Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G 90-94] wymiana przewodów oleju do chłodnicy oleju
Autor Wiadomość
verga 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 2.0 1993
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 21-06-2010, 20:19   [1G 90-94] wymiana przewodów oleju do chłodnicy oleju

Witam,

dzisiejszego ranka ku mojemu zaskoczeniu po zrobieniu 80 km, pod samym domem ( na szczęście :) ) zapaliła mi się kontrolka oleju. Zostawiłem auto i poszedłem do pracy. Po południu obejrzałem dokładnie auto. W oleju silnikowym ubrudzony jest cały bok samochodu , wnętrze nadkola i lewa dolna część komory silnika. Z początku obstawiałem filtr oleju bo olej obryzgał też plastiki leżące przed silnikiem. Po oględzinach od spodu wyeliminowałem rozwaloną miskę , filtr , uszczelniacze . Brudne jest wszystko poniżej rozrządu i filtru oleju.

Obstawiam końcówki przewodów wychodzące z filtra oleju do chłodnicy oleju. One są najbrudniejsze. A sama chłodnica oleju jest czysta.

Nie ukrywam że zależy mi bardzo na czasie.

Czy takie przewody dostanę od ręki w lepszym sklepie ? I czy będę w stanie je sam wymienić ? Muszę coś wiedzieć co samo nie wpadnie do głowy ? Ktoś miał podobny problem? Da się odkręcić te zapieczone przez temp zaworki ?

I przy okazji czytając dzisiaj dogłębnie forum chciałbym zapytać o sprawę rodzaju oleju .
Jeśli chodzi o silnikowy to widzę, że większość z forumowiczów do 4G63 poleca Valvoline MaxLife 10W40 . Mój silnik jest po generalce i co roku leje w niego Castrol Magnatec 10W40 . Powinienem zmienić przyzwyczajenia ?

Chciałbym też zapytać o olej do skrzyni. Uświadomiłem sobie iż ciężko wchodząca czwórka ( z trójki ) . Może być winą starego oleju .
Jaki olej zalać ? Oczywiście dostępny. Czy polecany tu przez wielu Mobilube 75W90 będzie ok ? Czy trzeba szukać tego Redline 75W90 ? W cenie nie ma większej różnicy.

I ostatnie . Co dolać do układu wspomagania kierownicy ?

Z góry dzięki wielkie za pomoc .

MATi1G 
Forumowicz

Auto: Eclipse 1G N/A
Wysłany: 21-06-2010, 21:22   

verga napisał/a:
Chciałbym też zapytać o olej do skrzyni. Uświadomiłem sobie iż ciężko wchodząca czwórka ( z trójki ) . Może być winą starego oleju

Kupuj Redline MTL i nic innego....

verga napisał/a:
Jeśli chodzi o silnikowy to widzę, że większość z forumowiczów do 4G63 poleca Valvoline MaxLife 10W40 . Mój silnik jest po generalce i co roku leje w niego Castrol Magnatec 10W40

Valvoline lepszy niz Castrol ale jak masz troche grosza to kup LM 10W40MOS2 ,albo Millers 10W40, ekstra oleje ,Valvo tez niczego sobie..Castrol to przereklamowany shit

Tiamat 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Wysłany: 01-07-2010, 12:47   

verga napisał/a:
Valvoline MaxLife 10W40

dobry, podobnie jak Valvo Dura Blend 10w40, LM czy Millers - castrol zbiera różne opinie

verga napisał/a:
Chciałbym też zapytać o olej do skrzyni

Redline jak Mati pisze, poza tym śmiało Motul Gear 300

ps. do wspomagania Valvoline Dexron III

Odpowiedz do tematu