Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:03
Rodzaj żarówek - lampy przód wersja europejska?
Autor Wiadomość
kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 09-03-2010, 09:58   Rodzaj żarówek - lampy przód wersja europejska?

Pytanie brzmi dokładnie jak w tytule: jaki rodzaj żarówek stosowany jest w przednich światłach europejskich w Outlanderze I ?
Ameryka wstawia żarówki HB5, których niestety nie kupi się w każdej stacji benzynowej gdyby strzeliła ci w trasie...

DZIEŁA na SZTUKI

Szulman 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander Sport 2,4 16V
Wysłany: 09-03-2010, 10:35   

Witam, drogowe 60W HB3, mijania 55W H1, refl.p.mgielne 51W HB4. Pozdrawiam

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Auto: Endeavor
Wysłany: 09-03-2010, 23:32   

kordiank2 napisał/a:
Pytanie brzmi dokładnie jak w tytule: jaki rodzaj żarówek stosowany jest w przednich światłach europejskich w Outlanderze I ?

U mnie w outku są H4

Pozdrav

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 10-03-2010, 10:25   

właśnie, aż tyle różnych żarówek w jednym kloszu... Ja w końcu zmieniłem lampy z symetrycznej, walącej w kosmos, ameryki na przepisowe asymetryczne europejskie. w usa miałem jak pisałem dość drogie i nie popularne HB5 (ale za to pod pomarańczowymi odblaskami miałem piękne 5W obrysówki). W europie mam lampiony na żarówki H4, ale słyszałem też o innych... Niech tam sobie będą różne i różniste - najważniejsze, że nie muszę odkręcać zderzaka i wyciągać chłodnicy (jak w niektórych audikach), żeby wymienić żarówkę.
Panowie - dzięki za informacje.

DZIEŁA na SZTUKI

Bart007 
Mitsumaniak

Auto: Outlander I 2.0T
Wysłany: 10-03-2010, 21:40   

U mnie instrukcja (Outlander Turbo 2006) podaje H1 do świateł mijania. Rozbieżności mogą wynikać z tego, że Outlander I przechodził face-lifting (chyba w 2005) w którym między innymi zmieniono reflektory - starsze wersje miały światła mijania odbłyśnikowe, nowsze - soczewkowe, więc może też i żarówki miały inne...

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 10-03-2010, 21:57   

Bart007 napisał/a:
Rozbieżności mogą wynikać z tego, że Outlander I przechodził face-lifting (chyba w 2005) w którym między innymi zmieniono reflektory - starsze wersje miały światła mijania odbłyśnikowe, nowsze - soczewkowe, więc może też i żarówki miały inne...

...oraz - jak wspomniałem - powodem rozbieżności jest także część świata, w której auto było sprzedawane (może strefa klimatyczna, a może czasowa ma tu jeszcze znaczenie). Mój konkretny egzemplarz (2003, 2.4, bez mivec, automat/sekwencja) pochodzi z Phoenix - Arizona i oprócz rewelacji z żarówką, brakiem asymetrii ma też drobny feler w postaci braku regulacji poziomu lamp. Całe szczęście, że kable wszędzie są poprowadzone nawet do przeciwmgielnych przód/tył i do ich włączników. W puszcze bezpieczników pod maską jest też miejsce na odpowiedni przekaźnik, co oczywiście wykorzystałem eliminując ten drobny feler.

DZIEŁA na SZTUKI

Odpowiedz do tematu