|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mieszkanie w Gdansku na sprzedaz |
Autor |
Wiadomość |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-02-2010, 10:32 Mieszkanie w Gdansku na sprzedaz
|
|
|
Witajcie,
gdyby nie sytuacja nie pisalbym tego postu, wiec nie traktujcie go jako spam.
Moja znajoma dosc niedawno odebrala klucze od nowego mieszkania, ale sytuacja zmusila ja do podjecia decyzji o jego sprzedazy zanim pomyslala o wykonczeniu go i wprowadzeniu sie.
Mieszkanie znajduje sie na Osiedlu Cztery Pory Roku w Gdańsku przy ul. Olimpijskiej, jest w stanie deweloperskim, 51m2, na parterze z 38m2 ogrodkiem oraz wyznaczonym miejscem parkingowe.
2 pokoje, osobna kuchnia, lazienka z WC, piwnica 9,5m2.
Gdyby ktos z Was lub Waszych znajomych rozgladal sie za nowym mieszkaniem i bylby zainteresowany cena i kontaktem do wlascicielki prosze pisac na PW. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2010, 20:05
|
|
|
Arek niech koleżanka zapoda jeszcze ogłoszenie na trójmiasto.pl , tam bardzo wiele osób szuka mieszkań a ogłoszenia są chyba darmowe ( ale nie jestem pewny) |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 04-03-2010, 23:57
|
|
|
Thx za podpowiedz. Przekaze jej, choc mysle ze info jest juz w biurach ogloszen/portalach.
Osoba kupujaca od bezposrednio oszczedzi sobie (i jej) prowizji maklera nieruchomosci. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2010, 21:41
|
|
|
arekp napisał/a: | Osoba kupujaca od bezposrednio oszczedzi sobie (i jej) prowizji maklera nieruchomosci. | Mylisz sie bo zawsze obie strony płacą a nie tylko kupująca |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 07-03-2010, 21:49
|
|
|
dm17 napisał/a: | arekp napisał/a: | Osoba kupujaca od bezposrednio oszczedzi sobie (i jej) prowizji maklera nieruchomosci. | Mylisz sie bo zawsze obie strony płacą a nie tylko kupująca | mylisz sie
jesli sprzedawca nie zawrze umowy z biurem nieruchomosci, to prowizje placi jedynie kupujacy ... o ile zakup jest "przez biuro"
to ze jakies mieszkanie jest w ofercie biura to nie oznacza, ze maja podpisana umowe ze sprzedawca |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2010, 21:52
|
|
|
Z tego co wiem większość biur kasuje z dwóch stron.... ale mogę się mylić |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 07-03-2010, 22:50
|
|
|
dm17 napisał/a: | Z tego co wiem większość biur kasuje z dwóch stron.... |
To wtedy Komisja Odpowiedzialnosci Zawodowej przy jak dobrze pamiętam ministerstwie budownictwa.
I jak gosc nie jest dobrze “umocowany” to moze nawet pozegnac sie z licencja.
Pobieranie prowizji od kupującego i sprzedającego jest nieetyczne. Albo sprzedaje, albo szuka.
Uważać trzeba na cos innego… Trzeba pilnowac rozwiązania umowy o pośrednictwie, aby po paru latach nie przyszlo zapłacić prowizji wraz z kara i odsetkami za odstapienie od umowy, bądź dzialanie za plecami posrednika |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
|
Wysłany: 07-03-2010, 23:34
|
|
|
Pracowałem w Agencji Nieruchomości, pośrednik bierze prowizję z dwóch stron.
mkm napisał/a: | Pobieranie prowizji od kupującego i sprzedającego jest nieetyczne. Albo sprzedaje, albo szuka. |
Jest zgodne z prawem.
Przy wynajmowaniu mieszkania też płacą dwie strony, wynajmujący i najemca. |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 08-03-2010, 01:35
|
|
|
Nigdzie nie napisalem, ze jest niezgodne z prawem.
Jest nieetyczne.
Jako pośrednik nie możesz równocześnie zaspokoic oczekiwan zarówno kupującego jak i sprzedającego, glownie ze względu na kwote kupna/sprzedazy.
Sprzedającemu zalezy na uzyskaniu jak najwyższej ceny za sprzedawana nieruchomość, kupującemu na jak najniższej… i tu pojawia się konflikt interesow.
Jeżeli pracowałeś w pośrednictwie to wiesz, ze sa widelki prowizji i jest ona ustalana pod klienta.
Jak to się odbywa? Zaczne od wersji najbardziej optymistycznej dla pośrednika.
-w umowie umieszczasz zapis o prowizji procentowej od kwoty wystawienia oferty. Wystawiasz za 200tys sprzedajesz za 100tys.
Kasujesz 3% od sprzedającego i 3% od kupującego oczywiście od 200tys.
- to samo tyle, ze kasujesz od kwoty sprzedazy czyli „standard”
- ktoras strona się „buntuje”.
Łaskawie dzielisz prowizje na kupującego i sprzedającego. Obaj placa po min. 1,5% - jest to chyba najczęściej praktykowane.
