kupiłem carisme 1.9 td z 98. problem z kontrolką oleju |
Autor |
Wiadomość |
vonPaulus89
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma 1.9 TD 98r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-03-2010, 19:12 kupiłem carisme 1.9 td z 98. problem z kontrolką oleju
|
|
|
przebieg wynosi (mam nadzieję) 195 tyś. wszystko mam powymieniane tylko byłem wczoraj wymienić olej. nie wiedziałem jaki tam wczesniej był bo auto było z belgii. a było go tyle co minimum. zalałem castrol magnatec 10w40 i wszystko w porządku a po paru kiometrach taka anomalia: zapala się kontrolka od ciśnienia oleju ale tylko!! kiedy dodaję mu zdrowiej gazu a auto przyspiesza. jak są stabilne obroty, czy niskie czy wysokie nawet jak jedzie to kontrolka nie świeci. Ale co najbardziej się rzuca to to że po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki świecą oprócz tej od oleju. Czy jest możliwe że koleś co zmieniał filtr oleju po prostu go "śturnął" i przez to czuknik wariuje? czy może przez zmiane oleju? bo kabel od czujnika ciśnienia wychodzi koło filtra. ale jakby czujnik był dobry to przecież kontrolka na niepracującym silniku musi świecić!
WHAT TO DO? |
_________________ vonPaulus89 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-03-2010, 22:53
|
|
|
Przed zapłonem silnika powinny się świecic wszystie kontrolki, może najpierw posprawdzaj styki na czujniku cisnenia oleju, oraz zmierz manometrem cisnienie oleju, potem bedziemy myslec co dalej. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Arnold
Mitsumaniak Arnold

Auto: CARISMA 1,9 DI-D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 339 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 24-03-2010, 23:01
|
|
|
Według mnie może wskazywać to na uszkodzony czujnik ciśnienia (statycznego) oleju. |
_________________ "Zero kompromisu w walce ze złem" |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 25-03-2010, 08:14
|
|
|
Zrób jak napisał robertdg i to jak najszybciej bo jeśli to nie czujnik to szkoda silnika. |
|
|
|
 |
vonPaulus89
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma 1.9 TD 98r.
|
Wysłany: 25-03-2010, 19:37
|
|
|
Wczoraj jeszcze spróbowałem zdjąć kabelek z czujnika. Rezultat: czy jest zapięty czujnik czy nie kontrolka to samo pokazuje, przy dociążeniu silnika zaczyna sie świecić. dzisiaj zrobiłem taki myk że zdjąłem kabelek z czujnika i potargałem za sam czujnik oraz za kabel. Założyłem spowrotem i wszelkie znaki życia kontrolki ucichły. przejechałem sie kawałek i nawet butowanie już nie powoduje że się świeci. sprawdziłem miernikiem że kabelek ma połączenie z minusem akumulatora. Czy tak ma być bo nie mam z czym porównać? |
_________________ vonPaulus89 |
|
|
|
 |
|