|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kłopot z rozruchem. Automat rozrusznika? GALANT 1990r |
Autor |
Wiadomość |
argham
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 1.8 1990r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-03-2010, 14:32 Kłopot z rozruchem. Automat rozrusznika? GALANT 1990r
|
|
|
Od razu na wstępnie przyznam, że jestem mechanicznie zielony. Ale szybko się uczę.
A więc, w moim leciwym galancie(benzyna/gaz) kilka dni temu przestał "gadać" rozrusznik. Po przekręceniu kluczyka nawet nie "klika". Bujanie autem, pchanie na biegu nic nie wskórało. Auto odpala tylko "z pychu", najchętniej na wstecznym. Wcześniej były już z nim problemy, nie palił gdy był rozgrzany.
"Mądrzy" odradzają mi wymianę rozrusznika na jakiś szrot, a jedynie zakup nowego automatu rozrusznika i bendiksu. I teraz pytanie do Was:
1)(Głupie) Czy to pomoże?
2)Jak się do tego zabrać? Gdzie i jak wykręcić rozrusznik, o czym pamiętać wymieniając jego elementy.
Czeka mnie jeszcze naprawa okrutnie ślizgającego się sprzęgła ale podejrzewam, że nawet z najlepszym instruktarzem sam sobie nie sam rady. Potrzebuję go pilnie odpalić/naprawić by móc w święte te parę kilometrów rodzinnie go wykorzystać.
Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC!! |
|
|
|
 |
u157
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 344 Skąd: Złotów
|
Wysłany: 30-03-2010, 22:44
|
|
|
Proponuję wyjąc rozrusznik i sprawdzić stan szczotek, jeśli są wytarte to ich wymiana powinna załatwić sprawę - koszt kilka zł i trochę czasu.
Jak wykręcić rozrusznik:
- odłączyć akumulator
- odłączyć przewody doprowadzające zasilanie do rozrusznika
- odkręcić 2 śruby mocujące rozrusznik do obudowy skrzyni biegów |
_________________ E33 1991
EA5W 1997
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-03-2010, 22:58
|
|
|
Temat zdublowany http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#672346 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|
|