- kupujący lub sprzedający nie zgadzaja się na prowizje. Wtedy placi tylko jedna strona (oczywiście 3%) z reguly ta „mniej swiadoma”:mrgreen:
Wiesz także, ze jako pośrednik musisz dotrzymac tak zwane maksimum należytej staranności, która musisz określić w umowie.
Umowa miedzy klientem, a pośrednikiem jest negocjowana.
Pokaz mi choc jedno biuro, które bezbolesnie zgadza się w trakcie podpisywania umowy o pośrednictwie na zmiany w przedstawianym „gotowcu”. Będzie ciezko...
Jak zapewne wiesz ustawa o gospodarce nieruchomościami mimo sprawiania pozorow szczegółowości jest bardzo ogolna i wiele zapisow jest pozostawiona standardom etycznym
Jeżeli jestes swiadomy praw swoich i obowiązków pośrednika, na pewno nie stracisz.
Jeżeli nie, zaplacisz gruba kase tylko za to, ze ktos wskaze Ci adres, który pozyskal w porannej prasie, a Ty pod domem na kolanie podpiszesz co Ci podsunie pracownik biura.
Jak zle trafisz to mozesz sie z tej umowy wyplatywac latami...
Ktos kiedys napisal, ze uczciwych i rzetelnych pośredników jest mniej niż 15%.
Swiadomych klientow jest jeszcze mniej...
Tak jak napisal akbi-wszystko zalezy od podpisanej i wynegocjowanej umowy pośrednictwa, a w szczególności zaznaczeniu jakich czynności podejmuje się pośrednik i za co będzie bral pieniadze.
Zapis powołujący się na Kodeks Cywilny jest w tym wypadku niewystarczający.
Troche „poofftopiczylem” nad morzem i mogę uciekac.
PS. arekp, niech kolezanka zamiesci ogłoszenie w codziennej prasie o sprzedazy.
Wszyscy pracownicy pośrednictwa, dzien zaczynaja od studiowania ogłoszeń.
A jak zaczna dzwonic (posrednicy) - niech nic nie podpisuje.
Niech w tym wypadku prowizje placi kupujacy |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 08-03-2010, 09:04
|
|
|
gigant87 napisał/a: | Pracowałem w Agencji Nieruchomości, pośrednik bierze prowizję z dwóch stron. |
Tomku ... przykład:
Jeśli wystawiam ogłoszenie, że mam na sprzedaż mieszkanie, a następnie zgłosi się do mnie agencja, że chce podpisać umowę (bo mi znajdzie kupca) a ja się na to nie zgodzę (bo np wiem, że mam atrakcyjną ofertę i wiem, że krótkim czasie sprzedam nieruchomość bez ich pomocy) ...a agencja np ma chętnego na moje mieszkanie to wówczas stają przed wyborem:
- odpuścić transakcję i nic nie zarobić
- doprowadzić do transakcji i wziąć prowizję tylko od kupującego, który się do nich zgłosił
gigant87 napisał/a: | mkm napisał/a:
Pobieranie prowizji od kupującego i sprzedającego jest nieetyczne. Albo sprzedaje, albo szuka.
Jest zgodne z prawem. |
tu oczywiście pełna zgoda
wszystko zależy jak na to spojrzeć ...to handel i wg mnie nie ma w tym nic nieetycznego. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
|
Wysłany: 08-03-2010, 11:23
|
|
|
akbi napisał/a: | Jeśli wystawiam ogłoszenie, że mam na sprzedaż mieszkanie, a następnie zgłosi się do mnie agencja, że chce podpisać umowę (bo mi znajdzie kupca) a ja się na to nie zgodzę (bo np wiem, że mam atrakcyjną ofertę i wiem, że krótkim czasie sprzedam nieruchomość bez ich pomocy) ...a agencja np ma chętnego na moje mieszkanie to wówczas stają przed wyborem:
- odpuścić transakcję i nic nie zarobić
- doprowadzić do transakcji i wziąć prowizję tylko od kupującego, który się do nich zgłosił |
Jak jest taka sytuacja, to trzeba było na maksa cisnąć właściciela nieruchomości, przekonywać itd- jak to w sprzedaży. Zazwyczaj ludzie dawali się urabiać... jak nie, to szukało się wśród bazy agencji.
Należy jednak wspomnieć, że właściciel tej agencji, w której pracowałem w wielu przypadkach wykazywał nadmierną chciwość i pewność siebie... Nie wiem jak... ale jakoś mu się zawsze udawało i wychodził na swoje
Co do tego co pisze mkm...
W wielu miejscach pełna zgodność
To nie jest tak, że ktoś się zgłasza do agencji, że szuka mieszkania i agencja mu szuka.
Agencja szuka wśród SWOJEJ bazy mieszkań, czyli wśród mieszkań, z których właścicielami ma podpisaną umowę, najlepiej na wyłączność.
Fakt faktem, że ta baza codziennie jest uaktualniana. |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
|
|