Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CB0] żarówki i żaróweczki - szybkie pytanko
Autor Wiadomość
j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-02-2010, 19:07   [CB0] żarówki i żaróweczki - szybkie pytanko

Witam.
Mam 2 szybkie pytania :
Jak sie nazywa zarowka postojowa przednia (chodzi mi o model, symbol itp) oraz żarówka podswietlenia rejestracji? (wiadomo chodzi o tyl, sa tam dwie swieci mi jedna)
Oraz druga para kaloszy :
Chce wymienic zarowki w desce rodzielczej. tj nawiewy ogrzewania i w niektorych przyciskach. Czy te modele sie nadaja? :

http://allegro.pl/item924..._5_kolorow.html
http://allegro.pl/item904...ch.html#gallery
Wiem, ze istnieje na forum baaardzo obszerny temat odnosnie zarowek kokpitu jednak przewiercenie go oczami zajmuje mnostwo czasu, posiada tez troche starych martwych linkow.. ciezko ogarnac :)

idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Wysłany: 18-02-2010, 19:26   

Odpowiadam tylko na jedno pytanie:]
Cytat:
Czy te modele sie nadaja? :

Nie wiem jak ten ktoś sobie wyobraża nawinięcie drutów od diody led w ten mały plasticzek w przycisku np. awaryjnych. Tu raczej nic nie wymyślisz z diodami więc lepiej kupić "żaróweczkę z wąsami". Poza tym to co oferują na aukcji to zwykłe diody led które w sklepie elektronicznym kupisz taniej (ja chyba ostatnio płaciłem za diodę na 12V mniej niż złotówkę). Ostatnia sprawa - jakoś śmieszy mnie określenie "żarówka led" bo sorry ale tam się nic nie żarzy :] takie zboczenie zawodowe, sorry za off topic:]
Co do podświetlenia rejestracji to w markecie znajdziesz bez problemu takie zestawiki za 3zł dwie sztuki żarówek, mają z tyłu pokazany schemat do jakich elementów się nadają. Głowy nie dam uciąć, ale to chyba W5W. Najlepiej wykręć te co Cię interesują i przejrzyj dopiero wtedy allegro, albo zabierz do sklepu to Ci wynajdą;)
Ostatnio zmieniony przez idas 18-02-2010, 23:50, w całości zmieniany 3 razy  

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Wysłany: 18-02-2010, 19:33   

idas, no wlasnie tak to jest wpisac zarowki na allegro w szukajke... same zarowki typu led wyskakuja lub po prostu po ludzku diody. Chcialem zoabczyc jak to wyglada na oko, bo kupowac tego na allegro nie mam zamiaru tylko na miejscu. Szkoda byloby jezdzic z wybebeszonym wnetrzem po paliwstacjach czy sklepach, a z tego ogormnego tematu na forum wyodrebnilem gdzies ze starych adresow aukcji allegro ze taki typ zarowek niby ma byc. Wlasnie ich wyglad mi nie spasowal, wiec pytam, moze ktos ma dobry orient :)

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-02-2010, 19:37   

Ogólnie to W5W i R5 masz w kokpicie w znakomitej większości połączeń elektrycznych. Tylko w małych przyciskach masz te żarówki z wąsami, nie wiem czy to R3 się nazywa czy jakoś inaczej. W zegarach masz W5W
http://allegro.pl/item913...ozproszone.html
nawiewy, popielniczka itd R5
http://allegro.pl/item895...uning_2_19.html
Pozdro

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 18-02-2010, 20:58   

idas napisał/a:
popielniczka itd R5

Czy my mamy podświetlaną popielniczkę?

Ogarniam prawy ALT

wyderka 
Mitsumaniak

Auto: 1
Wysłany: 18-02-2010, 21:20   

tak mamy :wink:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 18-02-2010, 23:43   

j-rules napisał/a:
Jak sie nazywa zarowka postojowa przednia (chodzi mi o model, symbol itp) oraz żarówka podswietlenia rejestracji? (wiadomo chodzi o tyl, sa tam dwie swieci mi jedna)
Obie to W5W.
j-rules napisał/a:
Te do podświetlenia panelu wentylacji oraz 1 szt. do zegarów, a te
j-rules napisał/a:
do podświetlenia przycisków.

