Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mieszkanie w Gdansku na sprzedaz
Autor Wiadomość
arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-02-2010, 10:32   Mieszkanie w Gdansku na sprzedaz

Witajcie,

gdyby nie sytuacja nie pisalbym tego postu, wiec nie traktujcie go jako spam.

Moja znajoma dosc niedawno odebrala klucze od nowego mieszkania, ale sytuacja zmusila ja do podjecia decyzji o jego sprzedazy zanim pomyslala o wykonczeniu go i wprowadzeniu sie.

Mieszkanie znajduje sie na Osiedlu Cztery Pory Roku w Gdańsku przy ul. Olimpijskiej, jest w stanie deweloperskim, 51m2, na parterze z 38m2 ogrodkiem oraz wyznaczonym miejscem parkingowe.

2 pokoje, osobna kuchnia, lazienka z WC, piwnica 9,5m2.

Gdyby ktos z Was lub Waszych znajomych rozgladal sie za nowym mieszkaniem i bylby zainteresowany cena i kontaktem do wlascicielki prosze pisac na PW.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2010, 20:05   

Arek niech koleżanka zapoda jeszcze ogłoszenie na trójmiasto.pl , tam bardzo wiele osób szuka mieszkań a ogłoszenia są chyba darmowe ( ale nie jestem pewny)

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 04-03-2010, 23:57   

Thx za podpowiedz. Przekaze jej, choc mysle ze info jest juz w biurach ogloszen/portalach.

Osoba kupujaca od bezposrednio oszczedzi sobie (i jej) prowizji maklera nieruchomosci.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2010, 21:41   

arekp napisał/a:
Osoba kupujaca od bezposrednio oszczedzi sobie (i jej) prowizji maklera nieruchomosci.
Mylisz sie bo zawsze obie strony płacą a nie tylko kupująca :wink:

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 07-03-2010, 21:49   

dm17 napisał/a:
arekp napisał/a:
Mylisz sie bo zawsze obie strony płacą a nie tylko kupująca :wink:
mylisz sie :p
jesli sprzedawca nie zawrze umowy z biurem nieruchomosci, to prowizje placi jedynie kupujacy ... o ile zakup jest "przez biuro"
to ze jakies mieszkanie jest w ofercie biura to nie oznacza, ze maja podpisana umowe ze sprzedawca

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2010, 21:52   

Z tego co wiem większość biur kasuje z dwóch stron.... ale mogę się mylić :wink:

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 07-03-2010, 22:21   

dm17 napisał/a:
Z tego co wiem większość biur kasuje z dwóch stron.... ale mogę się mylić :wink:

kasuja z 2 stron tylko wowczas jak podpisza 2 umowy (ze sprzedajacym i z kupujacym), a tak zawsze nie jest

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 07-03-2010, 22:50   

dm17 napisał/a:
Z tego co wiem większość biur kasuje z dwóch stron....

To wtedy Komisja Odpowiedzialnosci Zawodowej przy jak dobrze pamiętam ministerstwie budownictwa. 8)
I jak gosc nie jest dobrze “umocowany” to moze nawet pozegnac sie z licencja.
Pobieranie prowizji od kupującego i sprzedającego jest nieetyczne. Albo sprzedaje, albo szuka.
Uważać trzeba na cos innego… Trzeba pilnowac rozwiązania umowy o pośrednictwie, aby po paru latach nie przyszlo zapłacić prowizji wraz z kara i odsetkami za odstapienie od umowy, bądź dzialanie za plecami posrednika

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 07-03-2010, 23:34   

Pracowałem w Agencji Nieruchomości, pośrednik bierze prowizję z dwóch stron.

mkm napisał/a:
Pobieranie prowizji od kupującego i sprzedającego jest nieetyczne. Albo sprzedaje, albo szuka.

Jest zgodne z prawem.

Przy wynajmowaniu mieszkania też płacą dwie strony, wynajmujący i najemca.

