Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Niekomfortowa zmiana biegów
Autor Wiadomość
ig_or 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-11-2008, 21:58   [Cari 1.6] Niekomfortowa zmiana biegów

Witajcie,

Czy ktokolwiek z Was spotkał się z takim problemem? Zmiana biegów z 1 -> 2 jest bardzo męcząca. Tzn. drążek nie chce lekko przechodzić z góry na dół....a przy zbyt szybkim przeciągnięciu (tzn nie robiąc przerwy na ułamek sekundy pośrodku) czuć pod drążkiem drżenie (na początku myślałem że to zgrzyty, ale one pojawiają się w momencie gdy poczuję wibracje pod drążkiem, a mimo wszystko próbuję przesunąć drążek). Tulejki wczoraj wymieniałem i myślałem że to coś pomoże, ale jednak nie. Olej w skrzyni jest do pełna i jest bardzo przejrzysty, wiec to też nie to.

Już zaczynam myśleć, że nie potrafię poprawnie zmieniać biegów, ale ten problem jest tylko z przejściem 1-> 2.

I jeszcze jedno. Przy zmianie tulejek, kolega który mi to robił oprócz wyciągnięcia i wymiany tych okrągłych tulejek z oringami i rurką w środku, wyciągną jeszcze jeden plastik, który wykazuje zużycie, tzn widać na nim pęknięcie i były na nim luzy. Ten element (biały plastik) wygląda jak walec przecięty na pół (można go rozłożyć na dwie części) z otworem z jednej strony, tak że wchodzi w to jakiś pręt (albo inny element), i w nim się obraca. Tam był luz i położył mi tam jakąś podkładke i luzów na drążku już nie mam wcale.

Może jednak ten element jest przyczyną? Problem w tym że nie widze tego w zestawach tulejek sprzedawanych na allegro i nie wiem jak to dokładnie się nazywa....

Czy ktoś z Was miał podobny problem i wie jak go rozwiązać? A może to jednak grubsza sprawa, np. synchronizator? Dodam jeszcze że przy włączonym silniku, jak stoję w miejscu drążek przechodzi jak przez masło.

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 27-11-2008, 02:15   

hmmm zrob foto bo zupelnie nie wiem o co chosi :)
i skad to cos wyciagnal ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-11-2008, 07:16   

Ze zdjęciem będzie ciężko bo wmontował to z powrotem (potem postaram sie to narysować). Tzn stan tego plastiku nie był taki zły tyle że widać że pęknięty (ale sie nie rozpadał) więc z tą podkładką żeby luzów nie było wmontował z powrotem (a u siebie kanału jeszcze nie mam wiec z tym foto ee).

Ciekawe jest to że dzisiaj jak jechałem do pracy to jechało sie bardzo dobrze tzn nic nie czułem już pod drążkiem, wiec albo ustąpiło, albo ma na to wpływ temperatura na zewnątrz - dzisiaj o 6 rano u nas było 8 stopni :)

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 27-11-2008, 10:41   

wiadomo ze jak jest zimniej to olej w skrzyni jest gesciejszy :)
i jedne plastiki przy wodzikach sa w ksztalcie grzybka i sa przeciete moze to to ?

regulowaliscie na wodziku cos - moze warto sprobowac?
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

daroslo 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,8 16V GLX
Wysłany: 27-11-2008, 17:59   

Ja też niedawno przerabiałem ten problem, te tulejki mają bardzo duży wpływ na prawidłowość zmiany biegów, takie doraźne leczenie nie wiele pomaga a wręcz może zaszkodzić, bo pewnego razu możesz pozostać bez możliwości włożenia żadnego biegu.
Ja kupiłem cały kpl tulejek na allegro, wymieniłem wszystkie i jest cacy. Nieprecyzyjna zmiana biegów może doprowadzić do uszkodzenia skrzyni biegów.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 27-11-2008, 19:04   

Cytat:
Ja też niedawno przerabiałem ten problem, te tulejki mają bardzo duży wpływ na prawidłowość zmiany biegów, takie doraźne leczenie nie wiele pomaga a wręcz może zaszkodzić, bo pewnego razu możesz pozostać bez możliwości włożenia żadnego biegu.

cos zle chyba zrozumiales post Igora
Lexus IS220D
Calish4nia

Ostatnio zmieniony przez Matejko 28-11-2008, 11:37, w całości zmieniany 1 raz  

daroslo 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-11-2008, 20:03   

Jak wymiana tulejek wodzika nie pomoże to jeszcze trzeba wymienić tulejki lewarka (widać je jak się zdejmie mieszek). W większości zestawów tulejek jakie widziałem na allegro akurat tych konkretnych nie ma są tylko do wodzika, trzeba szukać kpl z tylejkami do wodzika i lewarka, ja taki kupiłem.
Gdzieś na forum widziałem dokłądny opis jak wymienić wszystkie tulejki - szukajka działa

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 27-11-2008, 22:47   

daroslo napisał/a:
trzeba szukać kpl z tylejkami do wodzika i lewarka

wymienione, nie mogly sie tak szybko zuzyc
Lexus IS220D
Calish4nia

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-11-2008, 22:58   

Tak, czy inaczej po wymianie tulejek jest lepiej, ale jednak nie do końca...być może to kwestia tej regulacji....

ig_or - 3Miasto

daroslo 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2008, 09:36   

ig_or napisał/a:
Tak, czy inaczej po wymianie tulejek jest lepiej, ale jednak nie do końca...być może to kwestia tej regulacji....

Trzeba pamiętać o właściwym ustawiniu lewarka podczas montarzu tulejek, no i sprawdź tulejki mocowania lewarka pod mieszkiem czy tam nie ma już luzów nie pisałeś że je też wymieniłeś.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 28-11-2008, 11:06   

daroslo napisał/a:
nie pisałeś że je też wymieniłeś.

za to ja napisalem, ze wymienione !
Lexus IS220D
Calish4nia

daroslo 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2008, 11:18   

Nie wiedziałem "Matejko"że wiesz lepiej co zrobił "ig_or" od niego samego.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 28-11-2008, 11:38   

nie wiedziales tez ze Ig_or kupil auto ode mnie
Lexus IS220D
Calish4nia

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2008, 11:39   

Uwierz mi że Matejko wie lepiej ode mnie :D

W poniedziałek jade do serwisu co japońce niby robią - zobaczymy, może coś wynajdą.

ig_or - 3Miasto

daroslo 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2008, 11:57   

Matejko napisał/a:
nie wiedziales tez ze Ig_or kupil auto ode mnie

A skoro tak to sorki

Odpowiedz do tematu