[Cari 1.6] zużycie kierownicy i drążka zmiany biegów |
Autor |
Wiadomość |
Jaro000
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6i
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-05-2011, 18:29 [Cari 1.6] zużycie kierownicy i drążka zmiany biegów
|
|
|
Witam,
ostatnimi czasy zostałem posiadaczem Carismy 1.6i rocznik 2002. Jestem świeżo upieczonym kierowcą, więc w zakupie pomagał mi teściu wraz ze znajomym "mechanikiem". Samochód ma na liczniku 77 tyś km, ale ma bardzo wytartą kierownice i drążek zmiany biegów do tego dziury w fotelu kierowcy. Wzbudziło to moje podejrzenia, ale teściu z "mechanikiem" zapewnili mnie, że jest ok. Zaufałem im, ale jakoś nie daje mi to spokoju, dlatego chciał bym się dowiedzieć od was czy to możliwe, żeby przy takim przebiegu było aż takie zużycie ?? |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
pkp30
Forumowicz

Auto: mitsubisi carisma 1,9 TD GLX
|
Wysłany: 17-05-2011, 19:14
|
|
|
uuuuuuuuu ale gosc musiał cofnac licznik az nie miło byle smigała cari nie szwnkowała ja jak swoja kupowałem 3 lata temu 98r to miała 230tys
chyba ze kupiłes od dzidka co do koscioła nia tylko jezdzil i miał ja od nowosci to ma udukomentowany przebieg |
_________________ pkp30 
 |
|
|
|
 |
majonez1990
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 (90KM)
|
Wysłany: 17-05-2011, 19:46
|
|
|
Możesz mieć podejrzenia co do przebiegu, ale nie jest powiedziane, że został cofnięty, wytarcie kierownicy zależy od potu kierującego, jak ktoś jeżdzi w stresie, albo ma poniszczone ręce to może ścierać takie elementy, a w fotelu to też mam dziurę od sprężyny a pokazała się przy okolo 100kkm (przebieg pewny) |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 231 Skąd: Płock
|
Wysłany: 20-05-2011, 13:57
|
|
|
fotel oddać do tapicera, i za jakies 120 zł to naprawi:) a kierownice mozn skórą obszyć:) |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-05-2011, 15:17
|
|
|
No dobra, tylko że ja np. mam 240tys przebiegu, a i to kierownica i drążek zmiany biegów nie są jakoś mocno wytarte. Owszem, widać, że swoje już przejeździła, ale nie do przesady. Przy 77tys samochód powinien wyglądać prawie jak nowy, więc ktoś albo musiał papierem ściernym trzeć albo ma przynajmniej 277tys. Najlepiej zamieść jakieś zdjęcia, bo tak to nikt nie wie, jak bardzo rzeczywiście te elementy są powycierane. |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 20-05-2011, 17:07
|
|
|
Yuppy napisał/a: | ktoś albo musiał papierem ściernym trzeć albo ma przynajmniej 277tys |
Lub nawet 377 nie martwiąc nabywcy, fotel naprawdę musi dostać w dupę by się przetrzeć a Cari ma dość dobry materiał raczej nie |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 20-05-2011, 20:25
|
|
|
robiąc już klasyczny OT
kiedy ktoś w końcu zrobi z tym porządek..
dla władzy liczą się statystyki sprowadzanych aut oraz wpływy z VAT, opłat ekologicznych i tablic
dla celnego liczy się akcyza
dla stacji diagnostycznych kasa za przeglądy i przymykanie na ledwo jeżdżące auta
dla policji, straży miejskiej mandaty za prędkości i parkowanie gdzie tylko się da
itp...
która z urzędujących instytucji ma na celu dobro obywatela ? |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Rebelias
Mitsumaniak 02484/KMM

Auto: Carisma 1600 GLX/EVO IX
|
Wysłany: 20-05-2011, 20:27
|
|
|
Ja jak swoją kupiłem miała 117tyś km od pierwszej właścicielki i też ta kierownica wzbudzała moje podejrzenia ze na tan przebieg to już troche wytarta no ale czy w Austri cofają liczniki? Raczej nie także majonez1990 może mieć troche racji .. |
_________________ To nie prędkość zabija.. tylko nagła jej utrata...

