Problem z poziomowaniem świateł |
Autor |
Wiadomość |
YANOUSHek
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback '09 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-09-2010, 22:04 Problem z poziomowaniem świateł
|
|
|
Witam wszystkich,
pojawił się pierwszy problem z moim Lancerem. Ostatnio na parkingu ktoś musiał mnie puknąć w lewy przedni narożnik. Zorientowałem się po tym, że zderzak wyskoczył z zatrzasku w jednym miejscu i musiałem go docisnąć. Na szczęście nie ma żadnych śladów po "intruzie", więc się tym nie przejmowałem. Niestety po przejażdżce po zmroku okazało się, że teraz lewa lampa świeci dużo bliżej niż powinna - dosłownie na 3-4 metry.
Zaglądałem pod maskę i zauważyłem, że jeden zaczep od lampy jest złamany (dziwne, że lampa nie pękła, tylko złamał się zaczep). Niestety nie mogłem znaleźć żadnej metody ręcznej regulacji lampy, a jutro szykuje mi się długa trasa i powrót w nocy - z tak ustawioną lampą nie dam rady jechać po zmroku poza miastem. Czy jest w lancerze (sportback, ale to chyba nie ma różnicy) jakaś możliwość regulowania świateł poza pokrętłem w kabinie?
Szukam pomocy na szybko - w razie czego jutro rano podjadę do serwisu i dowiem się co można zrobić. Docelowo będę musiał pewnie skorzystać z AC |
_________________ Janusz Bossy |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 15-09-2010, 22:22
|
|
|
Podjedź do najbliższej stacji gdzie można wykonać badanie techniczne tam mają maszynkę do ustawiania świateł i zrobią to w 5 minut jeśli tylko lampa nie jest za dużo uszkodzona (nie urwało czegoś od ustawień). |
|
|
|
 |
YANOUSHek
Forumowicz
|
Wysłany: 15-09-2010, 22:24
|
|
|
krzychu napisał/a: | Podjedź do najbliższej stacji gdzie można wykonać badanie techniczne tam mają maszynkę do ustawiania świateł i zrobią to w 5 minut jeśli tylko lampa nie jest za dużo uszkodzona (nie urwało czegoś od ustawień). |
Problem w tym, że nie widzę nigdzie żadnego pokrętła, które pozwala na zmianę położenia lampy. Czy jesteś pewien, że coś takiego jest w Lancerze?
Raczej nic od ustawień nie jest zepsute, bo regulacja automatyczna (z kabiny) działa bez problemu, ale lampa po prostu świeci dużo niżej niż powinna. |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 15-09-2010, 22:35
|
|
|
Musi być. Niekoniecznie na widoku, ale musi. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 15-09-2010, 22:37
|
|
|
YANOUSHek napisał/a: |
Problem w tym, że nie widzę nigdzie żadnego pokrętła, które pozwala na zmianę położenia lampy. Czy jesteś pewien, że coś takiego jest w Lancerze? |
Na pewno jest ale u mnie np. trzeba się nieźle nakombinować żeby do tej śrubki się dostać. Fachman w stacji na pewno znajdzie w tri migi.
YANOUSHek napisał/a: | Raczej nic od ustawień nie jest zepsute, bo regulacja automatyczna (z kabiny) działa bez problemu, ale lampa po prostu świeci dużo niżej niż powinna. |
Znaczy problem może być że jednak coś jest uszkodzone bo tak sama z siebie lampa jeśli się cała nie przestawiła to regulacja sama z siebie się tak bardzo nie przestawia. |
|
|
|
 |
YANOUSHek
Forumowicz
|
Wysłany: 15-09-2010, 22:41
|
|
|
Dziękuję bardzo za potwierdzenie mnie w przekonaniu, że regulacja musi być
Jednak może znajdzie się ktoś, kto mi powie dokładnie gdzie to może być? Chciałbym uniknąć wizyty gdziekolwiek jutro rano przed wyjazdem i mieć więcej czasu na trasę. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 15-09-2010, 22:56
|
|
|
Regulacja jest i owszem. Przy lewej lampie przeszkodą jest wlew płynu do spryskiwaczy. odkręć śróbę mocujacą i odchyl go w stronę komory. Pod taką wielką wiązką zaraz pod reflektorem świateł drogowych (pierwszy od kierunkowskazu) znajduje się cycek śrenicy ok 5mm w kolorze jasnobeżowym lub biąłym. Wyczujesz po kształcie że to 5 lub 6-bok tym dokonasz regulacji w pionie nawet palcami.
