Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Docieranie hamulców
Autor Wiadomość
spooner
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2008, 16:46   [Carisma] Docieranie hamulców

Witam wszystkich forumowiczow.
Mam pytanie czy po wymianie klockow na tylnej osi w Carsimie 2001 DiD nalezy je dotrzec bo spotkalem sie z opinia ze na tyle nie trzeba tego robic, chociaz uwazam ze jest to niezbedne. Jezeli trzeba to zrobic to jak je najlepiej dotrzec?
Ostatnio zmieniony przez glina 24-01-2013, 12:02, w całości zmieniany 1 raz  

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-03-2008, 17:03   

Myślę, iż ten link Ci pomoże; )
Docieranie Hamulców

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2008, 19:50   

wielkie dzieki

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2009, 21:27   

polecam klocki na przód ebc black mają taką powierzchnię na początku klocka ułatwiającą docieranie!! ja docierałem 4-7 hamowań od 80 do 0 ale delikatnie jednostajnie i do zera i znowu 80 i abarot.
tarcze się zagotowały i potem studzenie i gotowe.

carismax 
Mitsumaniak
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-03-2010, 09:35   

adipaw napisał/a:
polecam klocki na przód ebc black mają taką powierzchnię na początku klocka ułatwiającą docieranie!! ja docierałem 4-7 hamowań od 80 do 0 ale delikatnie jednostajnie i do zera i znowu 80 i abarot.
tarcze się zagotowały i potem studzenie i gotowe.

Hmmm... moim zdaniem to najgorsze co można zrobic żeby doprowadzić do zagrzania nowych klocków. Klocki puchną i poźniej źle się układają. Pozatym zaciski mogą się zapiec. Prawidłowe docieranie powinno odbywać się poprzez rozpędzenie samochodu do powiedzmy 80km/h i hamowaniu z czuciem do 40km/h żeby było stałe chłodzenie powietrzem układu hamulcowego.
Generalnie trzeba też uważać podczas pierwszego ruszenia pojazdu bo (jeśli nie robiliśmy tego sami) ktos mógł pozostawić np. tłuste tarcze i wtedy hamulec może nie hamować prawidłowo. Trzeba zawsze pamiętać o odtłuszczeniu benzyną lub specjalnym do tego środkiem tarcz i klocków. Warto też pamiętać o wyczyszczeniu i przesmarowaniu prowadnic po których porusza się klocek.

Odpowiedz do tematu