|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pojawia się i znika oświetlenie - jakies pomysły? |
Autor |
Wiadomość |
nikiniko
Mitsumaniak Andrzej
Auto: Galant Elegance 01' EA2A 2,0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-02-2010, 00:51 Pojawia się i znika oświetlenie - jakies pomysły?
|
|
|
Problem pojawił się rano po odpaleniu światła "krótki" i "długie"nie działały, reszta działała.
Po 3km jazdy zaskoczyły co było słychać z prawej strony w okolicy schowka.
Na drugi dzień okazało się że alternator nie ładuje.
Zregenerowany alternator (wymieniono: szczotko-trzymak, szczotki, diody,regulator napięcia) wsadziłem reset ecu no i 1 dzień świeciły teraz znowu ciemno.
Może jakieś pomysły ?
To co zauważyłem przy załączaniu świateł to brak z prawej strony (okolice schowka) pstryknięcia w rodzaju przekaźnika. A jak już pstryknie to i światła się pojawią.
Proszę piszcie co wam do głowy przyjdzie. |
Ostatnio zmieniony przez nikiniko 12-02-2010, 09:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Dresu [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2010, 08:09
|
|
|
Dociśnij przekaźnik, jak to nie pomoże wymień. Sprawdź też podłączenie lamp. |
|
|
|
 |
nikiniko
Mitsumaniak Andrzej
|
Wysłany: 12-02-2010, 09:24
|
|
|
Dzisiaj walczyłem z brakiem świateł i opisze na czym stanęło.
Pierwsza rzecz, którą uczyniłem to zamieniłem przekaźniki i na jakieś 30min jazdy miałem światła. Po krótkim postoju przekaźnik znowu nie zadziałał, pomyślałem że to może być wina przełącznika świateł, a więc rozebrałem i poczyściłem (troszkę był tłusty).
Pomierzyłem no i ma przejście, czyli ok.
Może ktoś mnie uświadomi gdzie szukać ? Wygląda na to że przekaźnik nie dostaje napięcia , bo jak ręcznie wcisnę blaszkę to pojawiają się światła.
Zastanawia mnie jeszcze czy ECU steruje napięciem na przekaźnik. |
|
|
|
 |
edwin
Nowy Forumowicz
Auto: pajero i omega 3000
|
Wysłany: 25-04-2010, 16:21
|
|
|
ja mam to samo w pajero z tym brakiem świateł i przekaźnikami chyba pomoże mi tylko wizyta u elektryka a twój problem nikiniko został rozwiązany? |
|
|
|
 |
nikiniko
Mitsumaniak Andrzej
|
Wysłany: 26-04-2010, 11:32
|
|
|
edwin, u mnie sprawę załatwił elektryk mianowicie przeciągnął dodatkowy kabel z przekaźnika pod maską do przełącznika świateł przy kierownicy i jest OK.
A dokładnie to masę dodatkową pociągnął bo jej brakowało.
Sprawdzić możesz w prosty sposób czy brakuje ci masy.
Potrzebna będzie próbówka samochodowa, jeden koniec przyczepiasz do masy a drugi przytykasz po kolei do kabli przy przełączniku świateł.
Powodzenia |
|
|
|
 |
|
|