Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lift zawieszenia ironman +5 cm
Autor Wiadomość
ATON 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero V60
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-03-2010, 23:43   Lift zawieszenia ironman +5 cm

Czy może któryś z kolegów pjeromaniaków ma podniesione swoje pajero na sprężynach Ironman +5 cm. Interesuje mnie czy odczuwa sie dużą utratę komfortu ( bo sa przecież twrdsze)? . Czy wymieniane były też amortyzatory (też twardsze )? Jak się to spisuje w ternie jak na drodze ?

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 05-03-2010, 07:40   

Z Ironman nie miałem do czynienia, ale mam u siebie OME (nominalnie +4). Wymieniałem komplet (sprężyny+amortyzatory). Komfort nie jest odczuwalnie gorszy- lepiej wybiera się dziury (nawet przy szybkiej jeździe dużo rzadziej następuje dobicie zawieszenia do końca.

Koniec końców i tak Ci z tych +5 cm niewiele zostanie :) Zawias lubi dążyć do stanu wyjściowego ;)

Ostatnio zmieniony przez Szyszkowa 20-03-2010, 08:54, w całości zmieniany 1 raz  

GOSPOL1 
Nowy Forumowicz

Auto: PAJERO 3,2 DID 2002 R
Wysłany: 20-03-2010, 00:01   re lift zawiechy

witam

moja Pajero jest podniesione w góre o 4 cm .
wszystko na OME orygianlnym. Zdolności terenowe i możliwości dociążenia super.Ale komfort uciekł razem z wiatrem. Jeżeli nie jezdzisz duzo w terenie to nie ma sensu. Ale jak chcesz dać rade tam gdzie człowiek już nie da rady to warto. mam lift + 4 cm + dodatko 200 kg dodatkowego obciążenia. mogę zapakowac dwa koła zapasowe , podesty, stalowy zderzak wyciągarka i auto stoi jak stało a nie ciągnie kufer po ziemi. Moje pajero waży 2560 kg. Mam jeszcze osłony podwozia z blachy 5 mm oraz stalowe potężne progi.
auto jest tak uzbrojone że masakra , nie ma lęku przed koleinami , korzeniami, czy kamieniami . Generalnie cudo tylko ostatnio pompa wtryskowa mi siadła i mam problem
pozdr

watcher79 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Wysłany: 20-03-2010, 08:45   

Z tą pompą to jakiś koszmar... Mnie się śni po nocach że nagle "BACH", auto stanie i 10 tysi w plecy... Co prawda wymieniam filtr paliwa co 5 tys. km staram się tankować na markowych stacjach, ale kto wie co się działo wcześniej z autem i czy mimo to nie trafie któregoś dnia na jakąś "wzbogaconą" ropę :?

Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY

tomekhydra 
Forumowicz

Auto: PAJERO III 3,2 did long 2005
Wysłany: 21-03-2010, 18:27   

Kol wachter,mam tak samo :cry:tankuje tylko na bp ,na tej samej stacji,ale czy to coś da jak by co? :evil: przepraszam za ot.pzdr tomek

ATON 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero V60
Wysłany: 21-03-2010, 23:46   

Tak jak myślałem, komfort cierpi na tym zabiegu. Tak się rozwodzę nad tą twardością zawieszenia bo jak w zeszłym roku podróżowaliśmy po Albanii, z tym że Fordem Mawerickiem (terrano II) to najbardziej dokuczało mi to że auto niemiłosiernie podskakiwało na dziurach (choć na fabrycznym zawiasie) i mam wrażenie że auto na tym też najbardziej cierpi.( ten sam problem miałem z Ladą Nivą, jedynie Disco kolegi mnie zachwyciło). A mogło by się wydawać że terenówka to tak się będzie bujać na dziurach. Dlatego w tych wszystkich liftach problemem jest takie dobranie twardości/obciążenia sprężyn do faktycznego obciążenia auta żeby zbytnio auto się nie utwardzało. Ja ponieważ nie mam teraz żadnych dodatkowych żelaznych szpejów na pokładzie, postanowiłem wykorzystać sprężyny dodatkowe , które kiedyś zakupiłem do Mavericka i wmontowałem je do tylnych sprężyn w Pajero. Musiałem tylko lekko dotoczyć dolne łoże montażowe (górne w ogóle wyrzuciłem), a tak to pasuje idealnie. Auto dostało lekkiego lifta (ok 2-3 cm), nie odczuwam utraty komfortu. Nic jeszcze nie pakowałem do niego więc nie wiem ile siądzie, ale myślę że te dodatkowe dużo pomogą. Nie znam ich parametrów w kwestii dodatkowego obciążenia, ale są to sprężyny niemieckie z TUv-em, oryginalnie były zamontowane w Terrano II długim. Zobaczymy jak się spiszą.

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 22-03-2010, 11:42   

GOSPOL1 napisał/a:
Zdolności terenowe i możliwości dociążenia super.Ale komfort uciekł razem z wiatrem.

Aż tak bym nie demonizował. W porównaniu do A-klasy na obniżonym profilu Pajero na OME to komfortowa limuzyna :)
Jeżeli zawieszenie (wahacze, sworznie, łączniki itp.) jest w porządku, a w samochodzie nie ma bałaganu, który może generować stuki, to naprawdę nie ma co zawieszeniu zarzucić. Jest twardo, ale osobiście nie zgodzę się z twierdzeniem, że takie zawieszenie nadaje się tylko w teren. To nadinterpretacja :)

Odpowiedz do tematu