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-02-2010, 23:49   

Hugo napisał/a:
j-rules napisał/a:
do podświetlenia przycisków.

Hugo nie wsadzisz do przycisku takiej diody...Nóżki ma za grube i za ciężko byłoby je nawinąć (o ile to możliwe) w ten koszyczek na żaróweczkę

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 19-02-2010, 11:45   

idas nie miałem na myśli tych diód tylko widoczną tam również żaróweczkę.

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Wysłany: 20-02-2010, 14:19   

Hugo napisał/a:
idas nie miałem na myśli tych diód tylko widoczną tam również żaróweczkę.
Faktycznie, jeszcze woczraj mi sie ladowalo tylko jedno zdjecie. Dzis juz laduje obydwa i widac tam jakas zarowke :ANAL:

[ Dodano: 20-02-2010, 16:58 ]
poddaje sie. Walczylem z wymiana zarowek i w moim przypadku to niewykonalne. podziwiam tych ktorym sie to udalo ;p

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-02-2010, 19:13   

Cytat:
poddaje sie. Walczylem z wymiana zarowek i w moim przypadku to niewykonalne. podziwiam tych ktorym sie to udalo ;p

A dlaczego niewykonalne? Z którymi masz problem? Nie poddawaj się, kokpit się bardzo łatwo rozbiera. Najgorzej z rozebraniem przycisków, kluczem do sukcesu jest baaardzo płaski i długi wkrętak najlepiej w liczbie 2:) Ja też będę wymieniał żarówki bo mi zgasła ta przy regulacji ciepło zimno więc jak coś to z tym również pomogę, bo na pewno nie odpuszczę dopóki nie wymienię;)

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Wysłany: 20-02-2010, 23:37   

no wlasnie doszedlem do momentu :
odkrecony ten czarny plastik srodkowego panelu (ktory zlazi z dmuchawcami)
lecz nie dalem rady go do konca sciagnac, poodpinalem kostki awaryjnych i szyby nie dalem rady z linka - poprostu po pol godzinie łacinskich okrzykow w ciezkich bolach palcow stwierdzilem ze nie dam rady tej linki sciagnac. Szukalem jej w okolicach pedałow ale nie wiem sam co znalazlem, a znalazlem dwie linki i zadna nie chciala sie odhaczyc. Odkrecilem nawet kolko od regulacji lewego dmuchawca srodkowego, zdalem z niego linke a to dziadostwo dalej sie trzymalo. Jeszcze sie do tego rozpadalo i czulem sie jak rycerz w pelnej zbroi na bagnistym terenie.
Nie mam takich sprawnosci manulanych i takich skubanych paluszkow co sie wszedzie zmieszcza. Nie chce tego zostawiac jak jest wiec jakies proby podejme.

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-02-2010, 23:46   

j-rules sprawa jest banalna. Wyciągnij schowek na okulary poświeć sobie latarką żebyś lepiej widział i poruszaj tym cięgnem na górze od cold air bypass. Od razu zobaczysz gdzie linka jest podpięta. ściągasz z plastikowego kołeczka i po problemie:)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 21-02-2010, 11:21   

j-rules ta linka na dole jest jeszcze ok. 2-3 cm wyżej nad kołkiem , w który jest whaczona, wciśnięta w taki metalowy zatrzask. Musisz się mocno wcisnąć pod kierownicę i zobaczysz ten zatrzask. Najpierw z niego wyhaczasz linkę, następnie zdejmujesz z kołeczka i wyciągasz cały panel z tą linką z konsoli.

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Wysłany: 02-03-2010, 14:05   

Czy takie cos jest do kupienia w sklepie? czy sa takie zarowki razem z tymi obudówkami gumowymi? U was tez to tak wygladalo?
(to z przyciskow awaryjnych i tylnej szyby)

Odpowiedz do tematu