Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] Silnik zaczął dziwnie grzechotać, jaka może być prz
Autor Wiadomość
Lucass 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD SWB
Kraj/Country: UK
Wysłany: 26-01-2010, 00:45   [2.8 TD] Silnik zaczął dziwnie grzechotać, jaka może być prz

Witam wszystkich! Mam takowy problem iż od pewnego czasu silnik zaczął dosyć mocno grzechotać i trochę mnie to zaniepokoiło. Odgłos wydaje się dochodzić spod pokrywy zaworów ale nie jestem pewien(dziwnie zbiegło się to w czasie tuż po wymianie płynu chłodzącego ale nie sądzę by to miało cokolwiek wspólnego). Wymieniłem olej i jakby na chwile było lepiej ale po ok 200 km znowu grzechoce dużo głośniej niż na początku. Myślę by sprawdzić luzy na zaworach, ale dziwne by było gdyby takowe nagle się pojawiły tymbardziej że luzy w tym silniku reguluje się płytkami(nie jestem pewien jak się sprawa ma z samymi popychaczami).Prędzej silnik przy przy wyższych obrotach podczas jazdy ładnie milknął teraz też wyraźnie głośniejszy. Jakiś czas temu wymieniałem też simmering w pompie bo był problem z odpalaniem ale po skręceniu wszystko było ok. zapłonu raczej też nie przestawiłem bo wszystko miałem dobrze zaznaczone. Zapomniałem dodać że turbina jest praktycznie padnięta i na dniach będę ją wymieniał. Autko ma 152 tyś. km przebiegu. Czy ktoś miał podobny problem? Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

cocker-cola 
Nowy Forumowicz

Auto: GRANDIS 2.4
Wysłany: 26-01-2010, 01:51   

hEJ, zauważyłem że mieszkasz w UK, ja miałem ten sam problem i w zaufanym warsztacie podpowiedzieli zeby sprobować użyć ENGINE FLUSH a potem wymienić olej. Podali mi też dobry olej COMMA EURODIESEL 15W40 SEMI SYNTHETIC, jak narazie super.

stegano 
Forumowicz

Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Wysłany: 26-01-2010, 17:40   Re: Silnik zaczął dziwnie grzechotać, jaka może być prz

Lucass napisał/a:
Witam wszystkich! Mam takowy problem iż od pewnego czasu silnik zaczął dosyć mocno grzechotać i trochę mnie to zaniepokoiło. Odgłos wydaje się dochodzić spod pokrywy zaworów ale nie jestem pewien(dziwnie zbiegło się to w czasie tuż po wymianie płynu chłodzącego ale nie sądzę by to miało cokolwiek wspólnego). Wymieniłem olej i jakby na chwile było lepiej ale po ok 200 km znowu grzechoce dużo głośniej niż na początku. Myślę by sprawdzić luzy na zaworach, ale dziwne by było gdyby takowe nagle się pojawiły tymbardziej że luzy w tym silniku reguluje się płytkami(nie jestem pewien jak się sprawa ma z samymi popychaczami).Prędzej silnik przy przy wyższych obrotach podczas jazdy ładnie milknął teraz też wyraźnie głośniejszy. Jakiś czas temu wymieniałem też simmering w pompie bo był problem z odpalaniem ale po skręceniu wszystko było ok. zapłonu raczej też nie przestawiłem bo wszystko miałem dobrze zaznaczone. Zapomniałem dodać że turbina jest praktycznie padnięta i na dniach będę ją wymieniał. Autko ma 152 tyś. km przebiegu. Czy ktoś miał podobny problem? Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Wyglada mi to na łancuch rozrzadu, alepewnosci niemam,wrzycił byś jakieś nagranie to wtedy by można było posłuchać.