Obecnie: F34

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 08-03-2010, 01:35   

Nigdzie nie napisalem, ze jest niezgodne z prawem. :)
Jest nieetyczne.
Jako pośrednik nie możesz równocześnie zaspokoic oczekiwan zarówno kupującego jak i sprzedającego, glownie ze względu na kwote kupna/sprzedazy.
Sprzedającemu zalezy na uzyskaniu jak najwyższej ceny za sprzedawana nieruchomość, kupującemu na jak najniższej… i tu pojawia się konflikt interesow.
Jeżeli pracowałeś w pośrednictwie to wiesz, ze sa widelki prowizji i jest ona ustalana pod klienta.
Jak to się odbywa? Zaczne od wersji najbardziej optymistycznej dla pośrednika.
-w umowie umieszczasz zapis o prowizji procentowej od kwoty wystawienia oferty. Wystawiasz za 200tys sprzedajesz za 100tys.
Kasujesz 3% od sprzedającego i 3% od kupującego oczywiście od 200tys.
- to samo tyle, ze kasujesz od kwoty sprzedazy czyli „standard”
- ktoras strona się „buntuje”.
Łaskawie dzielisz prowizje na kupującego i sprzedającego. Obaj placa po min. 1,5% - jest to chyba najczęściej praktykowane.
- kupujący lub sprzedający nie zgadzaja się na prowizje. Wtedy placi tylko jedna strona (oczywiście 3%) z reguly ta „mniej swiadoma”:mrgreen:
Wiesz także, ze jako pośrednik musisz dotrzymac tak zwane maksimum należytej staranności, która musisz określić w umowie.
Umowa miedzy klientem, a pośrednikiem jest negocjowana.
Pokaz mi choc jedno biuro, które bezbolesnie zgadza się w trakcie podpisywania umowy o pośrednictwie na zmiany w przedstawianym „gotowcu”. Będzie ciezko...
Jak zapewne wiesz ustawa o gospodarce nieruchomościami mimo sprawiania pozorow szczegółowości jest bardzo ogolna i wiele zapisow jest pozostawiona standardom etycznym
Jeżeli jestes swiadomy praw swoich i obowiązków pośrednika, na pewno nie stracisz.
Jeżeli nie, zaplacisz gruba kase tylko za to, ze ktos wskaze Ci adres, który pozyskal w porannej prasie, a Ty pod domem na kolanie podpiszesz co Ci podsunie pracownik biura.
Jak zle trafisz to mozesz sie z tej umowy wyplatywac latami...
Ktos kiedys napisal, ze uczciwych i rzetelnych pośredników jest mniej niż 15%.
Swiadomych klientow jest jeszcze mniej...
Tak jak napisal akbi-wszystko zalezy od podpisanej i wynegocjowanej umowy pośrednictwa, a w szczególności zaznaczeniu jakich czynności podejmuje się pośrednik i za co będzie bral pieniadze.
Zapis powołujący się na Kodeks Cywilny jest w tym wypadku niewystarczający.

Troche „poofftopiczylem” nad morzem i mogę uciekac. :mrgreen:

PS. arekp, niech kolezanka zamiesci ogłoszenie w codziennej prasie o sprzedazy.
Wszyscy pracownicy pośrednictwa, dzien zaczynaja od studiowania ogłoszeń.
A jak zaczna dzwonic (posrednicy) - niech nic nie podpisuje.
Niech w tym wypadku prowizje placi kupujacy :mrgreen:

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 08-03-2010, 09:04   

gigant87 napisał/a:
Pracowałem w Agencji Nieruchomości, pośrednik bierze prowizję z dwóch stron.

Tomku ... przykład:
Jeśli wystawiam ogłoszenie, że mam na sprzedaż mieszkanie, a następnie zgłosi się do mnie agencja, że chce podpisać umowę (bo mi znajdzie kupca) a ja się na to nie zgodzę (bo np wiem, że mam atrakcyjną ofertę i wiem, że krótkim czasie sprzedam nieruchomość bez ich pomocy) ...a agencja np ma chętnego na moje mieszkanie to wówczas stają przed wyborem:
- odpuścić transakcję i nic nie zarobić
- doprowadzić do transakcji i wziąć prowizję tylko od kupującego, który się do nich zgłosił

gigant87 napisał/a:
mkm napisał/a:

Jest zgodne z prawem.

tu oczywiście pełna zgoda
Cytat:
Jest nieetyczne.

wszystko zależy jak na to spojrzeć ...to handel i wg mnie nie ma w tym nic nieetycznego.

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 08-03-2010, 11:23   

akbi napisał/a:
Jeśli wystawiam ogłoszenie, że mam na sprzedaż mieszkanie, a następnie zgłosi się do mnie agencja, że chce podpisać umowę (bo mi znajdzie kupca) a ja się na to nie zgodzę (bo np wiem, że mam atrakcyjną ofertę i wiem, że krótkim czasie sprzedam nieruchomość bez ich pomocy) ...a agencja np ma chętnego na moje mieszkanie to wówczas stają przed wyborem:
- odpuścić transakcję i nic nie zarobić
- doprowadzić do transakcji i wziąć prowizję tylko od kupującego, który się do nich zgłosił

Jak jest taka sytuacja, to trzeba było na maksa cisnąć właściciela nieruchomości, przekonywać itd- jak to w sprzedaży. Zazwyczaj ludzie dawali się urabiać... jak nie, to szukało się wśród bazy agencji.

Należy jednak wspomnieć, że właściciel tej agencji, w której pracowałem w wielu przypadkach wykazywał nadmierną chciwość i pewność siebie... Nie wiem jak... ale jakoś mu się zawsze udawało i wychodził na swoje :D

Co do tego co pisze mkm...
W wielu miejscach pełna zgodność :)

To nie jest tak, że ktoś się zgłasza do agencji, że szuka mieszkania i agencja mu szuka.
Agencja szuka wśród SWOJEJ bazy mieszkań, czyli wśród mieszkań, z których właścicielami ma podpisaną umowę, najlepiej na wyłączność.

Fakt faktem, że ta baza codziennie jest uaktualniana.

Obecnie: F34

Odpowiedz do tematu