Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
GDI czasem zamula podczas przyspieszania na zimnym silniku
Autor Wiadomość
marcin007 
Forumowicz

Auto: Mój Gal i SS :)
Wysłany: 22-03-2010, 16:42   GDI czasem zamula podczas przyspieszania na zimnym silniku

Witajcie! (silnik 1,8 GDI)

Mam generalnie taki problem, że gdy silnik nie jest jeszcze ciepły (nagrzany) po pierwszym biegu jak wrzucam drugi bieg i wciskam pedał przyspieszenia to silnik mi zamula, obroty rosną ale powolutku z oporem. Po wrzuceniu trójki lub po wrzuceniu trójki i od razu zredukowaniu na dwójke już jest wszystko ok. Ten problem nie jest ciągły :? Zdarza się raz na jakiś czas... i w większości z tego co zauważyłem na drugim biegu :P

Obiaw nie zdarza się ciągle czasami tylko ...w innych wypadkach jest ok niezależnie czy silnik jest rozgrzany czy też zimny.

Na ciepłym, rozgrzanym silniku nie ma takich "cyrków". Moc jest, żadna kontrolka ani przez sekunde się nie świeci nigdy. Pare dni temu nawet przejechałem się 150km w jedna strone (trasa) i ogólnie nie żałowałem mu obrotów. Silnik przez cały czas miał bardzo dobrą moc, ciągnął jak trzeba, przyspieszenia były bardzo dobre wręcz idealne. Silnik nie ma absolutnie żadnych problemów z wysokimi obrotami, ciągnie mocno do "czerwonego".
Wstepnie wydaje mi się więc że pompa wysokiego cisnienia jest w dobrej kondycji.

Przepustnica czyszczona w zeszłym tygodniu, silnik nie bierze grama oleju, pracuje cichutko wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Teraz nasuwają się pytania, co to może być?
Mija pomału rok czasu od ostatniego przeglądu, mało tego idzie już 6rok od czasu ostatniej wymiany rozrządu. Może to wina zuzytych świec?W końcu wymienia się je co 90 000km, a że jeżdze w większości po mieście może sie zabrudziły czy tam zużyły szybciej :?
Nie mam zielonego pojęcia. Filtr paliwa nigdy nie wymieniany, ale również wątpie żeby to była jego wina bo obiaw nie jest ciągły.

Bardzo proszę o pomoc drodzy forumowicze :)
Z góry dziękuję za każdą pomocną opinie :!:

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-03-2010, 20:37   

A jeszcze pytanko jaką masz cari? Przed czy po lifcie?
Jeżeli przed wypadałoby zmienić filtr paliwa bo to praktycznie groszowe sprawy są.

marcin007 
Forumowicz

Wysłany: 22-03-2010, 20:43   

Saqu napisał/a:
A jeszcze pytanko jaką masz cari? Przed czy po lifcie?

Po
Saqu napisał/a:
Jeżeli przed wypadałoby zmienić filtr paliwa bo to praktycznie groszowe sprawy są.

200 czy 300 zł kosztuje zdaje się.

aren195612 
Forumowicz

Auto: Space Star GDI 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-03-2010, 21:45   

Cytat:
z wizytówki wynika ze to chyba MSS /space star/- tak mi się przynajmniej wydaje. Filtr w nim jest razem z pompką w baku.
Pomierz trochę, niestety trzeba co nieco zainwestować: link

Tak na "ślepo" diagnozy postawić się nie da.

marcin007 
Forumowicz

Wysłany: 23-03-2010, 10:41   

aren195612 napisał/a:
Tak na "ślepo" diagnozy postawić się nie da.

no napewno, ale już nie takie diagnozy były wystawiane na forum. Liczę że może ktoś też miał podobny obiaw u siebie i z niego wyszedł lub się po prostu orientuje w temacie.
Jestem osobą którą denerwuje jak coś nie działa na 100%, stąd pisze na forum i licze wciąż na pomoc :)

Odpowiedz do tematu