Co do pękniętego zaczepu lampy. Niestety ten wynalazek zintegrowany ze zderzakiem odpowiada też za stabilizację lampy w pionie i prawdopodobnie będzie wymagał wymiany. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
krzysztof1904
Forumowicz krzysztof1904
Auto: Mitsubishi Lancer X 2.0 GTS
|
Wysłany: 25-11-2012, 18:47
|
|
|
Mam takie pytanie związane z tematem ale z innej beczki, czy w Lancerach 2.0 USA 2008, jest samoczynna regulacja świateł, bo pokrętła w kabinie nie ma i jak sprawdzić czy to działa ? jak do się ma do wymiany lamp na EU ? |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 25-11-2012, 21:00
|
|
|
Zaparkuj przed ścianą (oczywiście włącz światła), posadź do tylu 3 osoby i zobaczysz czy się opuszczają
W europejskich wersjach ta opcja jest chyba tylko w wersji z ksenonem. |
_________________  |
|
|
|
 |
szerszeniak
Forumowicz

Auto: AUDI 80
|
Wysłany: 14-12-2012, 16:57
|
|
|
Do regulacji potrzebny dosyć długi śrubokręt gwiazdkowy bo śruby regulacyjne sa dosyć nisko umieszczone a w zasadzie to nie śruby tylko takie małe przekładnie zębate z miejscem na śrubokręt |
|
|
|
 |
radomir
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 09-10-2015, 17:08 Łącznik poziomowania świateł
|
|
|
Hej,
Padł albo w zasadzie przepadł mi zupełnie łącznik czujnika poziomowania świateł. Łącznik to taki dynks na przegubach kulowych kóry łączy czujnik z wahaczem.
Byłby ktoś tak dobry i powiedział mi jakie to ma rozmiary albo czy taki Outlanderowy będzie pasował do Miśka CY8? Pliz
Dzięx
p.s. w ASO nie mieli takiej części żeby sprawdzić i nie potrafili powiedzieć czy to jest zamienne z Outlanderem, super :/
Także pozostaje mi tylko wasza pomoc. Może jak ktoś by miał swojego miśka na podnośniku to mógłby przy okazji zmierzyć ile to mniej więcej ma centymetrów. |
|
|
|
 |
pentional
Mitsumaniak
Auto: Lancer GTS 2008 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Wrz 2011 Posty: 69 Skąd: Warszawa / Łobez
|
Wysłany: 17-06-2017, 13:38
|
|
|
Trik napisał/a: | Regulacja jest i owszem. Przy lewej lampie przeszkodą jest wlew płynu do spryskiwaczy. odkręć śróbę mocujacą i odchyl go w stronę komory. Pod taką wielką wiązką zaraz pod reflektorem świateł drogowych (pierwszy od kierunkowskazu) znajduje się cycek śrenicy ok 5mm w kolorze jasnobeżowym lub biąłym. Wyczujesz po kształcie że to 5 lub 6-bok tym dokonasz regulacji w pionie nawet palcami. |
Ma ktoś zdjęcie tego 'cycka'? Nie mogę go znaleźć...
Chciałbym wiedzieć gdzie to dokładnie jest, bo mechanik nie sprostał zadniu wypoziomowania świateł.
http://imgur.com/a/QBlUt |
|
|
|
 |
Exeggcute
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 20-09-2017, 00:14 Jak ustawic wysokosc swiatel ( brak pokretla)
|
|
|
Jak w temacie mam problem z ustawieniem wysokosci swiatel ( xenony fabryczne) . Nie ma pokretla tak jak w innych lancerach na lewo od kierownicy |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1929 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 20-09-2017, 02:08
|
|
|
Xenony mają samopoziomowanie, więc nie ma pokrętła, Jak jest coś nie tak z ich ustawieniem to chyba tylko ASO, albo mechanic z MUT III. |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 20-09-2017, 09:53
|
|
|
Ale to zależy gdzie jest problem. Xenon powinien mieć ustawienie 0 w lampie. Resztę koryguje samopoziomowanie. |
|
 |
|