[ Dodano: 26-01-2010, 17:43 ]
cocker-cola napisał/a:
hEJ, zauważyłem że mieszkasz w UK, ja miałem ten sam problem i w zaufanym warsztacie podpowiedzieli zeby sprobować użyć ENGINE FLUSH a potem wymienić olej. Podali mi też dobry olej COMMA EURODIESEL 15W40 SEMI SYNTHETIC, jak narazie super.

Co do płukania silnika to jestem za,ale co oleji comma to zdecydowanie przeciw. Syf z gilem i nic więcej, przerabiałem ten olej i wim co pisze :)

Lucass 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-01-2010, 19:15   

Propo oleju to po zakupie zalałem silnik Castrolem GTX diesel a niedawno zrobiłem drugą wymianę i użyłem właśnie oleju Comma a to ze względu że turbina mi dużo oleju marnuje a poza tym wiedziałem że będę ją w krótkim czasie wymieniał(prawdopodobnie jutro dotrze i w weekend mam nadzieje ją założę).
Postaram się nagrać odgłos silnika i może wtedy będzie łatwiej ustalić co się dzieje. A jeśli chodzi o łańcuch to po jakim przebiegu zalecana jest wymiana?

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2010, 19:42   

Lucass napisał/a:
A jeśli chodzi o łańcuch to po jakim przebiegu zalecana jest wymiana?

Producent chyba nie przewiduje wymiany łańcuszka.

stegano 
Forumowicz

Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Wysłany: 26-01-2010, 20:12   

Lucass napisał/a:
Propo oleju to po zakupie zalałem silnik Castrolem GTX diesel a niedawno zrobiłem drugą wymianę i użyłem właśnie oleju Comma a to ze względu że turbina mi dużo oleju marnuje a poza tym wiedziałem że będę ją w krótkim czasie wymieniał(prawdopodobnie jutro dotrze i w weekend mam nadzieje ją założę).
Postaram się nagrać odgłos silnika i może wtedy będzie łatwiej ustalić co się dzieje. A jeśli chodzi o łańcuch to po jakim przebiegu zalecana jest wymiana?

Turbina jest najprawdopodobniej ok, olej wywala ci bankowo odma.

Lucass 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-01-2010, 18:57   

Witam ponownie :wink: Nagrałem odgłos silnika więc może uda się komuś rozwiązać moją zagadkę. Oto link z plikiem mp3 do ściągnięcia: http://www.datafilehost.com/download-a7d1ebcd.html (tak przy okazji odkryłem fajny file host można wrzucać pliki do 25MB oczywiście za friko i bez żadnych rejestracji :biggrin: ) Dwa dni temu mnie misiek zaskoczył bo silnik po odpaleniu pracował normalnie i nie klekotał jak traktor czyli tak jak na początku tylko że po następnym odpaleniu znowu zaczął chodzić jak traktor więc doszedłem do wniosku że musi mieć to związek z jakimś elementem który zmienia ustawienia, przyszła mi na myśl pompa wtryskowa, zmienia zapłon tzn. opóźnia lub przyśpiesza w zależności od warunków/obciążenia może coś się w niej zawiesza? Co sądzicie? Dzięki wszystkim za pomoc!

ryba 
Forumowicz

Auto: Pajero 2,5TD
Wysłany: 07-02-2010, 14:12   

U mnie bylo podobnie,raz tluklo raz nie...
Okazalo sie ze mialem wyrobione kolo pasowe walu. Kupilem uzywke w dobrym stanie ze sruba, zalozylem i jest spokoj.

Mighn 
Mitsumaniak

Auto: Shogun '92 2.5 TDI Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-02-2010, 16:27   

sprawdź stan rozrządu, sprawdź czy klawiatura jest poprawnie smarowana...

Robert09 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Pajero 3,2 2013
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-04-2010, 10:52   

mnie też wydawało się żepompa wróciła na swoje miejsce ale tak się niestety nie stało i mam hałaśliwego grzechotnika, po świętach powtórka z wyjmowania pompy.

Odpowiedz do tematu