|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] wymiana przewodów oleju do chłodnicy oleju |
Autor |
Wiadomość |
verga
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse 2.0 1993
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-06-2010, 20:19 [1G 90-94] wymiana przewodów oleju do chłodnicy oleju
|
|
|
Witam,
dzisiejszego ranka ku mojemu zaskoczeniu po zrobieniu 80 km, pod samym domem ( na szczęście ) zapaliła mi się kontrolka oleju. Zostawiłem auto i poszedłem do pracy. Po południu obejrzałem dokładnie auto. W oleju silnikowym ubrudzony jest cały bok samochodu , wnętrze nadkola i lewa dolna część komory silnika. Z początku obstawiałem filtr oleju bo olej obryzgał też plastiki leżące przed silnikiem. Po oględzinach od spodu wyeliminowałem rozwaloną miskę , filtr , uszczelniacze . Brudne jest wszystko poniżej rozrządu i filtru oleju.
Obstawiam końcówki przewodów wychodzące z filtra oleju do chłodnicy oleju. One są najbrudniejsze. A sama chłodnica oleju jest czysta.
Nie ukrywam że zależy mi bardzo na czasie.
Czy takie przewody dostanę od ręki w lepszym sklepie ? I czy będę w stanie je sam wymienić ? Muszę coś wiedzieć co samo nie wpadnie do głowy ? Ktoś miał podobny problem? Da się odkręcić te zapieczone przez temp zaworki ?
I przy okazji czytając dzisiaj dogłębnie forum chciałbym zapytać o sprawę rodzaju oleju .
Jeśli chodzi o silnikowy to widzę, że większość z forumowiczów do 4G63 poleca Valvoline MaxLife 10W40 . Mój silnik jest po generalce i co roku leje w niego Castrol Magnatec 10W40 . Powinienem zmienić przyzwyczajenia ?
Chciałbym też zapytać o olej do skrzyni. Uświadomiłem sobie iż ciężko wchodząca czwórka ( z trójki ) . Może być winą starego oleju .
Jaki olej zalać ? Oczywiście dostępny. Czy polecany tu przez wielu Mobilube 75W90 będzie ok ? Czy trzeba szukać tego Redline 75W90 ? W cenie nie ma większej różnicy.
I ostatnie . Co dolać do układu wspomagania kierownicy ?
Z góry dzięki wielkie za pomoc . |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 21-06-2010, 21:22
|
|
|
verga napisał/a: | Chciałbym też zapytać o olej do skrzyni. Uświadomiłem sobie iż ciężko wchodząca czwórka ( z trójki ) . Może być winą starego oleju |
Kupuj Redline MTL i nic innego....
verga napisał/a: | Jeśli chodzi o silnikowy to widzę, że większość z forumowiczów do 4G63 poleca Valvoline MaxLife 10W40 . Mój silnik jest po generalce i co roku leje w niego Castrol Magnatec 10W40 |
Valvoline lepszy niz Castrol ale jak masz troche grosza to kup LM 10W40MOS2 ,albo Millers 10W40, ekstra oleje ,Valvo tez niczego sobie..Castrol to przereklamowany shit |
|
|
|
 |
Tiamat
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 290 Skąd: Nasielsk
|
Wysłany: 01-07-2010, 12:47
|
|
|
verga napisał/a: | Valvoline MaxLife 10W40 |
dobry, podobnie jak Valvo Dura Blend 10w40, LM czy Millers - castrol zbiera różne opinie
verga napisał/a: | Chciałbym też zapytać o olej do skrzyni |
Redline jak Mati pisze, poza tym śmiało Motul Gear 300
ps. do wspomagania Valvoline Dexron III |
|
|
|
 |
|
|