kopała Astra, ale tylko jak nosiłem pewne buty. Przy innych nie :)

Zorro123
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2010, 12:18   

Założyłem pasek uziemiający i powiem szczerze jest dużo lepiej choć nie idealnie. Trochę obciachowo wygląda z takim paskiem ale co tam. :D Najwazniejsze że już prawie (czasem leciutko) nie kopie.

Beny_s 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 14-03-2010, 10:24   

Luk napisał/a:
A buty? Buty zmieniałeś? :D Mnie kopała Astra, ale tylko jak nosiłem pewne buty. Przy innych nie :)

Butów niestety też nie zmieniłem, ale jakoś wczoraj samo przeszło.. dziś też nie kopał :) Może pogoda, wilgotność.. albo się już rozładował..

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 14-03-2010, 10:58   

Może Ci żona poprzednim razem pranie bez płynu zmiękczającego zrobiła?

Najbardziej elektryzuje się (z moich obserwacji) przy mrozie i przy bardzo suchym powietrzu. Dodatkowo podatniejsze na ten proces są tapicerki welurowe.
Swego czasu jeździłem Chevy z welurem grubym na pół centymetra - po tygodniu bałem się z niego wysiadać. Drzwi zamykałem łokciem, a w nocy było widać ognie św. Elma ;)

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2010, 11:01   

krzychu napisał/a:
potwierdzam :!: chociaz Galant mnie nie kopie ale na innych autach przetestowane

Odpowiedz do tematu