|
|
|
|
 |
daron64
Mitsumaniak
Auto: S40 2.0 bez T
Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 275 Skąd: szerokopojete okolice Elblaga/Braniewa
|
Wysłany: 21-05-2011, 09:11
|
|
|
Takie ocenianie po zuzyciu to troche problematyczna sprawa. Np u mnie kiera jest watarta a raczej pocharatana, takie wytarcie plus rysy jak od jakichs pierscionkow czy cos w tym stylu/bynajmniej ja to sobie tak tlumacze, ze musiala jakas babka sie nim tluc/ do tego przetarty fotel na boczku przy oparciu na jakiejs sprezynie /pewnie to samo miesce co ktos tu wspominal juz/ no i jak to zobaczylem to mysle 400kk km jak nic /a na liczniku 150kk, wlasciciel poprzedni na bank nie cofal a przed nim mial auto jego kuzyn od sprowadzenia, wiec tez nie wiem czy by cofal przy sprzedazy do rodziny, choc w cuda nie wierze, ze ma tak maly przebieg/ ale np wajcha zmiany biegow tylko delikatne otarcia, reczny bez widocznych sladoi, pedaly praktycznie tez bez zniszczen, sterowanie szybami to samo, mata pod maska jw. Wiec z takim ocenianiem na podstawie dwoch rzeczy /kiera, drazek zmiany biegow/ ja bym uwazal. A jescze dla porownania auto ojca przebieg niby 180kk z groszami w momencie kupna, kiera wytarta, drazek wytarty, tapicerka w kilku miejscach przetarta, pedaly w porownaniu do moich tez mocno starte, sterowanie szybami poryte, aleee ojcie jezdzi samochodem juz ponad 4 lata i auto poza jednym wyciekiem ze skrzyni nie mialo absolutnie zadnych awarii, wszystko sprawuje sie perfect, zadnych oznak ze bylo robione, czesci poprzedni wlasciciel wymienial na oryginaly wszystko. Wiec sam stan wizualny kilku elementow to jeszcze malo zeby oceniac w jakim stanie jest auto, wiec tak bym sie tym przebiegiem nie przejmowal jesli technicznie jest ok. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 21-05-2011, 11:10
|
|
|
A co za problem wymienić przed sprzedażą kierownicę i gałkę zmiany biegów na mniej zużyte i założyć uniwersalne nakładki na pedały? |
|
|
|
 |
daron64
Mitsumaniak
Auto: S40 2.0 bez T
Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 275 Skąd: szerokopojete okolice Elblaga/Braniewa
|
Wysłany: 21-05-2011, 11:32
|
|
|
Hugo
A co za problem z 5aut zespawac jedno..wszystkiego nie sprawdzisz. Jak sie kupuje od jakiegos handlarzyny czy z komisu to jo, ale jakos nie sadze zeby zwyklemu uzytkownikowi chcialo sie bawic w takie podmianki. Tzn jakos nie wyobrazam sobie zebym np ja za 3lata przy sprzedazy auta mial szukac po szrotach czy allegro kiery bo ta jest zniszczona. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 21-05-2011, 15:25
|
|
|
daron64 napisał/a: | nie sadze zeby zwyklemu uzytkownikowi chcialo sie bawic w takie podmianki. Tzn jakos nie wyobrazam sobie zebym np ja za 3lata przy sprzedazy auta mial szukac po szrotach czy allegro kiery bo ta jest zniszczona. | Ludzie są zdolni do różnych dziwnych zachowań. Wierz mi... Dużo łatwiej sprzedać wtedy auto. |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 267 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 21-05-2011, 17:56
|
|
|
Hugo napisał/a: | Ludzie są zdolni do różnych dziwnych zachowań. Wierz mi... Dużo łatwiej sprzedać wtedy auto. |
osobiście znam handlarza co sprowadza auta z niemiec i prawie zawsze oddaje kierownicę do obszycia skórą i fotele do tapicera, właściwie to na stałe wspólpracuje z jednym gościem. Uwierzcie mi że samochód po takiej operacji wygląda w środku o wiele lepiej i na pewno drożej i szybciej się sprzeda. Co do wycierania w Carismach to w mojej przy 100% wiarygodnym przebiegu 130 tys. gałka zmiany biegów jest tak wytarta że ledwie widać rysunek biegów. Kierownica za to jest raczej w dobrym stanie. |
|
|
|
 |
|